https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Na Tišini odkrili presenetljivo veliko grobišče iz 10. stoletja

08.05.2019 ob 6:00  

Na Tišini že nekaj mesecev poteka prenova ceste, na mestu, ki pa vodi mimo cerkve pa nameravajo zgraditi krožišče. Ravno na tem mestu pa so našli izjemno zgodovinsko odkritje, grobnice iz 10. in 11. stoletja.


Kot nam je povedal kustos in arheolog, Samo Sankovič, zaposlen pri Pomurskem muzeju Murska Sobota, gre za prvo grobišče v Prekmurju iz tega obdobja. Do sedaj so našli le nekaj posemeznih grobov, na Tišini pa gre za presenetljivo veliko grobišče.

Našli so nekaj tipičnih uhanov, ki so jih nosile ženske, najverjetneje spete na glavi.

Na mestu, kjer trenutno potekajo izkopavanja so našli okoli 30 do 35 grobov iz omenjenega obdobja. Prav tako pa so našli grob iz kulture žarnih grobišč iz konca bronaste dobe. Da gre za precej obsežno najdbo priča tudi dejstvo, da so našli grobove že prej in sicer tik ob cerkvi, ko so nameravali obnavljati fasado.

Čeprav so skeleti precej uničeni, predvsem zaradi infrastrukture, ki poteka na tem mestu (nekoč je na tem mestu stala tudi šola), bodo najdbe poslali na analize, kjer bodo določili spol, natančnejši čas smrti in tudi vzrok smrti.

V grobišču pri tišinski cerkvi so našli tako grobove odraslih, kot tudi otrok. Glede na velikost grobišča, ki so ga odkrili pa obstaja možnost, da se v neposredni bližini skriva še več grobišč ali drugih izjemnih zgodovinskih najdb.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.05.2019 ob 14:10 gost

      No, zaj so žličkarji prišli smeti razkopavat ka so jih nekda ta vrgli, zaj nikdar nede ta cesta zriktana...

      3 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      08.05.2019 ob 15:52 zgodovinar gost

      super,čudovita najdba

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      08.05.2019 ob 15:58 Cx3 gost

      To naj pistijo na mere vse posede nose notri rivlejo.

      5 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      08.05.2019 ob 16:22 poldi gost

      pejneze za tou žlijčnato razkopavanje bodo imeli, za ceste se pa špara! zdaj nede sile za izgradijtev, dokeč tej strokovnjaki tou vse ne preglednejo! oni znajo kurac ka pa iz kakšij časov je tou tu notri !

      5 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      08.05.2019 ob 17:45 topla voda gost

      ka ga pa lomijo takše ringlne cigani na proščenji odavlejo

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      09.05.2019 ob 7:24 Hp gost

      Žalostno ka nemate nobenoga občutka za naše (in vaše) prednike.

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      09.05.2019 ob 21:24 Sas gost

      Za dobre peneze so se pogodili žličkarji. Zdaj pa bodo žličkali dokler ne izpraznejo vreče z denarjem. Župan pa jih podpira. Samo da se zavleče do septembra.

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.