https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Policija s preventivno akcijo za večjo varnost motoristov

21.03.2019 ob 6:05  

Pomlad je pred vrati, z njo pa se na ceste vračajo motoristi. Nekatere motoriste je toplo in sončno vreme te dni že premamilo in zvabilo na ceste, ki pa bodo do jeseni pogosti udeleženci v cestnem prometu. Od 18. marca do 31. marca bo pa potekal prvi del nacionalne preventivne akcije za večjo varnost motoristov, policisti pa bodo v tem času poostreno nadzirali tako motoriste kot ostale voznike.

Policisti bodo po vsej Sloveniji poostreno nadzirali voznike motornih koles in mopedov, ugotavljali pa bodo predvsem kršitve, povezane s hitrostjo, psihofizičnim stanjem voznikov, uporabo zaščitne čelade in tehnično brezhibnostjo vozil. To so dejavniki, ki lahko bistveno pripomorejo k nastanku prometnih nesreč, posledice pa so lahko hude telesne poškodbe ali celo smrt.

Hkrati bodo spodbujali tudi ostale udeležence v prometu k strpni in preudarni vožnji ter dodatni previdnosti na cesti. Motoristi so namreč zaradi ozke silhuete slabše vidni in se lahko v ogledalih hitro »izmuznejo«, hkrati pa so ena ranljivejših kategorij udeležencev, zato morajo biti ostali vozniki nanje še toliko bolj pozorni.

Motoristi, poskrbite za svojo varnost, vozniki, bodite pozorni nanje

Policisti apelirajo na motoriste in mopediste, da poskrbijo za svojo varnost s tem, da uporabljajo zaščitno opremo in čelado, prilagodijo hitrost vožnje razmeram na cesti oziroma upoštevajo omejitev hitrosti. Poskrbeti morajo tudi za svojo vidnost (nosijo naj svetla odsevna oblačila in imajo vedno prižgane luči). Ker je spomladi asfaltna površina hladna in ne omogoča optimalne oprijemljivosti pnevmatik, vozišča so še polna udarnih jam in peska od zime, pa tudi sposobnost obvladovanja motorja v nekaj mesecih nekoliko upade, je priporočljivo pred daljšo vožnjo osvežiti spomin s krajšo kondicijsko vožnjo.

V primerjavi z letom 2017 je bilo v letu 2018 manj prometnih nesreč, manj mrtvih, manj hudo in lahko telesno poškodovanih motoristov, vseeno pa je vsako izgubljeno življenje, preveč, treba je težiti k viziji 0, kot edini sprejemljivi viziji, ko gre za prometno varnost je dejal Boštjan Smolej iz Sektorja prometne policije v Generalni policijski upravi.

V letu 2018 se je na slovenskih cestah pripetilo 941 prometnih nesreč z udeležbo voznikov enoslednih motornih vozil, to je 14 odstotkov manj kot v letu 2017. Od tega je bilo 18 smrtnih žrtev, 16 motoristov in 2 mopedista, kar je 38 odstotkov manj kot v letu poprej. Med huje telesno poškodovanimi se je delež zmanjšal za 13 odstotkov (z 204 na 177), število lažje telesno poškodovanih pa za 15 odstotkov (s 618 na 524). Najbolj izpostavljena starostna kategorija v preteklem letu so bili vozniki med 45 in 54 leti. V letu 2018 je po številu smrtnih žrtev predvsem izstopal mesec september, ko je bilo smrtnih žrtev 8 oz. kar 44 % vseh umrlih voznikov enoslednih motornih vozil v letu 2018.

Brezplačne preventivne prireditve

Za motoriste bo tudi letos na voljo veliko brezplačnih preventivnih prireditev, kjer vam bodo policisti skupaj s predstavniki drugih institucij, motorističnih klubov in drugih svetovali, kako najbolje poskrbeti, da bo motoristična sezona prijetna in varna. Seznam trenutno znanih prireditev je na voljo na spletni strani policije, katerega pa sprotno dopolnjujejo.

Foto: Arhiv Pomurec.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.03.2019 ob 7:42 čondraš gost

      Mislim da vsi vemo kaj je glavni razlog za nesreče motoristov, prevelika hitrost ! Zato s eže enkrat prenehajte sprenevedat ins prstom kazati s prstom na voznike avtomobilov . Vam policajem nekaj čisto osnovnega ni jasno, da do " izsiljevanja prednosti " s strani avtomobilistov ne bi prihajalo, če bi se motoristi vsaj približno držali omejitev hitrosti ! Pa nimam jaz radarja v svojem avtu ki bo meni pokazal da bi izza ovinka z nenormalno hitrostjo pridrvel motorist . Žalostno, ne ukvarjate se s težavo v njenem bistvu, podobno kot že leta mečete pesek v oči in govorite o povzročiteljih nesreč na cesti pod vplivom alkohola, pa vemo da so skoraj vsi mlajši ki so bili pod vplivom alkohola, bili tudi pod vplivom mamil, ali pa samo pod vplivom mamil, pa se to vse briše pod preprogo na račun alkohola. Čudi me, da ne umre in da nima izsiljenih prednosti desetine mopedistov ;), le zakaj ? Kot prvo pa, vsak ne bi smel imeti izpita za avto, poostriti psihološke teste in dvakratno poostriti psihoteste za tiste ki želijo voziti motor.

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.