https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V Gančanih kmalu 100-letnica postavljanja majoša

24.04.2019 ob 11:00  

Včeraj je v Gasilskem domu v Gančanih potekala tiskovna konferenca za »100 gančki majoš«.

Krajani Gančan bodo letos 30. aprila dočakali visok jubilej – sto let – od prvega do današnjega majoša. Prvi majuš so leta 1919 postavili fantje v zahvalo za srečno vrnitev iz prve svetovne vojne, tradicija pa se je v skoraj izvirni obliki ohranila vse do danes.

Šego ob pomoči sovaščanov, vsako leto 30. aprila izvedejo mladi iz Gančanov, ki v tekočem letu dopolnijo 18 let, tako imenovani lejtniki. Letos bodo torej majoš pripravili in postavili letniki rojeni leta 2001. Krajevna skupnost Gančani pa je ob tem pripravila bogat program.

Dogajanje ob praznovanju stotega gančkega majoša se bo tudi letos začelo že v soboto, 27. aprila. V vaškem središču bodo ob 15:30 postavili majoš pri kapeli tako kot leta 1919. Ob tem bodo tudi odkrili in blagoslovili spominska obeležja prvim postavljavcem majoša in duhovniku Marku Žižku. Sledilo pa bo še odprtje razstave »Gančki majoš od priprave do postavitve«.

V večernih urah pa se bo dohajanje preselilo v šotor na starem igrišču. Tam se bo ob 17. uri pričela maša za pokojne in žive postavljavce majoša. Ob 18. uri bo sledila predstavitev knjige »Stou lejt gančkoga majoša 1919 – 2019«. Po 19. uri pa bo čas za zabavo in druženje.

Prav na dan 100 obletnice, torej 30. aprila, se bo dogajanje začelo že zjutraj ob 9. uri, ko bodo lejtniki pred Gasilskim domom kinčili (krasili) vrh majoša. Ob 13. uri pa bodo okrašeni vrh ponesli skozi vas in se ustavljali ob domačijah lejtnikov.

Zvečer ob 17. uri se bo pričelo dogajanje na stare igršču, kjer bodo mladi ročno postavili majoš ob igranju Beltinske plej bande.

Ob 19. uri bo sledil kulturni program, kjer bod nastopili Beltinska plej banda, Pevski zbor Gančani, Vaške ljudske pevke, letniki ter FS Veseli Marki Osnovne šole Beltinci. Navzoče pa bo med drugimi nagovoril tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Po 20. uri pa bo veselica z ansamblom Horizont.

Foto: KS Gančani in arhiv Pomurec.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.04.2019 ob 12:27 mlajoš gost

      tak ka se te letos zbijejo pa palik vrh zažgijo :) ?? ..saj nej,malo heca pač..fejst fajn mate tau,fejst fajna navada,pa mijslin ka za generacijo štera postavla mlaj fejst častna navada..samo ga fajn postavite pa še na naslednijh 100 lejt postavlanja mlajoša,

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.04.2019 ob 21:51 Beltinc gost

      Lagvašje so pozabili kda so njim iz druge vasi gor vižgali majoš ? Ha,ha,ho ho

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.