https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

STOP za astmo ob letošnjem svetovnem dnevu astme

07.05.2019 ob 14:00  

Prvi torek v maju je svetovni dan astme, zaradi katere je po oceni Svetovne zdravstvene organizacije v letu 2018 trpelo 235 milijonov ljudi. Letošnji dan poteka pod geslom STOP za astmo.

V izvirnem angleškem jeziku beseda STOP v geslu predstavlja kratico, ki pomeni: ovrednoti simptome (Symptom evaluation), testiraj odziv (Test response), opazuj in oceni (Observe and assess) ter nadaljuj s prilagajanjem zdravljenja (Proceed to adjust treatment).

Astma je ena od najpogostejših kroničnih pljučnih bolezni, pogosto pa zbolevajo predvsem otroci. Najmočnejši dejavniki tveganja za razvoj astme so izpostavljenost na alergene, kot so pršice v posteljnini in preprogah, onesnaževanje, cvetni prah, plesni in cigaretni dim.

Težko dihanje, kašelj, tiščanje v prsih in piskajoče dihanje so simptomi astme, ki se pri bolnikih lahko pojavijo tudi večkrat dnevno. Pri nekaterih bolnikih se simptomi lahko poslabšajo med telesno aktivnostjo ali ponoči.

Čeprav astme ni mogoče pozdraviti, se s pravilno diagnozo, zdravljenjem in izobraževanjem bolnika lahko zagotavlja dober nadzor in vodenje bolezni. Ljudje, ki trpijo za astmo, lahko bolezen nadzorujejo s tem, da se naučijo izmikati sprožilcem astmatičnih napadov. Med bolj pogostimi so tobačni dim, plesen, onesnažen zrak, prehlad in gripa. Napade se lahko prepreči tudi z ustreznimi inhalacijskimi aparati.

Svetovni dan astme so prvič obeležili leta 1998 v Španiji, odtlej pa je to postal eden najpomembnejših svetovnih dogodkov ozaveščanja o tej bolezni.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.