https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

V zasebnih vrtcih želijo enake pogoje kot v javnih

04.06.2019 ob 6:00  

V Združenju zasebnih vrtcev Slovenije so ogorčeni nad predlogom sprememb Zakona o vrtcih, ki postavljajo zasebne vrtce in starše otrok ter otroke v zasebnih vrtcih v neenakopraven položaj. S spremembami država poskuša doseči monopol javnih vrtcev na področju predšolske vzgoje, kar bo rezultiralo v padcu kvalitete le te na območju Republike Slovenije.

V Združenju si želijo, da država zagotovi enake pogoje za vse otroke. Da otroci v zasebnih vrtcev niso depriviligirani in imajo njihovi starši možnost izbire vrtca in programa po lastni presoji. Občine financirajo otroke v zasebnih vrtcih v manjšem obsegu kot otroke v javnih vrtcih. Predlagajo, da občine ne plačujejo prostih mest javnim vrtcem, saj zasebni vrtci dokazujejo, da je poslovanje brez teh sredstev možno in najbolj gospodarno.

Jerneju Pikalu, ministru za izobraževanje, znanost in šport med drugim sporočajo tudi:

"Zakaj so javni vrtci prazni, zasebni pa polni? Ali želi država prisiliti starše k vpisu svojih otrok v javne vrtce s prirejeno zakonodajo? Ogorčeni smo nad poseganjem države v prosto izbiro staršev. Zasebni vrtci predstavljamo zdravo konkurenco javnim vrtcem. Kakovost predšolske vzgoje je na vrhuncu tudi po zaslugi delovanja zasebnih vrtcev. Dodatni programi, ki jih izvajajo zasebni vrtci se vpeljujejo v javni sistem. Prednosti, ki jih vidijo starši v zasebnih vrtcih pa niso zgolj programske posebnosti, ampak tudi manjši sistemi, kjer je obvladovanje tveganj in zagotavljanje enakih pogojev bolj obvladljivo."

Predlagatelji sprememb Zakona trdijo, da trenutna ureditev pomeni negospodarno ravnanje z javnimi sredstvi. Občine ne financirajo zasebnih vrtcev, ampak otroke v okviru predšolske vzgoje, ki je njihova izvirna dejavnost. Občine financirajo otroke ne glede na to v kateri vrtec (javni ali zasebni) in na katerem območju otrok vrtec obiskuje. Razlika je v tem, da zasebni vrtci prejmejo le 85 % razlike med ceno vrtca in deležem, ki ga plačajo starši, medtem ko javni prejmejo 100% razlike te iste cene. Tukaj je tudi financiranje, ki ga zasebni vrtci ne prejmejo, javni pa – sredstva za investicije, vzdrževanje, amortizacija in prosta mesta. Otrok v javnem vrtcu stane občino vsaj dvakrat več kot v zasebnem vrtcu.

Zahtevajo, da se predlagane spremembe, ki bistveno vplivajo na razvoj celotne predšolske vzgoje v slovenskem prostoru ne sprejemajo po skrajšanem postopku, ampak po rednem postopku v katerega so vključeni vsi deležniki, tudi zasebni vrtci.

Kaj se bo zgodilo, če bo sprejet nov zakon?

Občine ne financirajo zasebnih vrtcev, saj plačujejo le delež razlike med ceno, ki jo plačajo starši in ceno vrtca v občini. V ceno pa niso vključeni stroški investicij, vzdrževanja objektov, amortizacije niti prosta mesta. Vse to občine financirajo izključno samo javnim vrtcem.
Zasebni vrtci so po trenutni ureditvi dosegljivi vsem, po novem predlogu bodo dosegljivi le še peščici priviligiranih in večji del zasebnih vrtcev bo zaprlo svoja vrata. Zakon naj enako obravnava tako zasebne kot javne vrtce.

Iz obrazložitve predloga Zakona o vrtcih izhaja, da se v zasebnih vrtcih pojavlja izjemno veliko kršitev predpisov, zato se predvidevajo strožje kazni. Ogromno kršitev je tudi v javnih vrtcih, novi vrtci so zgrajeni s premajhnimi igralnicami, novi vrtci nimajo dovolj velikih igrišč, nekateri novi vrtci (javni) celo delujejo brez vpisa v razvid, ali brez uporabnega dovoljenja. Še večji kaos vlada na področju začasnih namestitev, kjer se občine poslužujejo vseh možnih neprimernih prostorov: knjižnice, zadružni domovi in podobno. Kdo nadzira te kršitve in kdo plačuje kazni? Občine, osebne odgovornosti pa ni. V Združenju zahtevajo enake pogoje in ob kršitvah tudi kazni za fizične osebe v javnih vrtcih.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.06.2019 ob 7:00 pionir gost

      Zasebni vrtec si ustanovil, da bi zaslužil. Se motim? Zdaj bi pa rad, da ti pomaga država. Narobe kapitalizem!

      24 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      04.06.2019 ob 7:19 Linolada gost

      A dobiček se bo tudi delil z državo oz z nami? Joj, si bi bili nekši privatniki, financerala pa naj bi jih država ! Pač delaj in mej telko, kelko boš lejko san sfolgo financerat in dobro izvajat. Če toga nemreš, te se toga nejdi, ampak idi delat v vrtec, kje de te plačala država

      21 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      04.06.2019 ob 7:52 gosttt gost

      Zasebni vrtci so nastali, ker v javnih ni bilo prostora za vse otroke. tu je največji problem celotne zadeve. Vse skozi je država varčevala na tem področju in zadevo prelagala na občine. Še največjo napako pa je država naredila, ko je zvišala standarde a občin, katere je zadolžila, da financirajo izgradnjo vrtcev ni vprašala oz. jim ni namenila zato več sredstev. Sedaj pa bi se spet šli socializem, ter vse javno, javno, javno, da lahko zaposlujejo ta rdeči svoj kader. Lepo je to videti pri knjižnici, glavno da je naša!!!

      5 17 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      04.06.2019 ob 8:26 eden gost

      javni vrtci (in šole) so dosta boljši kak javni, vzgojitelce prijazne, strokovne....bar večina......in javni so zdrava konkurenca ten našin javnin socialističnin šolan in vrtcon. Ka se pa te čejšete zdaj ob kunce leta, kakšne učitelce majo vaša deca, privat toga problema nega. Teh par privat šol in vrtcof bar malo dvigne kvaliteto tudi javnin...in to je dobro. Zdaj pa pogrom nad privatnin.....kak v S Koreji. Kakšno žalostno mišljenje v leti 2019!

      4 16 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      04.06.2019 ob 8:39 poštaš gost

      Ge ustanovin firmo s pejnezami države pa modruvlen po svoje. Gda pa več nejde dale pomagaj mi občina pa država pa EU, pa....

      19 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      04.06.2019 ob 9:47 DF gost

      Koji privatniki ste to vi, da bi vas morala financirati drzava????? Sami ste se odlocili za privatnika, da bi si napolnili zepe, zato ne prosite drzave za pomoc. Ce sami nimate dovolj financ, zaprite vrtec in pojdite delat v javni vrtec. Kam pa pridemo, da bo drzava privatniku sezidala vrtec, kupila potrebna osnovna sredstva in pripomocke, potem se pa za otroke placevala. V Sloveniji ne potrebujemo privatnih vrtcev in sol. Amen. Cerkveni hodite v cerkvene in si sami financirajte.

      18 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        04.06.2019 ob 10:45 fd gost

        to malo pameti kolko si imel, ti je socializem popapo......drzava je nej privatniki sezidala vrtec, kupila potrebna osnovna sredstva in pripomocke ampak si je to vse plačal sam......za javnoga pa vse to plačamo mi....plus plače za zaposlene, keri si včasih toga niti ne zaslužijo. Če hočemo boljše, mora biti konkurenca, samo to je tebi brez veze razlagati.

        6 13 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        04.06.2019 ob 11:52 DF gost

        Vidi se ti, da imas luft v glavi. Iz katerih sredstev je pa vecina privarnikov te vrtce zgradila?????????????? Iz svojega zepa in z svojimi??????????? ALI SO OD DRZAVE IN OBCINE DOBILI RAZNA NEPOVRATNA SREDSTVA, SUBVENCIJE, OLAJSAVE ZA TO IN ONO, .................?????????? Konkurenca??????? Ne ga srat. Kot pri zdravstenih zavarovalnicah, ki jih sploh ne rabimo. Cena pa mesecno v razliki enega ali dva evra. Koliko otrok imas ti v drzavnih ali privatnih vrtcih?????????????? Kot privatne fakultete, ustanovljene leta 2008 ( vladal vas bogec Jansa )dr. Petra Jamreka FAKULTETA ZA DRZAVNE IN EVROPSKE STUDIJE, na kateri predavajo Dimitrij Rupel in podobni kalibri???????????????

        13 2 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      04.06.2019 ob 11:46 POLITIČAR gost

      Banda rdeča komunistična oni do se sedaj sredi Evrope šli komunistični socializem, zato pa Slovenije Evropa več ne upošteva in prišteva k balkanu. Nobeden naš političar niti slučajno ne sme na obisk v zahodno Evropo naši samo lahko hodijo v Albanijo, Kosovo, Makedonijo, Bosno niti na Hrvaško ne smejo medtem ko Merklova sama obišče Hrvaško. Z prav nobeno od sosednjih držav nismo v prijateljskih odnosih kar jasno pokaže, da je z našimi političari (ne ljudmi) nekaj prekleto narobe.

      7 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        04.06.2019 ob 15:54 gost gost

        da je z našimi političari (ne ljudmi) nekaj prekleto narobe. Ampak te političare smo si sami izvolili, največ so pripomogli tisti, ki se volitev niso udeležili, torej je nekaj narobe z ljudmi, ne političari !

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.