https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

INTERVJU

Mitja Mauko: pogrešam pozitivno nastrojenost med gledalci

19.04.2019 ob 6:00  

Nogometaši Beltincev, katerih član je tudi Mitja Mauko, so trenutno na devetem mestu drugoligaške prvenstvene lestvice. 26-leni Mauko, ki je na zadnjem gostovanju v Dekanih dosegel dva zadetka, je naš današnji sogovornik.


Mauko je nogometno pot začel pri NK Paloma v Sladkem Vrhu, nato v domačem kraju v Apačah in nadaljeval v Gornji Radgoni. Igral je v mladinski in kadetski selekciji Mure ter članski ekipi NŠ Mura, kjer je bil kasneje posojeni k Čardi v Martjance. Iz Čarde je prestopil v Veržej in nazadnje v Beltince. Nogometno znanje je pridobival tudi v nogometnem oddelku Gimnazije Šiška v Ljubljani.

V najboljši formi je bil pri Muri, ko so se pripravljali za prvo slovensko nogometno ligo in tudi kasneje v Veržeju, ki je bil nogometni drugoligaš. Tudi sedaj, ko se vzpenjamo v drugi slovenski nogometni ligi, sem v dobri formi, pove Mauko in doda, da je prav poseben občutek, ko igraš v prvi in drugi slovenski nogometni ligi, čeprav tudi tretje lige in prvih začetkov v nižjih ligah ne podcenjuje. "Čudovito je vedno, ko daš gol, ne glede, v kateri ligi igraš."

1. Igrali ste pri prvoligašu Mura, bili član Veržeja, od katerega ste prestopili v Beltince. Kako je glede organizacije v klubu? Kje ste bili najbolj zadovoljni?

Organizacija kluba ne vpliva toliko na samo ekipo. Mura je bila v času mojega igranja slabo organizirana, pa je bila sama nogometna ekipa dobra. Pohvalil bi pa sedanjo organizacijo v ND Beltinci s predsednikom Marjanom Vöröšem na čelu, še posebej sedaj, ko se Beltinci počasi vzpenjajo na drugoligaški lestvici. Menim, da se vsi odgovorni v klubu zelo trudijo za napredek kluba.

2. Imate svojega vzornika? Kdo je to in zakaj?

Vsak odlični športnik je dober vzornik, predvsem tisti, ki veliko vlaga v šport in se mu to tudi povrne. Na nogometni poti sta to brazilska nogometaša Ronaldinho in Ronaldo, ki sta vzor po delu in trudu ter glede obnašanja na igrišču. Predvsem je to nasmejani Ronaldinho. 

3. Ste vraževerni? Ali pred tekmo npr. nosite vedno iste nogavice, vezalke, itd.

Vraževeren nisem. Iz vsakega poraza poskušam potegniti najboljše. Po vsaki zmagi imam v mislih, kaj sem delal pred tekmo, kako sem prišel na igrišče, kaj sem počel v slačilnici. Nekih talismanov nimam. Imam pa ritual, ki se ga probam držati pred tekmo. Skoncentriram se na tekmo in se pozitivno naravnam.

4. Verjetno je bilo na vaši športni poti veliko odrekanja. Komu ste se najtežje odpovedali?

Če se odločiš za šport, moraš tako tudi živeti. To je način življenja, saj si vezani na treninge in tekme, ki ti morajo biti najpomembnejše v življenju. Sicer je težko, če imaš v življenju krog dobrih prijateljev, ki gredo na zabavo, ti pa imaš tekmo naslednji dan. V takih trenutkih sem se težko odpovedal takemu druženju in zabavi, ampak tako je moralo biti. Moraš biti sam do sebe discipliniran. Zabava je bila naslednji dan, po tekmi, še posebej takrat, ko smo zmagali.

5. Če ne bi igrali nogometa, za kateri drugi šport bi se odločili?

Težko bi se odločil za kateri drugi šport. Nogomet mi je bil všeč že od malega, predvsem zaradi ekipne igre, druženja in skupnega ekipnega duha. Če bi se pa že moral odločiti za kateri drugi šport, bi se odločil za kak ekipni šport. 

6. Ali bi, katero svojo odločitev v preteklosti spremenili?

Na odločitve v preteklosti ne morem vplivati, zato čim bolj pozitivno razmišljam in gledam naprej in analiziram, kaj bi lahko naredil boljše. Nobene od svojih odločitev v preteklosti ne bi spremenil.

7. Lahko izpostavite vašega najboljšega trenerja, ki vas je treniral? Zakaj ravno on?

Imel sem možnost trenirati z več trenerji. Vsak ima svojo tehniko treniranja. Vsak trener ima neka svoja navodila, načela, ki jih uresničujem izven igrišča in na igrišču. Dober trener pa upošteva tudi igralca samega, pozna njegove kvalitete in slabosti ter poskuša to tudi sprejeti. Na igrišču pride včasih do situacije, na katero ne moreš vplivati in delati točno po navodilih trenerja. Dober trener to razume.

Moj prvi nogometni trener, ki mi je pokazal nogometne korake in ob katerem sem začel spoznavati čar nogometa, je bil Oman Adolf – Dolf pri NK Paloma. Najdlje pa je bil moj trener Zlatko Gabor, in sicer 3 leta pri NK Veržej in eno leto do sedaj v  ND Beltinci. Menim, da mora biti trener v prvi meri dober psiholog. Če ekipa sodeluje s trenerjem in trener z ekipo, potem je uspeh zagotovljen. Na tak način nam je skupaj s trenerjem Zlatkom Gaborjem uspelo priti v drugo slovensko nogometno ligo. Da bo ta pot čimbolj uspešna, pa nam naj zvesti navijači še naprej stojijo ob strani.

8. Najtežje gostovanje, najtežja tekma, najslajša zmaga in največji derbi... po izboru Mitje Mauka?

Najslajša zmaga je bila zmaga med ekipo Mure in Interblocka za mladinski pokal, takrat nas je pri Muri treniral Nenad Dolgov. Potem zmaga, ko smo se Beltinci uvrstili v drugo slovensko nogometno ligo s trenerjem Zlatkom Gaborjem. Najtežje tekme so igrane proti močnim ekipam. Največji derbiji Mura – Maribor, Beltinci – Nafta.

9. Ali v Beltincih pogrešate organizirano navijaško skupino?

Da, saj pogrešam bučno navijanje ob samem začetku tekem. Predvsem pa pogrešam pozitivno nastrojenost med gledalci, ko nam v igri zmanjka sreče. Naše srce na igrišču vedno bije za ¨žuti¨ dres, tega se morajo gledalci zavedati in nas vzpodbujati.

Pohvalil bi pa tiste zveste navijače, ki hodijo na vse tekme z nami. So res pozitivna sila, ki nas vzpodbuja tudi na gostujočih tekmah, kar v drugi ligi ne obstaja, razen mogoče pri ekipi Nafte. Na našo gostujočo tekmo gre vedno najmanj 10 do 15 gledalcev, bodisi z organiziranim ali privatnim prevozom.

10. Kakšne so vaše želje za prihodnjo sezono? Se zadovoljite s tem, da se borite za obstanek v 2. SNL, ciljate na sredino ali vrh lestvice?

Beltinci ciljamo na sredino lestvice, ker nas to žene naprej, realno gledano pa je cilj še vedno - boj za obstanek. Drugi del sezone bo pokazal, če smo za sredino lestvice. Z ND Beltinci prihodnjo sezono ciljamo na sredino lestvice oz. kar na vrh lestvice.

11. Kljub porazu na zadnji tekmi ostajate na devetem mestu prvenstvene lestvice. Naslednjo tekmo igrate na domačem igrišču proti ekipi Brd. Kaj napovedujete pred tekmo?

Brda bi pohvalil z dobro igro v drugem delu sezone. Od prihoda novega trenerja kažejo dosti boljšo igro. Uradno so potrdili boj za obstanek. Čaka nas težka tekma, v kateri ne smemo izgubiti, vsekakor gremo na zmago. 

12. Ambicije za naprej. Kako dolgo nameravate še igrati nogomet oz. se ukvarjati s športom?

Ambicije za naprej: čim boljše nadaljevati športno pot, čim več zmag, športnega uspeha in osebnega zadovoljstva. S športom se bom ukvarjal celo življenje, aktivno oz. profesionalno pa tako dolgo, dokler mi bo dopuščalo zdravje. Želim si čim manj poškodb.

    Fotogalerija