https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Slovenija je del Evropske unije že 15 let

01.05.2019 ob 11:00  

Danes, 1. maja, mineva natanko 15 let, odkar je Slovenija postala članica Evropske unije.

Ko se je Slovenija leta 1991 osamosvojila, si je zadala cilj, da postane del širše evropske družine narodov. Že aprila 1993 je zato tedanja vlada z EU podpisala sporazum o sodelovanju, ki je bil februarja 1999 tudi uveljavljen.

Marca 2003 smo Slovenci in Slovenke na referendumu podprli članstvo v Evropski uniji in tako je naša država 1. maja 2004, postala članica Unije. EU se je na ta dan pridružilo deset novih članic, kar je doslej največja širitev v zgodovini EU, ki se imenuje tudi veliki pok.

V letu 2007 je Slovenija v članstvu naredila še dva koraka naprej. S prvim januarjem je postala članica evrskega območja, decembra pa je postala tudi del schengenskega območja.

Kot prva od takratne deseterice novink je Slovenija od januarja do junija 2008 predsedovala Svetu EU. Po mnenju Bruslja in drugih članic je takrat nalogo dobro opravila. Vloga predsedujoče države pa bo naša država ponovno prevzela v drugi polovici leta 2021.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.05.2019 ob 23:48 unija gost

      bauše ka bi si zgučali pa šli v nekšo kraljevino nazaj,zdajšna evropa kak je nas samo jebe pa nam posiljavle musliče

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.05.2019 ob 2:22 OK - LUP gost

        Točno tak, dokler mo mij Slovenci imeli za evropske poslance take osebe ko je Tomička in Makedonska Joveva nam nega pomoči in je to velika sramota. Ampak butalec je tisti ki je to predlagal ne ljudstvo, zaradi tega pa tudi nihče noče iti na volitve, samo to naši politiki še niso pogruntali.

        3 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.05.2019 ob 10:54 OK - PUL gost

        OK - LUP, do zdaj so evropske poslanke in poslanci bile ( i ) predvsem iz vrst SDS in NSi. Janšiste na vsakem koraku jebe zgodovina. NITI TEGA NE VESTE KDO JE ZMAGAL V DRUGI SVETOVNI VOJNI.

        0 3 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.05.2019 ob 12:03 gost

      OK - PUL pa kaj motaš o 2sv. vojni to je mimo že 70 let ali eno generacijo NE MOTAJ.Zdaj si pa pelaj MUSLIJE domov pa naj te NATEGNEJO v tvojo smotano RDEČO GLAVO.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.