https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

V javnih zdravstvenih zavodih pri evidentiranju in obračunu ur številne nepravilnosti

29.03.2019 ob 6:00  

Inšpektorji ministrstva za javno upravo so lani v bolnišnicah in zdravstvenih domovih opravljali nadzore izplačil nadur in dežurstev ter dodatkov za mentorstvo.


Zdravniki poleg rednega dela opravijo še po več sto ur dežurstev in nadur na mesec. Pri tem pa očitno ne gre le za delo oziroma garanje nekaterih zdravnikov, ampak tudi za številne nepravilnosti in kršitve predpisov v javnih zdravstvenih zavodih pri evidentiranju in obračunu ur.

Poročilo o delu inšpektorata za javni sektor v letu 2018, ki je objavljeno med vladnimi gradivi v obravnavi, razkriva da so nekaterim zaposlenim v javnih zdravstvenih zavodih izplačali dodatek za delo prek polnega delovnega časa, čeprav v tistem mesecu niso opravili niti potrebnega števila ur rednega dela, ali pa so zaposleni dobili plačanih več nadur.

Poročilo, o katerem so prve poročale Finance, navaja še, da nekateri javni zavodi evidence nadur sploh ne vodijo, v več drugih primerih pa so zaposleni registrirali le prihode in odhode, ne pa tudi zasebnih izhodov. Če zasebni izhodi niso evidentirani, ampak obstajajo, potem po navedbah inšpektorjev »ni mogoče ugotoviti, ali javni uslužbenci dejansko opravijo redno delovno obveznost in posledično ali so vse obračunane in izplačane nadure dejansko ure prek polnega delovnega časa«.

Po ugotovitvah poročila ponekod v zdravstvu zaposlenim »nadur ne izplačujejo glede na dejansko opravljeno delo, ampak glede na opravljene storitve, ki jih preračunajo v nadure«, kar po ugotovitvah inšpektorjev ni pravilno in ni v skladu s kolektivno pogodbo za javni sektor.

V enem primeru so zaposleni za čas od 7.15 do 8. ure večkrat prejeli dvojno plačilo, in sicer kot redno delo in kot pripravljenost na delo. V drugem primeru je bilo pol ure plačano dvakrat – kot redno delo in kot nadurno delo. V tretjem primeru je spet prišlo do dvojnega plačila istih ur – hkrati za dopust in nadure ter hkrati za redno delo in nadure.

Nepravilnosti so tudi pri evidentiranju začetka dežurstva, ko se pol ure evidentira kot predaja dela, čeprav zaposleni še niso bili na delovnem mestu.

Mentorji v večini pregledanih primerov sploh niso bili z nobenim aktom imenovani za neposredne mentorje specializantom, dodatek za mentorstvo pa je bil obračunan in izplačan za več ur, kot so bili na delovnem mestu oziroma tudi za čas, ko niso delali.

Inšpekcijske nadzore izplačevanja dežurstev in dela prek polnega delovnega časa so lani opravili v 12 javnih zdravstvenih zavodih: v sedmih enotah UKC Ljubljana, v UKC Maribor, v splošnih bolnišnicah Trbovlje in Celje ter v zdravstvenih domovih Metlika in Šentjur. Izplačilo dodatkov za mentorstvo pa so preverjali na Onkološkem inštitutu, v UKC Ljubljana in UKC Maribor, SB Slovenj Gradec in SB Celje ter zdravstvenih domovih Ljubljana in Maribor.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.03.2019 ob 6:25 Gradec gost

      Sigurno so te nepravilnosti pri čistilkah in hišniku, ne pa pri doktoraj.

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      29.03.2019 ob 13:50 biznis je biznis gost

      Že videno ! A se še kdo spomni, da so se podobne zgodbe že dogajale nekaj let nazaj. Očitno se to redno dogaja ampak vsake nekaj časa pride v javnost. Še v Pomurju so bile zaradi teh stvari tožbe in sodbe, ki so potem bile oprostilne za odgovorne. Večina pač pozabi, ker vse hitro gre naprej. Problem je pa sistemski. Če bi imeli zdravstvo zasebno se take stvari, kot tudi preplačane storitve v UKC in drugih ustanovah in razne druge mahinacije v zdravstvu ne bi dogajale. Zato tudii tisti, ki sedaj od tega dobro živijo na vseg glas kričijo, da je potrebno imeti vse v javni lasti. V Zdravstvu se obrne na leto približno 4 MILIJARDE denarja. Samo v UKC Ljubljana okrog pol milijarde. Tudi z dodatnim zavarovanjem se obrne okrog pol milijarde. Le kdo bi se odpovedal temu denarju. In v kolikor je to tako urejeno, kot je sedaj bo možnost manipulacij večjih in manjših vedno obstajala. Že videno!!!!!

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      29.03.2019 ob 17:24 vejluč gost

      Imamo šolane zdravnike, ki so na BORZI!. Imamo zdravnike, ki delajo, da nabijajo nadure po 17 ur dnevno!. Jaz k takemu zdravniku nebi šel, celo če sodeluje pri posegih. Imamo zdravnike, KI SO OB PREJETJU LICENCE vabili stranke, da =več strank - več sdenarja od države. Sedaj pa ne morejo z strankami "skunčati", ker jih je baje preveč. Polovico strank na dan pa niti ne vidijo, ker obiske registrirajo preko telefonskih klicev(napotnice, zdravila, recepti itd.) To je to, vrag mora državo vzeti, in taki nam "solijo" pamet. Da ne omenjam 91 let dedca, ki drka cel sistem.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.