https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V Prekmurju ohranjajo tradicijo pokanja s karbidom

21.04.2019 ob 13:00  

V številnih slovenskih krajih je pokanje s karbidom že tradicija.

Na Primorskem pokajo s karbidom za božič, v Prlekiji in Prekmurju za veliko noč. Omenjeno pokanje ima izvor že v predkrščanskem verovanju.

Streljanje s karbidom simbolizira Kristusovo vstajenje. Karbid uporabljajo predvsem v Prlekiji, Prekmurju in na Štajerskem. 

Tradicije se držijo tudi mladi v Rakičanu.

Sicer pa velja previdnost pri pokanju z možnarji ali karbidom. Zakon o varstvu javnega reda in miru sicer dovoljuje uporabo karbida in drugih plinskih zmesi za pokanje med določenimi prazniki, kjer je takšno pokanje že tradicija. Vendar pa mora biti pri pokanju s karbidi in možnarji poskrbljeno za varnostne ukrepe.

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.04.2019 ob 16:54 - gost

      tou bi trbelo prepoveati

      27 29 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.04.2019 ob 21:31 gost26 gost

      Moj stari oči prdi kot, da bi s karbidom streljal.

      10 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      23.04.2019 ob 0:05 karabitaš gost

      gost 21.04.2019 ob 16:54 pa tij si eno budalo,bauše ka bi se tele skotilo kak pa tij..vepa ka budelaščine motaš tu pa nekaj glumiš,te bi po tvojon tuj mogli prepovedati ŽEGEN,pa VUZEN ...ka kozojebač si ?? ..

      12 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.