https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Velikonočni poslanici soboškega škofa Štumpfa in evangeličanskega škofa Fila

21.04.2019 ob 6:00  

Kristjani po vsem svetu praznujejo največji krščanski praznik, veliko noč. Ob tem si izrekajo nemalo prazničnih voščil, izbrane besede pa vernikom namenjajo tudi njihovi voditelji.


Objavljamo velikonočno poslanico soboškega škofa ordinarija msgr. dr. Petra Štumpfa.

"Prekmurski duhovnik in narodni buditelj Jožef Klekl st. (rojen leta 1878 na Krajini v župniji Tišina, umrl leta 1948 v Murski Soboti), je eden tistih katoliških duhovnikov, ki so najbolj pripomogli k združitvi prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Med 2. svetovno vojno je Klekl v svojem Zagovoru, v katerem se je branil obtožb zaradi slovenstva, zapisal:

»Tiste kamne, ki zapirajo Jezusov grob, je treba odstraniti, da bo lahko oživel Jezus v mojem lastnem srcu in v mojem javnem življenju, v dušah vernikov, v družinah, naj živi Jezus v družbi – cerkev, tabernakelj naj ne bo pokopališče, temveč pribežališče vsakomur, živilska shramba za lačne, zdravilišče za ranjene, javno shajališče za mlade in stare. Kakšne ovire bi bilo treba odstraniti, da se jim bo lahko približal Jezus, ali pa oni njemu. Dajem sprejemljive pogoje ter se ponovno žrtvujem in jih prikažem Jezusu. Moja zvesta služba naj bo pri njem milost za mojo preteklost. Vroče prosim, naj blagoslovi moja prizadevanja.«

Veliko vprašanje za vsakega človeka je: Na koga stavim svoje upanje? Vsi potrebujemo neko varnost, da bi lahko živeli. Najhuje kar se mi lahko zgodi v življenju, je, da stavim na napačno upanje. Do tega pride, ko iščem zgolj svojo varnost. Pri tem pa prezrem druge, ki potrebujejo mojo pomoč, da bi tudi oni bili varni.

Jožef Klekl st. je bil take vrste duhovnik, ki ni iskal svoje varnosti, temveč je iskal načine, kako pomagati drugim v zelo nemirnih časih, ko so prekmurski ljudje živeli v veliki družbeni, socialni, verski in narodni negotovosti. Klekl je svoje upanje postavil na Jezusa Kristusa. Drugim je pomagal odstranjevati kamne, ki so se jim naložili zaradi strahov, otopelosti in brezbrižnosti pred vrati njihovih src. To je delal z ljubeznijo, vztrajnostjo in tudi z veseljem. Klekl ni obsojal nikogar – niti tistih ki so ga obsojali. Bil je povsem svoboden v Kristusu.


Moč za takšno delo je duhovnik in narodni buditelj Klekl našel pri trpečem Kristusu, ki je za nas trpel z ljubeznijo, ker smo grešili in zapadli večni smrti. Kristus je vztrajal v svojem izmučenem telesu do konca, ko je umrl na križu. Ni zapustil svojega telesa, da bi se ognil bolečini. Tako je Kristus našemu telesu vrnil dostojanstvo, v katerem odseva Božja podoba. Ko je Kristus vstal od mrtvih, nam je v življenje vnesel veselje, ki ga ohranjamo z vero tudi v naše vstajenje. Zaradi Kristusove smrti in vstajenja nobeno človeško življenje ni več brezsmiselno, četudi se to življenje včasih dozdeva tako zelo klavrno, ničevo in nepomembno. Vsako človeško življenje je dar od Boga, ki se po smrti vrača k Bogu. Rojeni smo zato, da drug drugemu pomagamo odstranjevati kamne strahov, otopelosti in brezbrižnosti izpred vrat naših src. To bomo zmogli samo z ljubeznijo, vztrajnostjo in veseljem. Te tri dobrine si Bog želi prejeti iz naših rok, ko bomo po smrti v Kristusu obujeni v vstajenje.

Spoštovani!

Naj vam tudi letošnje praznovanje Velike noči daje moči in poguma. Vstali Kristus zmaguje, vstali Kristus kraljuje – zdaj in vedno.

Bodite blagoslovljeni, da ostanemo skupaj v Cerkvi, ki je naš dom edinosti, učilnica vere, zdravilišče za naše duše in pristan za odhod v Očetovo hišo."

Vesele in upanja polne velikonočne praznike vam voščim;
+ msgr. dr. Peter Štumpf
soboški škof

Velikonočno poslanico evangeličanskega škofa Geza Fila objavljamo v celoti.

"Drage sestre in bratje v Kristusu! Na vse kristjane, drugače verujoče in sodržavljane naslavljam letošnjo poslanico velike noči, ki vsakemu človeku podarja oznanilo upanja v novo življenje. Veselo oznanilo velike noči: Ne bojte se, Jezus, križani, je bil obujen od mrtvih,nam nudi tolažilno gotovost, da je prepad smrti premoščen in da so z njim premagani trpljenje, žalovanje, vpitje in bolečina.

Gospod, ki je prestal, da so ga zapustili njegovi učenci, da so mu naložili krivično obsodbo, da so ga osramotili z nečastno smrtjo, tudi nam obljublja večno življenje prav zaradi smrti našega starega življenja, ki je bilo življenje v grehu. Po Božji besedi velike noči namenja svoj sočuten pogled vsem nam, zdravim in bolnim, lačnimin žejnim, tujcem in zaprtim, odrinjenim in izvrženim, žrtvam zlorab in nasilja.

Svet je poln ljudi, ki trpijo v duhu in na telesu. Medtem ko se dnevne kronike polnijo z novicami o krutih zločinih, ko se rušijo in krušijo temeljne vrednote človekovega življenja in njegovega sožitja, naj Jezusovo pomirjujoče sporočilo vsakemu od nas pomaga, da se bo še pogumneje in z večjim upanjem lotil gradnje poti sprave z Bogom in z ljudmi.

Vsem, ki so v naši družbi izgubili sleherno upanje in življenjski polet, utrujenim ostarelim, ki čutijo, kako jim v samoti pojemajo moči, mladim, ki čutijo, kot da jim uhaja prihodnost, vsem še enkrat ponavljam besede Vstalega:Glejte,vsedelamnovo!Kajti vsak od nas se je rodil ob pravem času, da bi spoznal, na kakšen način naj pravočasno umre svojim grehom. Ko odmiramo grehu, na sebi nosimo Kristusovo smrt. To umiranje grehu pa nam zagotavlja resnično vstajenje in življenje.

Vesele in blagoslovljene velikonočne praznike vam želim! Vstali Gospod naj bo vedno z vami!"

mag. Geza Filo, škof Evangeličanske cerkve

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.04.2019 ob 7:40 😩 gost

      Bla bla bla bla bla bla bla... Bla bla bla bla bla bla bla... Bla bla bla bla bla bla bla... Bla bla bla bla bla bla bla...

      8 18 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.04.2019 ob 12:33 gost

      Zdaj so ŠUNKO najbole žrli SOCIALISTI KOMUNISTI ATEISTI IN MUSLIMANI.

      7 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.04.2019 ob 12:39 gost25 gost

      Prvo naj debeli shujša in potem pridiga siromakom. Ja temelji Evropa na krščanstvu in 400 - letni inkviziciji!!!!

      5 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      21.04.2019 ob 23:00 pišta gost

      Tipično za vrh RKC. Večno blebetanje o nekih zgodovinskih zadevah, ki večino vernikov ne zanimajo. Nobene lepe spodbudne besede. Skropucalo. Kdo temu "dr" piše take norosti? Hvala gospod mag. Geza Filo za lepe besede. Sem papinec in sem hvaležen za nagovor gospoda Geza. Hvala vam še enkrat.

      6 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      22.04.2019 ob 12:46 pišta gost

      Papinka ti pa brez kulture in ena tistih, kot v srednjem veku, da vse na slepo verjame, kar popi povejo. Danes smo pač ljudje bolj razgledani in izobraženi in tudi s vojimi glavami mislimo tako, da nam popi več ne morejo vsega prodat, kar so nekoč delali. Kakšne uboge stare mamce jim še slepo verjamejo. Zato veliko vernikov še pride za večje praznike v cerkev. RKC se pa na daleč izogibajo. To vrhove RKC najbolj moti, ker so ostali brez velikega vira denarja. Vsa čast še nekaj dobrim duhovnikom, ki so tu in tam in jim je na prvem mestu oznanjanje evangelija in skrb za človeka.

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      22.04.2019 ob 18:01 Čergoli gost

      Cerkev kot taka je idealna za tiste, ki še vedno živijo v srednjem veku!!!!

      3 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      23.04.2019 ob 0:09 šunka gost

      hvala obema škofoma na lepih besedaj..samo zaj pa pijtanje za vas...šunke ste sunoli a? šinfate pa vuzenske svitke,vupam ka de van hidau po šunkaj

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      23.04.2019 ob 17:57 LFL gost

      ŠE malo pa bomo imeli polno EU muslimanov te pa bo IDEALNO. Res ste vsi prizadeti.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      23.04.2019 ob 17:58 gost

      PIŠTA ti si TELE z RODOVNIKOM

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.