https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Prve splošne ocene presojevalcev so dobre

29.05.2019 ob 9:30  

V ponedeljek, 27. in torek, 28. maja je v Splošni bolnišnici potekala zunanja presoja po mednarodnem akreditacijskem standardu AACI (American Accreditation Commission International) in standardu ISO 9001:2015. Prve splošne ocene presojevalcev so bile dobre, pisno poročilo presoje pa bo murskosoboška bolnišnica prejela v prihodnjih dneh.

V dveh dneh so trije zunanji presojevalci presojali delovanje bolnišnice na področju  kliničnega okolja oziroma oskrbe pacientov, fizičnega okolja in sistema vodenja kakovosti. Najprej so pregledali ali so bila odpravljena  neskladja iz predhodne presoje, potem pa kakšno je delovanje bolnišnice danes z vidika kakovosti in varnosti v  različnih dejavnosti, oddelkih in službah.

V skladu z načrtom presoje so presojevalci obiskali oddelke in službe in se seznanili s procesi v bolnišnici ter opravili razgovore z zaposlenimi in pacienti. Prav tako so proučili zapise, politike, postopke in ukrepe iz prejšnjih presoj. Prva splošna ocena presojevalcev je bila zelo dobra, na zaključnem sestanku so izrazili napredek in zadovoljstvo z zavzetostjo zaposlenih na področju izboljševanja kakovosti in varnosti v bolnišnici, podana so bile le manjša neskladja.

 

Pisno poročilo presoje bo murskosoboška bolnišnica prejela v desetih dneh. Temu pa bo sledil akcijski načrt z ukrepi v smislu odpravljanja neskladij na področju kakovosti in varnosti.
 
Zunanja presoja zdravstvenih zavodov je postopek, ko zunanja institucija oceni in presodi, ali zdravstveni zavod izpolnjuje vnaprej pripravljene in objavljene standarde kakovosti. Cilji zunanje presoje so: ocena kakovosti in varnosti zdravstvene oskrbe; ocena sposobnosti zdravstvenega zavoda, da nenehno izboljšuje oskrbo bolnikov; izdajanje priznanj zdravstvenim zavodom; spodbujanje za možne izboljšave z jasnimi priporočili.   

Standardi AACI temeljijo na pristopu sistema vodenja. To pomeni, da poznavanje, razumevanje in vodenje sistema medsebojno povezanih procesov kakovosti in varnosti izboljšuje učinkovitost zdravstvene organizacije. Standardi AACI so zasnovani tako, da jih je mogoče uporabljati pri vseh zdravstvenih dejavnostih in organizacijah. Nanašajo se tudi na splošno varnost zaposlenih, pacientov in ostalih obiskovalcev zdravstvenih organizacij. Ponudniki storitev lahko standarde AACI uporabljajo za nenehno izboljševanje kakovosti in varnosti oskrbe ter učinkovitost svojih storitev in storitev pogodbenih izvajalcev ocenjujejo in vodijo skladno z zahtevami standarda.

    Fotogalerija