https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Neupravičenih parkiranj na mestih za invalide lani manj kot leta 2015

07.06.2019 ob 9:00  

Konec lanskega leta je bilo neupravičenih parkiranj na mestih za invalide za 58 odstotkov manj kot leta 2015. Številni na teh mestih parkirajo tudi, ko so v bližini prosta več kot tri parkirna mesta, na voljo vsem, je pokazala raziskava.

Raziskavo so v okviru kampanje »Parkiraj izgovore drugam! Ne na mesta, rezervirana za invalide« konec lanskega leta izvedli na fakulteti za varnostne vede mariborske univerze pod vodstvom Aleša Bučarja Ručmana.

Raziskava je potekala na opazovanih parkirnih mestih za invalide v Ljubljani, dobljene rezultate pa so primerjali s podatki, ki so jih dobili v raziskavi leta 2015. Pokazala je, da se stanje izboljšuje, še vedno pa kaže na veliko pomanjkanje družbene zavesti in solidarnosti v odnosu do invalidov in njihovega položaja v družbi.

Po raziskavi iz leta 2018, ki so jo izvedli od 9. do 12. oktobra, je bilo na opazovanih 43 parkirnih mestih za invalide na devetih lokacijah parkiranih 296 vozil, med njimi pa jih 43 odstotkov oz. 126 ni imelo nameščene invalidske kartice. V primerjavi z raziskavo iz leta 2015, ko so na istih lokacijah zabeležili 302 kršitvi, je bilo kršitev lani 58 odstotkov manj.

Največ kršiteljev oziroma 61 odstotkov je bilo lani v starostni skupini od 30 do 50 let, s 26 odstotki so sledili starejši od 50 let, zatem pa z 12 odstotki mlajši od 30 let. Pri mlajših od 30 let je prišlo do opaznega izboljšanja, saj je delež kršiteljev v tej starostni skupini leta 2015 znašal 23 odstotkov.

Večina oziroma 44 odstotkov voznikov, ki so neupravičeno parkirali na mestih za invalide, je po parkiranju ostala v bližini vozila, 29 odstotkov kršiteljev pa je ostalo kar v vozilu. Po teh podatkih je mogoče sklepati, da so se zavedali svojega dejanja, je povedal vodja raziskave.

Medtem ko so kršitelji leta 2015 na invalidska mesta v 75 odstotkih parkirali takrat, ko v bližini ni bilo parkirnih mest za vse, se je to leta 2018 spremenilo. Kar 41,6 odstotka tistih, ki so parkirali neupravičeno, je namreč to storila v času, ko so bila v bližini prosta več kot tri običajna parkirna mesta.

Med tistimi, ki so lani neupravičeno parkirali na mestih za invalide, je bilo moških tri četrtine ali 74 odstotkov. Kršitve so bile sicer najpogosteje kratkotrajne. Takšnih, ki so trajale do 15 minut, je bilo 79 odstotkov, je še povedal Bučar Ručman.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.06.2019 ob 10:43 DF gost

      Saj ne mores verjeti za kaksne norosti v nasi drzavi zapravljamo denar. Za zelo potrebne stvari ga pa ni.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.06.2019 ob 14:19 laž gost

      kakšna laž, mogoče je manj prijav, nihče ne vodi statistike izpred trgovskih centrov. Da ne omenjam tistih ki sploh ne parkirajo na parkirnih mestih, ampak se debili zapeljejo skoraj v trgovino.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.