https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Poskrbite za mirne in varne velikonočne ter prvomajske praznike

19.04.2019 ob 15:00  

Velikonočne in prvomajske praznike, ki so pred nami, bo veliko ljudi izkoristilo za obisk sorodnikov in prijateljev, oddih na morju, v gorah ali kje drugje po Sloveniji in tujini. Na cestah in na mejnih prehodih je zato pričakovati povečan promet in zastoje, zato v policiji pozivajo k strpnosti in previdnosti v prometu. Pred odhodom od doma ustrezno zavarujete svojo lastnino, saj vlomilci ne počivajo. Previdno tudi pazljivi pri uporabi karbida in možnarjev ter pirotehničnih izdelkov.


Strpno in previdno v prometu!

Med prazniki je promet običajno veliko gostejši, v smeri proti večjim turističnim krajem in Hrvaški se promet že gosti, zato je pričakovati prometne zastoje, predvsem na začetku in ob koncu praznikov. Do zastojev lahko pride tudi ob morebitnih prometnih nesrečah in na cestah, kjer potekajo obnovitvena dela.

Policisti opozarjajo, da ob tem ostanite strpni in se zastojem ne poskušajte izogniti s kršenjem prometnih predpisov.

Toplejši dnevi bodo na prosto zvabili tudi več pešcev, kolesarjev in motoristov, na katere je potrebno biti še posebej pozoren.

Uporabite manj obremenjene mejne prehode

Zaradi praznikov lahko pride do daljših kolon in čakalnih dob za prestop državne meje na mejnih prehodih s Hrvaško, pa tudi z Avstrijo, kjer velja režim ponovne vzpostavitve mejne kontrole, zato morate imeti potovalne dokumente pri sebi tudi na slovensko-avstrijski meji.

Pravočasno se pozanimajte o morebitnih zastojih in čakalnih dobah na mejnih prehodih ter razmerah na cestah. Podatki so dostopni na Prometno-informacijskem centru. Potnikom pa policisti svetujejo tudi, da uporabijo manj obremenjene mejne prehode.

Na kresovanju poskrbite za varnost, organizatorji pa morajo pridobiti tudi dovoljenje

Organizatorje kresovanj in posameznike policisti opozarjajo na nevarnost požarov v naravnem okolju, ki ob takšnih priložnostih niso redki. Pred kresovanjem je potrebno ustrezno urediti in zavarovati kurišče, ogenj pa je potrebno nadzorovati ves čas kurjenja.

Za kurjenje kresov je treba pridobiti tudi dovoljenje pristojne upravne enote, vlogo za dovoljenje pa podati najmanj 7 dni pred prireditvijo. Tudi če gre za ognjemet v okviru javne prireditve, je zanj potrebno dovoljenje, ki ga izda pristojna upravna enota, izvajalec pa mora poskrbeti za vse varnostne ukrepe v skladu z elaboratom.

Pazljivo tudi s pirotehniko, pri pokanju z možnarji ali karbidom

Previdno pri ravnanju s pirotehničnimi izdelki. Nepremišljena in neprevidna uporaba pirotehničnih izdelkov pogosto povzroči telesne poškodbe (opekline, raztrganine rok, poškodbe oči itd.), poleg tega pa moti tudi živali ter onesnažuje okolje.

Posebno opozorilo je tudi na uporabo možnarjev različnih izvedb, ki so po Zakonu o orožju priprave za pokanje s črnim smodnikom. Uporabljajo se na kulturnih in drugih prireditvah. Možnaristi morajo imeti certifikat ali potrdilo o usposobljenosti za streljanje z možnarji. Pri pokanju z možnarji in acetilenom morajo udeleženci oziroma organizatorji poskrbeti za varnostne ukrepe.

Zakon o varstvu javnega reda in miru dovoljuje uporabo karbida in drugih plinskih zmesi za pokanje med določenimi prazniki, kjer je takšno pokanje že tradicija. Vendar pa mora biti pri pokanju s karbidi in možnarji poskrbljeno za varnostne ukrepe.

Pred odhodom od doma se zavarujte pred vlomi

Lastniki stanovanj in stanovanjskih hiš, ki se odpravljate za več dni od doma, upoštevajte naslednje nasvete:

  • Preverite, ali so vsa vrata in okna dobro zaprta in zaklenjena. Ne pozabite zapreti plina in vode ter izklopiti elektrike, predvsem na aparatih.
  • Vrednejše predmete shranite na varno mesto.
  • Poprosite znance ali sosede, ki jim zaupate, naj med vašo odsotnostjo popazijo na vaše stanovanje, dnevno praznijo vaš poštni nabiralnik ipd.
  • Poskrbite, da vaš dom ne bo kazal znakov, da vas ni: ne puščajte vidnih sporočil, da ste kam šli, ali sporočil na telefonskem odzivniku; ne puščajte ključev v poštnem nabiralniku, pod predpražnikom ipd.; ne odstranjujte rož z okenskih polic; ne zastirajte oken z zavesami, polkni ali roletami ipd.
  • Zaradi praznikov bo najverjetneje praznih tudi veliko poslovnih prostorov, pisarn, podjetij. Lastnikom podjetij svetujemo, da med odsotnostjo ustrezno zavarujete svojo lastnino in tako poskušate preprečiti morebiten vlom.
  • Že osnovno samozaščitno ravnanje (močna ograja, varnostne ključavnice, zaklenjeni prostori, zaprta okna in vrata, primerna osvetlitev, zaklenjene pisarne, občasna prisotnost, alarmne naprave idr.) lahko odvrne morebitnega vlomilca od vloma in prepreči drugo škodo.
  • Poskrbite tudi za svoje vozilo na parkirišču, da ne bo postalo tarča tatov in vlomilcev! V vozilih na vidnih mestih ne puščajte torbic, aktovk, denarnic in drugih vrednih predmetov! Zaprite vsa okna, vrata, zaklenite vozilo in prtljažnik ter vklopite alarmno napravo. Izogibajte se parkiranju na neosvetljenih ulicah ali parkiriščih.
  • Med prazniki, ko denarne ustanove niso odprte, velja večjo pozornost nameniti tudi pri dvigu denarja na bankomatih. Bodite pozorni, ali vas pri dvigovanju denarja kdo ne opazuje, ne štejte in ne kažite denarja na ulici ter se izogibajte neosvetljenih, samotnih krajev!

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.