https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: V Dokležovju so se poklonili padlim ruskim vojakom

Dokležovje, 06.04.2019 ob 17:00  

V Dokležovju so se danes poklonili vsem žrtvam ob koncu druge svetovne vojne s položitvijo venca in rož ob spominski plošči pod železniškim mostom.

5. aprila leta 1945 je pri prečkanju reke Mure v Dokležovju ter v bojih z nacističnim okupatorjem izgubilo svoje življenje več kot sto vojakov Rdeče armade.

Navzoče je naprej nagovoril predsednik območnega združenja borcev za ohranjanje vrednot NOB Emri Evgen, ki je spregovoril o zgodovini Rdeče armade in vojakih, ki so med drugo svetovno vojno padli oziroma se utopili v Dokležovju. O dogodkih med drugo svetovno vojno pa je nato spregovorila tudi slavnostna govornica dr. Cvetka Hadžet Toth.

Sledilo je polaganje venca pri spominski plošči. Položila sta ga veleposlanik Ruske federacije v Republiki Sloveniji Nj. eksc. dr. Doku Zavgaev in župan Občine Beltinci Marko Virag. Zatem sta skupaj še zasadila simbolično drevo – jablano, s katere si bodo v prihodnje lahko sprehajalci utrgali jabolko in se ob pogledu na spominsko ploščo spomnili padlih vojakov.

 

Oba sta za navzoče nato spregovorila tudi nekaj besed o pomenu obeleževanja takih in podobnih dogodkov ter skrbi, da zgodovina ne bo nikoli pozabljena.

Po končanem programu so navzoči v reko Muro spustili nageljne, sledila pa je še pogostitev, ki jo je pripravilo rusko veleposlaništvo.

Več fotografij v spodnji galeriji …

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.04.2019 ob 20:35 FALOT gost

      Zanimivo Slovenci z rdečimi zvezdami komunizem in zvezda v Evropi spadata med totalitarne režime isto kot nacizem in fašizem, razen v Sloveniji kjer smo še zmeraj v komunizmu. Stvarno mi ni jasno kdo so ti ljudje ki nosijo zvezdo in kaj sploh imajo z zvezdo. Mladinec župan nema sicer zvezde ma pa rdečo srajco. Zanimivo pa je da zvezd nimajo Rusi saj na slikah jih ni videti. Na sliki vidim tudi magistra politologije (ta naziv mi sicer ni jasen, moral bi biti magister komunizma) ta je vse povsod zraven, samo delati ga pa res nisem še nikoli videl. Nikjer pa ne vidim kakšnega popa ka bi to malo požegnal.

      12 19 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.04.2019 ob 8:38 čondraš gost

        Poglej si kdo so ti ljudje, DF je lep predstavnik teh zmedenih ljudi, navdušujejo se nad Rusijo, ki je danes kapitalistična, ki je diskriminatorna do samooklicanih marginalnih skupin, ali manjšin, sami pa se imajo za velike socialiste ( beri kot državni paraziti ) in za zagovornike migrantov, homoseksualcev itd..haha. Zmeda v butastih glavah je velik problem.

        6 9 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.04.2019 ob 22:02 kepa gost

      Krkalo se krkalo - žrlo

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.04.2019 ob 22:40 Ljuboška gost

      Resnično se je dosti ruskih vojakov utopilo v reki Muri pri Dokležovju, ne pa V DOKLEŽOVJU!

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      07.04.2019 ob 8:07 babuška gost

      Ostanki pa so ostali in še živijo naprej med nami!Po slikah sodeč se vidi njihov veliki ostanek in obstanek .?

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      07.04.2019 ob 8:33 čondraš gost

      Kdaj vam bo v trdih glavah kliknilo da Rusi niso prišli k nam osvobajat, ampak osvajat, širit svoje ozemlje, tako kot so to počeli na Češkem, v Ukrajini, na Madžarskem, v Romuniji itd..itd...tu so bili zaradi lastnih interesov ne zaradi naših . Kot drugo pa, kdaj boste položili vence za pobite, za krivično ujete nedolžne s strani Rusov in za vse posiljene ženske s Prekmurja, ki so jih Rusi serijsko posiljevali ??

      8 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.04.2019 ob 8:54 FALOT gost

        čondraš - imaš popolnoma prav, se je kdo kdaj pital, ka se tej ruski vojaki delali po Prekmurju. Priče iz tistega časa vejo povedati, da je bilo množično posiljevanje, ženske so se morale skrivati, rusi pa so vdirali v hiše kar je bilo ženskoga posilili, pokradli in pojeli vse kar se je dalo. Zdaj pa jih častimo kot osvoboditelje SRAMOTA. Ne čudi me da imajo toliko častilcev predvsem teh rojenih 1945.

        8 9 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        13.05.2019 ob 17:28 lizika.zadravec@gmail.com gost

        Vaša trda glava pa očitno nima zgodovinskega spomina kdo je začel vojno, kdo in kje je bila končana, žrtve pa so bile na vseh koncih, vmes tudi nedolžne. Ali danes, ko divjajo vojne po svetu, ni takih žrtev, so tudi te vojne osvajalske , pa jim ne oporekate.

        2 2 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      07.04.2019 ob 8:39 čondraš gost

      Ovce zahojene.

      0 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.04.2019 ob 21:09 gost gost

        Rusi oz. Ukrajinci so zajebali, sedaj bomo 100 let prepozno nazaj pri madžarski kroni !!

        1 2 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      07.04.2019 ob 10:34 nikita gost

      Istina je ! Naša babica so pravili , da so bilij posiljevalci !!!! Ženske so se morale skrijvati pred njimi !! No saj pa je v vseh vojnah tako!?

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      07.04.2019 ob 12:50 čondraš gost

      nikita...ponavadi osvoboditelji ne posiljujejo, ampak okupatorji.

      2 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      07.04.2019 ob 13:09 zgodovina gost

      kelko takšnij, tudi na slikaj su rusi napravili, prle kak so šlij v Müjro??? Ja rejsan, ponavadi so posiljevali okupatorji, rusi so bili kao osvoboditelji!? Ka pa mi častimo, adijo pamet! eni nemaju špota?

      4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      07.04.2019 ob 13:25 DF gost

      Desni Jansisti v Prekmurju pa ne pameti!!!!!!!

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      07.04.2019 ob 15:48 Đa naven gost

      Bravo "čondraš" , non stop si najbolj pameten , in vse povprek deliš nasvete , potem pa povej koga ali kaj si ti do sedaj osvobodil , ali kaj si tako epohalnega naredil do sedaj v tem svojem življenju . Ti bom jaz povedal , nič nisi naredil , ker si en navaden jebiveter.

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.04.2019 ob 17:10 čondraš gost

        Debeli, jaz sem na Pomurcu 2- krat na teden, tako d atežko delim nasvete, sem pa očitno zadel s svojim vpisom na občutljivo točko, kaj ? Debeli, psa si nabavi.

        2 3 Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      08.04.2019 ob 9:59 strelec gost

      Pa debeli je eden od teh posiljenih. On je ruski sin, ki ga je napravil ruski posiljevalec. Zdaj pa z svojo rdečo ideologijo posiljuje nas na pomurcu in nadaljuje delo svojega ruskega očeta posiljevalca.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      13.05.2019 ob 19:13 Pišta gost

      DF-jev največji sovražnik na tem portalu je čondraš. Nikak nemre z njim na kraj priti, pa magari si z njim dopisuje-krega kar z tremi ali več nicki. Debeli, dejstvo je, da te je čas že zdavnaj povozo in cimprese so ti vse bliže.Začenjam verjeti tezi, katero je napisal strelec, da mu je oča rus.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.