https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: V Tednu ljubiteljske kulture se bodo zvrstili številni dogodki

13.05.2019 ob 13:00  

Danes so organizatorji - Javni sklad za kulturne dejavnosti (JSKD) in Zveza kulturnih društev Slovenije (ZKDS), v sejni sobi Mestne občine Murska Sobota, predstavili podrobnosti pred šestim vseslovenskim Tednom ljubiteljske kulture (TLK), ki bo potekal med 17. in 26. majem. Na celotnem slovenskem kulturnem prostoru se bo odvilo več kot tisoč kulturnih dogodkov.


Med 17. in 26. majem se bo na celotnem slovenskem kulturnem prostoru odvilo več kot tisoč kulturnih dogodkov. Ljubiteljska kultura zaradi raznovrstnosti oblik, vsebin in različnih ravni zahtevnosti omogoča sodelovanje vsem družbenim skupinam in posameznikom, ne glede na starost, geografsko, etnično ali katerokoli drugo pripadnost.

Pomen ljubiteljske kulture za družbo, projekt TLK in letošnje najvidnejše dogodke so predstavili mag. Urška Bittner Pipan, vodja projekta TLK, Mija Aleš, predsednica ZKDS, Matjaž Farič, ambasador TLK 2019 in Aljoša Obal, JSKD Murska Sobota. Zbrane sta uvodoma nagovorila Darja Potočnik, strokovna sodelavka na področju kulture iz MOMS in mag. Marko Repnik, direktor JSKD.

Mag. Urška Bittner Pipan je poudarila, da je TLK vseslovenski projekt, katerega vloga je promocija ljubiteljske kulture, zlasti pa ustvarjalnosti v sodobni družbi, hkrati pa ima izrazito povezovalno vlogo. Nacionalno odprtje namreč potuje po regijah in je vsako leto v drugem mestu. Letos je ta čast pripadla Murski Soboti, in to vsaj iz dveh razlogov, zaradi že omenjene obletnice priključitve Prekmurja k matični domovini in zaradi posebne vloge, ki si jo je v mestu pridobil sodobni ples, o čemer je spregovoril tudi letošnji ambasador TLK, plesalec in koreograf Matjaž Farič.

Za promocijo TLK skrbi tudi njen ambasador, letos je to Matjaž Farič, priznani in uveljavljeni plesalec, koreograf, režiser in umetniški vodja, ki pomembno zaznamuje slovensko plesno sceno vse od osemdesetih let prejšnjega stoletja. Matjaž Farič, ki je s festivalom sodobnega plesa Front@ postavil Mursko Soboto na svetovni plesni in kulturni zemljevid, je povdaril, da je umetniški ples, zlasti sodobni, precej odrinjen na rob. Ker ples govori univerzalni jezik, zahteva odprtost duha, kakršnega izraža tudi Festival Front@, ki je pred skoraj poldrugim desetletjem nastal pod Faričevim umetniškim vodstvom, zaradi česar se Murska Sobota vsako leto za nekaj dni prelevi v pomembno središče sodobnega plesa. »Front@ v slovenski prostor prinaša upor proti ustaljenim, konservativnim kulturnim politikam in vodenjem programov, ki vzdržujejo stereotip, da so za ljudi, ki živijo na obrobju, bolj primerne manj zahtevne umetniške produkcije kot za ljudi v prestolnici,« pravi Farič in dodaja, da moramo ples približati ljudem tudi v manjših krajih, če želimo, da se bo povečalo zanimanje zanj.

Otvoritvena slovesnost v Murski Soboti

TLK vsako leto v središče postavi eno od umetniških zvrsti in letos bo osrednjo vlogo prevzel ples. Plesno obarvani bodo številni dogodki, začenši z nacionalnim odprtjem, ki se vsako leto odvije v drugem kraju. Letos bo slovesnost, na kateri bo slavnostni nagovor pripadel predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju, potekala v četrtek, 16. maja, ob 19.30, v Gledališču Park v Murski Soboti. Na slovesnosti bodo ustvarjalci uprizorili plesni omnibus z živo glasbo Sprehajalec ptic. Naslov Sprehajalec ptic je izposojen od mladega prekmurskega pesnika Denisa Škofiča, na odru pa bodo poleg plesalcev iz Plesne izbe Maribor in Centra plesa Maribor nastopili glasbeniki Vasko Atanasovski, Damir Mazrek in Urška Gajšt.

Pred začetkom nacionalnega odprtja Tedna ljubiteljske kulture se bodo od 18.30 vrstili nastopi domačih prekmurskih kulturnih skupin pred Gledališčem Park. Kulturno dogajanje bodo popestrili orkester, godba, mažoretke ter tamburaška in folklorna skupina.

V Gledališču Park se bodo v četrtek ob 12. uri na Mladinskih plesnih vizijah najprej predstavile za regijsko tekmovanje izbrane plesne zasedbe.

S tem se Tednom ljubiteljske kulture pridružuje praznovanju 100. obletnice priključitve Prekmurja matični domovini.

Več podrobnosti o dogajanju v Pomurju najdete TUKAJ.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.