https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Plastičnih predmetov za enkratno uporabo ne bo več

28.03.2019 ob 11:00  

Evropski parlament je potrdil nov zakon, ki prepoveduje plastične predmete za enkratno uporabo, kot so krožniki, pribor, slamice in vatirane palčke. 560 poslancev je glasovalo za sporazum s Svetom EU, 35 proti, 28 pa se je glasovanja vzdržalo.

Novi zakon določa, da bodo do leta 2021 v EU prepovedani naslednji proizvodi: plastični pribor za enkratno uporabo (vilice, noži, žlice in jedilne paličice), plastični krožniki za enkratno uporabo, plastične slamice, plastične vatirane palčke, plastične palice za balone ter oxo-biorazgradljiva plastika in posode za hrano in kozarci iz ekspandiranega polistirena.

Po besedah Evropske komisije predstavlja plastika več kot 80 odstotkov morskih odpadkov. Proizvodi, obravnavani v novem zakonu, pa sestavljajo 70 odstotkov vseh predmetov v morskih odpadkih. Zaradi svoje počasne razgradnje se plastika kopiči v morjih, oceanih in na plažah po EU in svetu. Ostanke plastike je mogoče najti v morskih vrstah, denimo morskih želvah, tjulnjih, kitih in pticah, pa tudi v ribah in lupinarjih, kar pomeni, da je prisotna tudi v človekovi prehranski verigi.

Poročevalka Frédérique Ries (ALDE, Belgija) je ob potrditvi zakona povedala: »Ta zakonodaja bo znižala stroške okoljske škode za 22 milijard evrov – to so ocenjeni stroški plastičnega onesnaženja v Evropi do leta 2030. Evropa ima sedaj – glede na globalno naravo problematike onesnaženja morja s plastiko – zakonodajni model za branjenje in spodbujanje na mednarodni ravni. To je bistvenega pomena za planet.«

Več odgovornosti za proizvajalce

Države članice bodo morale do leta 2029 doseči 90-odstotni cilj zbiranja plastičnih steklenic. Plastenke bodo morale do leta 2025 vsebovati najmanj 25 % recikliranih materialov, do leta 2030 pa 30 % teh materialov.

Sporazum tudi krepi uporabo načela odgovornosti povzročitelja, predvsem pri tobaku, z uvedbo razširjene odgovornosti proizvajalca. Ta novi režim bo veljal tudi za ribiško opremo, s čimer se bo zagotovilo, da bodo proizvajalci in ne ribiči tisti, ki bodo nosili stroške pobiranja mrež, izgubljenih v morju.

Zakonodaja prav tako določa, da bi morale biti oznake o negativnih okoljskih učinkih metanja cigaret s plastičnimi filtri na ulico obvezne, tako kot tudi oznake za ostale proizvode, na primer plastične kozarce, vlažilne robčke in higienske vložke.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.03.2019 ob 11:54 DF gost

      Vse to smo nekoc v Jugi ze imeli. Saj pocasi nas boste dohiteli, a bili smo veliko pred vami.

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.03.2019 ob 14:12 satira gost

      In kako bo sedaj na piknikih in prireditvah? Si bomo porcije, kot nekoč v vojski nosili s seboj za pasom? Očitno res. In še policija te bo preganjala, ker imaš nož s seboj, čeprav je namenjen rezanju mesa. In šalčko bodo povohali, da bodo ugotovili, če si pil vodo ali kaj drugega.

      2 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      28.03.2019 ob 15:48 gost

      Jedel boš na piknikih kot Kitajci, z lesnimi palčki..., in kartonasti krožniki,..Ali pa z rokami..?

      3 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      28.03.2019 ob 17:30 čondraš gost

      Kakšne mučke, znova bo nekdo služil, kot pravi prvi komentar, jedli bomo potem z lesenim priborom, kar pomeni sečnjo dreves. Bio eko nategi, zakaj se ne kaznuje te ki zastrupljajo s plastiko okolja ? Zakaj se ne prepove vnos plastičnega pribora na ladje, zakaj nihče ne preganja albansko in Italijansko mafijo ki v morje odvažata odpadke ? Na koncu pa kaznujejo vse , samo dejanskih onesnaževalcev ne . Dvojna morala se vidi že pri trgovcih, denimo Lidl, propagirajo kako iz prodaje dajejo plastične vrečke ( že vedo zakaj, prodajajo papirnate za 50 % dražje in takšne da v njih nič ne spraviš in se trgajo, biznis na kvadrat v primerjavi s plastičnimi vrečkami ), potem pa greš kupit špinačo ki je bila pšrej v kartonasti embalaži in vidiš da ima špinača novo pakiranje, ugani...ja, plastične vrečke...hehe, Lidl, kakšno fopanje, pa se hvalijo po reklamah da so oni izpolnilin svojo obljubo in ni več plastičnih vrečk pri njih, nateg za bio in eko paranoike.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.03.2019 ob 18:30 DF gost

        Ce ti v Lidlu kupujes, nisi glih premozen clovek. Na portalu se pa delqas vsemogocnega. Revse.

        3 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.03.2019 ob 19:23 DF gost

        V Jugi smo mleko, olje, pivo, vino, ........... imeli v povratnih steklenicah. Za nakupe v trgovinah in drugod smo uporabljali papirnate vrece, platnene in druge vrece, cekarje, ...... Na piknikih smo uporabljali domac pribor in ga po uporabi oprali z vodo. In glej cudo - vsi smo preziveli.

        5 1 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      28.03.2019 ob 17:38 čondraš gost

      DF, v klošarski jugi ste imeli samo alkohol, nič drugega., pijandure ki ste se poklali na koncu, koliko, 100.000 mrtvih ? Smešnica od umetne tvorbe, za Jugoslavijo lahko samo jokajo državni paraziti ki so na račun delavskih plač, služili . Sklepam da se naokoli voziš v fičeku, ali pa v Jugecu, ha ? Si načelen ali voziš nemški kapitalistični avto ? Jugomajmuni.

      2 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      28.03.2019 ob 19:08 DF gost

      Kje so moji komentarji?

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      28.03.2019 ob 19:42 Nije Beg cicija gost

      DF ima popolnoma prav , ne pa vi kapitalistični umetni piceki .

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      28.03.2019 ob 20:53 čondraš gost

      Debeli, spet sam sebe hvališ pod drugimi nicki ? Pacient . debeli, vse kar si naštel so neumnosti, steklenice tudi danes gredo ponovno v obtok..mleka ste porabili 2 litra na teden ker ni bilo več denarja, pa še to je bilo v Jugoslaviji, da te malo spomnim, pakirano v plastične vrečke;) . Da ne omenjam koliko vode sta po piknikih porabili za pranje posode in koliko detergenta z njo oddtočili v podtalnico. Vsem jugonostalgikom bi bilo treba nabiti davek za bedastočo, pa uvesti znova obvezne volonterske delovne sobote, pa marš ceste popravljat če vas daje nostalgija ;) .

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.03.2019 ob 22:37 DF gost

        Taksne norci kot si ti ste glih dobri, da Janso volite. Cepljen norec si. Cloveski izmecek

        2 1 Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      28.03.2019 ob 20:59 čondraš gost

      Pa debeli ,ne delaj se Francoza ;) . Voziš Lado Nivo ali kapitalistično nemško tehnologijo ?? ;) . E debeli, ti pa načela, vsi vemo da voziš nemško kapitalistično čudo kot večina Prekmurja, ugodno, z uvoza, s 3 -krat prevrtenimi kilometri ;) .

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      28.03.2019 ob 23:21 gost

      DF 2500 EUR PA VOZIŠ LADO IN TO ZATO KER V LADI NATEGUJEJO TVOJO ŽENO KI JIM DOBRO PLAČUJEŠ IDIOT DEBIL PRIMITIVEC

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      29.03.2019 ob 8:03 Gigi govedina gost

      Jaz vozim Lado , kaj ima kdo probleme z tem ?

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      29.03.2019 ob 9:05 strelec gost

      Debeli spizdi v to tvojo jugo v Beograd v Titojovo grobnico, tam ti je mesto. Pa Janša bo ti na vsake tolko časa nesel kako svečo pa rdeči nageljček.

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.03.2019 ob 11:16 DF gost

        Jansa ne upa v Beograd. On ze ve zakaj. Drugace pa: v Jugi je delavec bil kralj - spostovan in cenjen. Danes, v tem vasem lepem kapitalizmu, je pa napol suzenj, ki tezko dela po 10 ur dnevno za placo, s katero ne more preziveti, kaj sele ZIVETI. V socializmu so podjetja gradila stanovanja za svoje delavce cisto blizu delovnega mesta. Si lahko ti zamislis v kapitalizmu kaj takega? Nemogoce. Nekateri se vozite dnevno tudi 300 km in vec in ste veseli, da lahko tujcu delate za drobiz. Samo en podatek za take bebce kot si ti: leta 1989 je bilo v Sloveniji manj kot 20.000 brezposelnih - pri istem stevilu prebivalcev kot danes!!!!!!!!!!! Koliko jih je danes uam, da ves. Bili smo kralji, vi ste hlapci.

        2 3 Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      29.03.2019 ob 11:38 V Jugi je blou tak fajn, ka vse vkup crnolo, tak je blou fajn. gost

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.03.2019 ob 11:54 DF gost

        Vprasaj se: kaj so dobili Americani, Nemci in Vatikan ???? In potem ti bo morda kaj bolj jasno zakaj so razbili Jugoslavijo. Zakaj tega niso upali dokler je bil Tito ziv? Ker bi dobili po picki. Sam sem v jugi zivel od leta 1950 dalje, tako, da prekleto dobro vem, kako je bilo. SDS vojscak in laznivec Zan Mahnic, KI SE JE RODIL LETA 1990!!!!!!!!!!!!!! bo pa mene ucil kako sem jaz zivel???????????????

        1 2 Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      29.03.2019 ob 11:47 Gggg gost

      Ne daj se DF .

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.