https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Psi igrajo pomembno vlogo pri zdravju in aktivnosti svojih lastnikov

23.04.2019 ob 11:50  

Študija z univerze v Liverpoolu ugotavlja, da psi niso le človekovi najboljši prijatelji, ampak igrajo pomembno vlogo tudi pri zdravju in aktivnosti svojih lastnikov. Lastniki psov bodo namreč štirikrat bolj verjetno izpolnili priporočljivo kvoto dnevne telesne aktivnosti.

Da živali pripomorejo k pogostejšemu gibanju, je dokazalo že več študij. Švedska raziskava iz leta 2017 je pokazala, da lastniki psov živijo dlje in redkeje zbolijo za boleznimi srca in ožilja. Britanska študija iz istega leta pa kaže, da se ljudje s kosmatinci celo pri zelo slabem vremenu v povprečju gibljejo več kot ljudje brez psov pri lepem vremenu.

Ekipa znanstvenikov z univerze v Liverpoolu je sedaj opazovala več sto odraslih, od katerih jih je imela približno tretjina v gospodinjstvu psa, poroča STA. Pozorno so spremljali telesno aktivnost in v znanstveni reviji Scientific Reports poročali, da lastniki psov štirikrat verjetneje izpolnijo priporočeno normo gibanja. V povprečju so aktivnejši tudi otroci v gospodinjstvih s psi.

Ugotovili so še, da lastniki svoje štirinožne prijatelje sprehajajo poleg svojih rednih telesnih aktivnosti, kot je na primer tek. Okoli 10 odstotkov udeležencev raziskave pa ima psa, a z njim ne hodijo na sprehod, ker žival živi zunaj hiše. Ti lastniki se glede na rezultate gibljejo še manj kot osebe brez psov.

Ob tem pa znanstveniki ne vedo, ali je pes tisti, ki lastnika motivira h gibanju, ali je bolj verjetno, da si bo aktiven človek omislil psa. Raziskava je potekala na podlagi intervjujev in po principu samoopazovanja in izpolnjevanja vprašalnika.

V Sloveniji glede na raziskavo Evropske komisije iz leta 2018, priporočeno kvoto gibanja 150 minut na teden, izpolni 77 odstotkov odraslih. Osebe, ki se premalo gibljejo bi torej lahko razmislile o štirinožnem prijatelju, vendar znanstveniki svarijo, da je treba najprej pomisliti na dobrobit živali in si ne omisliti psa le zaradi lastne koristi.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.04.2019 ob 15:10 ........ gost

      Če imaš psa pri hiši -posledično sledi, da ga popelješ v mesto v park, "da se izprazni", človek se pa ob tem sprehodi. JEBEMTI ZNANSTVENIKE, niso pa prokleti pizdeki ugotovili, koliko lastnik teh psov v Ameriki "poždere hamburgerjev"? PES REŠITELJ ČLOVEŠTVA, navdih za gibanje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Da te kap!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.04.2019 ob 15:20 DF gost

      V besedilu pise eno, na slikah debeluhi, da te kap!!!!!!!! Kaksen pes????** Za zdravo zivljenje dober seks vsak dan!!!!!!!!!! To je to, ne pa pes.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      23.04.2019 ob 15:37 VEJKA gost

      DF, dam ti popolnoma prav, ena ženska, ki drugo ne premore - kot da vodi psa po sprehodih ti pa poda izjavo: moški, ki nima rad psa, nima rad niti ženske!. Da joj jebem mater, pa naj jo potem, v kar sem tudi prepračan , nateguje PES. Prokleta baba zoprna, pasje naštelana! Pa ja človek, normalen najde nekaj bolj primernega za razgibavanje, kot voditi psa na potrebo izven stanovanja. Saj mu tam ni potrebno brisati "ta zadnje" po opravilu med čudovitimi pomladnimi "rožicami".

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      24.04.2019 ob 12:34 drek gost

      pes smrdij,pa nega bole nagunjsnoga da si rit lijže,drek svoj gor pojej...tepa vijdiš ka tan nekše fanatične pasjelubce,šteri majo psa bole lepo,kak pa starše,deco (če jih majo) ,pes po faci lijže...prav na kozlanje ti lejko ide,pes je za na lanc,pa naj kučo pazi!

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.