https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Danes se bo plesalo v Sloveniji in po svetu

29.04.2019 ob 14:00  

Danes, 29. aprila, po vsem svetu praznujemo mednarodni dan plesa. Mednarodno poslanico ob letošnjem dnevu podpisuje egiptovska plesalka, koreografinja in plesna pedagoginja Karima Mansour, ki meni, da je ples »prostor, ki človeku omogoča, da se poveže s svojo resnico«.

Ples je po zapisu Karime Mansour tudi zdravilec in »kraj, kjer se srečuje človeštvo«. Spomnila je, da je ples, ki izhaja iz giba, že od začetkov človeštva mogočen način izražanja in praznovanja: »Gib je naš skupni jezik. Gib je univerzalna govorica, ki pripada vsem.« Po njenih besedah šele ko »prisluhnemo bitju svojega srca lahko zaplešemo ples življenja«.

Karime Mansour meni, da v današnjem času, ko smo se znašli na najnižji točki naše sposobnosti povezovanja, ostaja ples eden najbolj iskanih mehanizmov, s pomočjo katerega bomo lahko ponovno vzpostavili izgubljeno vez. Ob koncu zapisa je avtorica pozivala ljudi, naj presežejo meje, krize identitete, nacionalizem in okvirje: »Osvobodimo se vseh omejitev in najdimo gibanje in zagon v univerzalni govorici plesa. Vabim vas, da zaplešete na vaš srčni utrip, na vašo notranjo resnico, saj se prav iz notranjih gibov, ki vodijo k notranjemu preobratu, zgodijo prave spremembe.«

Slovensko poslanico ob dnevu pa je prispeval solist Baleta SNG Opera in balet Ljubljana Petar Đorčevski, ki je zapisal: »Ples ni le del kulture in umetnosti, ples je način življenja, saj ga vsakdo nosi v sebi. Kolikokrat nevede izražamo s plesom svoja čustva! Zato ples ni recept za srečo, zdravje in uspeh le plesalcev, pač pa vseh ljudi. Prav zato želim vsem, da plešete obilno, srečno in iskreno sleherni dan svojega življenja!«

Da bo 29. april posvečen plesu je leta 1982 razglasil Mednarodni plesni komite, ki deluje v okviru Mednarodnega gledališkega inštituta pri Unescu. Na ta dan se je namreč leta 1727 rodil utemeljitelj sodobnega baleta Jean-Georges Noverre.

Namenjen je praznovanju vseh, ki prepoznavajo vrednost in pomen plesne umetnosti, hkrati pa je namenjen osveščanju vlad, politikov in institucij, ki se pomena plesa za posameznika in družbo ne zavedajo dovolj.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.