https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Prekmurje so se vrnile prve štorklje

20.03.2019 ob 10:00  

Vreme te dni je že prijetno toplo in čutiti je, da je pred vrati pomlad. Pomlad pa, predvsem v Prekmurju, naznanijo tudi štorklje s svojim prihodom.

Prekmurje je v Sloveniji med drugim znano tudi kot pokrajina štorkelj. Ta velika ptica, ki jo domačini imenujemo "štrk" je zaščitni znak pokrajine ob Muri že desetletja. Štorklje so močvirske ptice, ki se hranijo z deževniki, žabami, hrošči, kuščarji, kačami in miškami ter podobnimi živalmi. V Afriki, kjer prezimijo, se hranijo izključno s kobilicami. So ptice selivke in se v drugi polovici avgusta zberejo v večje jate in odletijo v podsaharsko Afriko, vrnejo pa se že konec marca ali prve dni aprila.

Štorklje gnezdijo v naseljih ali v njihovi bližini, najpogosteje na električnih drogovih ali dimnikih, redkeje na visokih drevesih. Gnezdijo lahko zelo dolga obdobja na istem mestu in po letih dograjevanj in obnov, lahko gnezda tehtajo okrog 500 kg. V gnezdo se vsako leto vrača isti par in tam gnezdi vse svoje življenje. Ob vrnitvi iz Afrike vsako leto skupaj s partnerjem dograjuje gnezdo.

Da je pomurska regija raj za štorklje, dokazujeta tudi Velika in Mala Polana, ki sta nosilki naslova Evropska vas štorkelj že vse od leta 1999. Vasi imata namreč največ gnezdišč bele štorklje v Sloveniji. Število belih štorkelj se je v zadnjih letih v Sloveniji sicer povečalo, vendar se je njihovo število v Prekmurju zmanjšalo. Ogroža jih intenzivno kmetijstvo in predvsem izginjanje travnikov.

Štorklje gnezdijo v Martjancih, Tešanovcih, Bogojini, Kobilju, Veliki Polani, Črenšovcih, Ižakovcih in drugih krajih po Prekmurju.

Včeraj pa so "štrka" opazili, da se je vrnil v svoje gnezdo v Krogu.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.