https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Mednarodni dan knjig za otroke vabi k branju ter pripovedovanju

02.04.2019 ob 16:10  

Na današnji dan se je leta 1805 rodil danski pravljičar Hans Christian Andersen, od leta 1967 zato ravno na ta dan obeležujemo mednarodni dan knjig za otroke. Ta poudarja pomen branja za otrokov in mladostnikov razvoj ter spodbuja ljubezen do branja.


Praznovanje mednarodnega dneva knjig za otroke je leta 1966, na 10. mednarodnem kongresu IBBY, predlagala nemška pisateljica in novinarka Jella Lepman, ki je tudi soustanoviteljica Mednarodne zveze za mladinsko književnost IBBY. Prva poslanica je šla v svet 2. aprila 1967, že od vsega začetka pa se praznovanju pridružuje tudi Slovenija.

Vsako leto poslanico pripravi ena od držav članic Mednarodne zveze za mladinsko književnost IBBY. Letošnjo je prispevala litovska sekcija in nosi naslov Knjige nam pomagajo, da ne hitimo. Ilustracijo in besedilo poslanice je ustvaril mednarodno uveljavljen litovski otroški pisatelj in ilustrator Kestutis Kasparavičius.

Danes vzklike, kot so Mudi se mi!, Nimam časa!, Adijo!, najbrž slišimo povsod po svetu. Po besedah Kasparavičiusa nas pogosto tudi prepričujejo, da živimo v stoletju informacijskega preobilja, v stoletju, ko sta naglica in hitenje neizbežna. Knjige pa nam pomagajo, da ne hitimo, nas učijo opazovanja, nas vabijo, pravzaprav nas kar silijo, da sedemo.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.