https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

INTERVJU

Žiga Kous: Vrnitev v Muro je bila najboljša odločitev moje kariere

11.04.2019 ob 6:00  

Muraši so se iz gostovanja v Novi Gorici vrnili z zmago. Na težkem gostovanju sta izstopala predvsem Aleksandar Bošković in Žiga Kous, ki so ju uvrstili v enajsterico 25. kroga prve lige. Žiga Kous, naš današnji sogovornik, je tudi drugi kapetan moštva.


Maja 2017 je Mura odigrala zadnjo tekmo v III. ligi, se sprehodila skozi II. ligo. Je bil preskok v sedanjost, v igranje v I. ligi, težji kot izgleda v očeh povprečnega navijača Mure?

Je in hkrati ni. Že v II. ligi smo pod vodstvom trenerja Ante Šimundže trenirali, kot da igramo v prvi ligi. Treningi so bili zahtevni, naporni in zelo kvalitetni. Na nek način so nas že pripravljali na tekmovanje v prvi ligi. Cilj – uvrstitev v prvo ligo – je bil znan že pred pričetkom igranja v II. ligi. Popolnoma vse smo podredili dosegu tega cilja. Res pa je, da so naši nasprotniki danes v prvi ligi bolj izkušeni.

Kaj torej manjka Muri za vrh lestvice?

Predvsem izkušnje in še enkrat izkušnje.

Branilec Žiga Kous je tudi drugi kapetan Mure

           Branilec Žiga Kous je tudi drugi kapetan Mure

Največji derbi Mure je vseeno lokalni derbi z Nafto

Prilagajate svojo igro igri nasprotnika, ali »gradite« svojo igro?

V glavnem poskušamo nasprotniku vsiliti svojo igro. Naj se oni podrejajo nam. Je pa res, da nas dogodki na igrišču včasih prisilijo, da se del tekme pretežno branimo. Tudi proti kakovostnim ekipam kot sta Maribor in Olimpija si se včasih prisiljen več braniti.

Kako na vas vplivajo nenačrtovane prekinitve tekem zaradi navijačev, kot npr. minulo nedeljo v Novi Gorici?

Poskušamo se čim manj obremenjevati. Če do prekinitev že pride, izkoristimo teh nekaj minutk za medsebojne dogovore, kako se »postaviti na igrišču«, kdo prevzame določene zadolžitve. Vsekakor pa želimo ostati čim bolj zbrani.

Najtežje gostovanje, najtežja tekma, najslajša zmaga in največji derbi … po izboru Žige Kousa?!

Najtežje gostovanje … v Kranju. Z njimi nimamo ravno najbolj uspešnih izkušenj. Gostovanji v Ljudskem vrtu in Stožicah se mi ne zdita ravno težki, predvsem zaradi odličnega vzdušja. Najtežja tekma pa zagotovo tista v dresu Domžal na Fazaneriji proti moji Muri. Zmaga nad Muro bi nam »prinesla Evropo«. Moj takratni soigralec Denis Halilović je zadel za minimalno zmago Domžal. Najslajši tekmi sta jesenska zmaga nad Mariborom s 4:1 in novembrska tekma v Ljubljani, na kateri sicer nisem igral. S podporo fantastičnega občinstva smo preobrnili izid v končnici tekme in se v Mursko Soboto vrnili z osvojeno točko. Največji derbi Mure pa je vseeno lokalni derbi z Nafto.

Žiga je igral tudi v moštvih Domžal in CeljaŽiga je igral tudi v moštvih Domžal in Celja

Bili ste kapetan mladinskega moštva Mure 05, s katerim ste osvojili naslov pokalnega zmagovalca leta 2011. Skupaj s soigralci Erikom Janžo, Ninom Kouterjem, Leonom Srešem, Mitjo Lotričem, Rokom Gruškovnjakom in ostalimi ste v Stožicah dvignili osvojeni pokal. Kateri dejavniki so bili odločilni za ta uspeh?

Ko smo še igrali za starostno selekcijo kadetov, so nam govorili, da smo ena izmed najboljših generacij Mure. In tako je tudi bilo. Bili smo dobra ekipa, zelo dobro smo se razumeli, kvaliteta je bila naša dodana vrednost in strokovno vodstvo selekcije nas je zelo dobro vodilo. Večina igralcev iz mladinskega moštva nas je v mladinskem prvenstvu igrala dokaj malo, saj smo bili priključeni članskemu moštvu Mure 05, ampak na pokalni tekmi smo nastopili v popolni postavi.

Danes nogometaši razmišljamo samo o nogometu

Z Ninom Kouterjem sta edina iz te zelo uspešne generacije, ki tudi danes igrata pri Muri …

Da sem se vrnil v Muro, je najboljša odločitev moje kariere!

Vendar takratno vodstvo kluba ni uspelo slediti rezultatom moštva. In danes?

Danes nogometaši razmišljamo samo o nogometu. Za vse je poskrbljeno. Klub kot celota je na zelo dobri poti.

Če pustiva stereotipne izjave, da so Murini navijači vaš dvanajsti igralec … Kako zares deluje ta, tudi tri tisoč glava množica na gostovanjih, na vas?

To so nepopisni občutki. Dejansko se počutimo, kot da igramo doma. Če tudi te domačin prisili, da se braniš, si že samo zaradi navijačev sposoben iz sebe iztisniti zadnje atome moči za dosego gola. Točno to se je dogajalo na novembrskem gostovanju v Stožicah.

Dandanes nogometaši Mure razmišljajo zgolj o nogometu. Klub je dobro organiziran in voden.

     Dandanes nogometaši Mure razmišljajo zgolj o nogometu. Klub je dobro organiziran in voden.

Nekateri navijači Mure so bili ob postavitvi reflektorjev skeptični, ali ste zares vajeni igranja nogometa pod reflektorji. So bili ti dvomi upravičeni?

To so bili brezpredmetni pomisleki. Pogosto igramo nočne tekme, je pa bilo igranje na otvoritveni tekmi proti Domžalam posebno doživetje – prvič na Fazaneriji »pod reflektorji«!

Na današnji tekmi vas bo na tribunah po predvidevanjih vzpodbujalo preko 3.500 navijačev. Kakšna so vaša pričakovanja pred tekmo z Olimpijo?

Kot vedno bomo tudi tokrat igrali hrabro, predstaviti se želimo v najboljši luči, zavedamo se lastnih kvalitet in to želimo tudi pokazati na igrišču.

Muraši so vajeni igranja "pod reflektorji"

Danes od 18. ure naprej boste lahko nogometno tekmo, med Muro in Olimpijo, v živo spremljali tudi preko našega portala.

    Fotogalerija