https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Na današnjo veliko soboto blagoslov velikonočnih jedi

Renkovci, 20.04.2019 ob 19:00  

Danes je velika sobota, po cerkvah po Sloveniji pa potekajo blagoslovi velikonočnih jedi.


Kristjani tako na ta dan pripravijo velikonočne jedi, med katerimi so poleg pirhov ali remenk, kot jim rečemo pri nas, še šunka, hren in kruh. Verniki k blagoslovu prinesejo tudi druge jedi, na primer potico, otroci pa velikokrat čokoladne dobrote.

Kruh je znamenje Božje dobrote in človekovega dela. V zahodni civilizaciji velja kruh za osnovno človeško hrano. Kot znamenje življenja spominja na Kristusove besede o zrnu, ki mora v zemlji umreti, da lahko obrodi sad. Jezus je v puščavi kruh tudi čudežno pomnožil.
Meso (šunka) je podoba Jezusa. Spominja tudi na velikonočno jagnje, ki so ga Izraelci uživali v spomin na rešitev iz egiptovske sužnosti.

Pirhi simbolizirajo Jezusove rane, hkrati pa so tudi podoba groba in simbol vstajenja. V jajcu se namreč skriva življenje, ki ob določenih pogojih zdrobi lupino in pride na dan. Lupina je podoba skal, ki so zapirale Kristusov grob, a jih je Kristus ob vstajenju odvalil.
Korenine hrena spominjajo na žeblje, s katerimi je bilo Jezusovo telo pribito na križ. Ostrina hrena spominja na Kristusovo trpljenje.

Blagoslov jedi pri nas poteka na veliko soboto skoraj v vsaki vasi in v vseh cerkvah.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.