https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Odštevanje se je začelo – na ulice za Muro!

16.03.2019 ob 10:15  

Kampanja Rešimo Muro! je začela odštevanje do 21. marca, ko lahko vlada na redni seji za vedno zaščiti Muro. Če ne bo tako, Zveza društev Moja Mura za petek, 22. marca, na svetovni dan voda napoveduje protestni shod.

Kampanja Rešimo Muro! je včeraj, 15. marca, začela odštevanje do dneva odločitve – 21. marca, ko ima vlada zadnjo priložnost, da sprejme osnutek uredbe, ki bi Dravskim elektrarnam Maribor odvzela koncesijo za gradnjo osmih hidroelektrarn na Muri. Zakonsko določeni trije tedni medresorskega usklajevanja, v času katerega naj bi bila uredba pripravljena za potrditev v vladi, so se namreč iztekli.

Zveza društev Moja Mura, ki je del kampanje Rešimo Muro!, se je zaradi neaktivnosti, zavlačevanja in slepomišenja izvoljenih predstavnikov ljudstva odločila, da v petek, 22. marca 2019, napoveduje protestni shod pred poslopjem Državnega zbora v Ljubljani.

Vladi dajejo zadnjo možnost, da sprejme pozitivno odločitev za zaščito reke Mure v četrtek, 21. marca, na redni seji. Če odločitve ne bo in uredba ne bo potrjena, bodo zavezniki Mure svetovni dan voda proslavljali z glasnim protestnim shodom pred poslopjem državnega zbora.

“Po 30 letih in zadnjih dogodkih nas od vlade do ministrstev in raznih uradnikov vlečejo za nos in se sprenevedajo. 22. marca gremo v Ljubljano in bomo tam jasno povedali, da je dovolj tridesetletnega šikaniranja prebivalcev ob Muri. Zahtevamo samo svoje pravice in ničesar na škodo drugih. Prosili smo in se dogovarjali, zdaj pa zahtevamo, da se norost izgradnje HE na reki Muri za vedno ustavi,” pravi Samo Tuš, predsednik Zveze društev Moja Mura.

Kampanja Rešimo Muro! se že leta bori za prosto tekočo Muro, zdravo pamet in zdravo okolje za prihodnje generacije. V ponedeljek, 11. marca, so na predsednika vlade Marjana Šarca naslovili tudi odprto pismo s sedmimi jasnimi zahtevami skupaj z obrazložitvami le-teh s strani Ministrstva za okolje in prostor (MOP) ter svojimi komentarji.

“Iz odgovorov MOP (podpisanih s strani na novo predlaganega ministra Simona Zajca) na naših sedem zahtev je jasno razvidno, da se državne inštitucije izmikajo svojim pristojnostim in odgovornostim. MOP ne izkazuje več interesa po zaščiti Mure, h kateri se je zavezal Jure Leben. Prav tako MOP zavlačuje z vložitvijo Uredbe na redno sejo vlade. Predsednik vlade Šarec je obljubil, da bo MOP nadaljeval z načinom dela, ki ga je zastavil Leben, zdaj to tudi pričakujemo in zahtevamo,” je povedala Andreja Slameršek, predsednica DPRS, strokovnjakinja za vsebinske in pravne zadeve v kampanji rešimo Muro!

Za dokončno rešitev Mure pred grožnjo in uničenjem, ki bi jih povzročile hidroelektrarne, mora vlada storiti le še eden, ključni korak – sprejeti Osnutek uredbe, ki bi Dravskim elektrarnam Maribor odvzela koncesijo za gradnjo osmih hidroelektrarn na Muri od Veržeja do Sladkega Vrha. To podpirajo ne samo lokalna skupnost, ampak tudi več kot 100 nevladnih organizacij in znanstvenikov iz Slovenije in tujine, naravovarstveniki, okoljevarstveniki in splošna javnost. Čas je, da izvoljeni predstavniki ljudstva ravnajo v skladu z interesom ljudi, ki so jih pooblastili, da v njihovem imenu sprejemajo odločitve.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.03.2019 ob 10:57 ŠTRAJKAM PO NEBOM gost

      Zaustaviti TEŠ, zaustaviti NEK Krško, zapreti rudnik, doma izključiti glavno varovalko, kaj nam bo ta energija delela škodo.

      14 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.03.2019 ob 23:31 - gost

      Večina, ki zagovarjajo elektro lobi nima pojma za kaj sploh gre.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      23.03.2019 ob 8:44 gost

      Pri elektru LOBIJU pa je GLAVEN GREGOR GOLOBIČ _ _ spet LEVIČAR.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.