https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Nov pravilnik glede cepljenja prinaša kar nekaj sprememb

10.05.2019 ob 6:05  

Cepljenje je varen in učinkovit način zaščite pred nekaterimi nalezljivimi boleznimi. V Sloveniji otroci prejmejo cepivo proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, Hib, otroški paralizi, pnevmokoknelnim okužbam, ošpicam, mumpsu, rdečkam, hepatitisu B in HPV-ju.


S cepljenjem se vsako leto reši več kot 3 milijone življenj in milijone ljudem se prepreči, da bi trpeli zaradi bolezni ali njihovih dolgoročnih posledic. S cepljenjem je z leti uspelo mnoge bolezni omejiti ali povsem izkoreniniti. Čeprav so nekatere nalezljive bolezni pri nas zelo redke ali se sploh ne pojavljajo, bi lahko manjše število necepljenih povzročilo vrnitev. V zadnjih tednih pa smo tako spet spremljali primer ošpic tujca. S cepljenjem pa ne zaščitimo le sebe, ampak posredno zaščitimo tudi druge ter s tem zaustavimo njihovo širjenje.

Sedaj pa je začel veljati nov pravilnik o programu cepljenja in zaščite z zdravili, v katerem je nekaj novosti. Med drugim uvaja priporočljivo cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu za otroke, ki bodo letos dopolnili tri leta, in za odrasle, ki bodo dopolnili 49 let. Program bo po novem v kategoriji učencev, dijakov in študentov upošteval vse mlade do 26. leta.

Nov pravilnik pa prinaša tudi zamenjavo cepiva za dojenčke, ki že zdaj ščiti pred petimi boleznimi – davico, tetanusom, oslovskim kašljem, hemofilusom influenco b  (Hib) in otroško paralizo. Novo cepivo bo otroke zaščitilo tudi pred okužbo s hepatitisom B. Otroci bodo to cepljenje prvič opravili v letu 2020 od dopolnjenih treh mesecev starosti. Priporočljivo cepljenje bo financirano iz obveznega zavarovanja.

Program cepljenja prinaša še nekaj drugih sprememb. Cepilni program za učence, dijake in študente se spreminja tako, da se v to kategorijo doda mlade odrasle do dopolnjenega 26. leta. S tem se izenačujejo pravice in obveznosti glede cepljenja šolajočih mladostnikov in študentov z enako starimi mladostniki in odraslimi, ki se ne šolajo, do 26. leta.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.05.2020 ob 13:50 Janez gost

      brave new world

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.