https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Ob svetovnem dnevu varstva okolja v boj proti onesnaženemu zraku

05.06.2019 ob 14:45  

Od leta 1974 se 5. junij obeležuje, kot svetovni dan varstva okolja. Dan, ki so ga razglasili Združeni narodi, krepi globalno zavedanje o pomenu okolja in spodbuja k dejanjem za njegovo zaščito. Letošnji slogan svetovnega dne varstva okolja se glasi: Pridruženi v boju proti onesnaženemu zraku.

Vsak svetovni dan varstva okolja ima državo gostiteljico, ki med drugim gosti uradno slovesnost. Pozornost, namenjena državi gostiteljici, pomaga pri osvetljevanju okoljskih izzivov, s katerimi se sooča, in podpira prizadevanja za njihovo naslavljanje, pojasnjujejo ZN na spletni strani World Environment Day. Letošnji dogodek se posebej osredotoča na boj proti onesnaženemu zraku, država gostiteljica pa je Kitajska.

Tema letošnjega dneva varstva okolja je onesnaževanje zraka

Ljudje s svojim življenjskim slogom, ki zahteva veliko porabo virov, dodatno prispevamo k onesnaževanju zraka in globalnemu segrevanju. Proizvajamo in porabljamo več kot kdaj koli prej in tako ustvarjamo več toplogrednih plinov in onesnaževal zraka v obliki kemikalij in trdnih delcev, so zapisali na ministrstvu za okolje in prostor.

Čeprav se zdi, da sta spreminjanje podnebja in onesnaževanje zraka dve zelo različni zadevi, sta tesno povezani. Z zmanjševanjem onesnaževanja zraka varujemo tudi podnebje. Kakovost zraka, ki ga dihamo, je odvisna od naših vsakodnevnih izbir, povezanih z življenjskim slogom.

Kako z okoljem ravnamo Slovenci?

Na Statističnem uradu RS so ob svetovnem dnevu varstva okolja preverili, kako sta z okoljem v letu 2017, v primerjavi z letom 2013, ravnala dobra dva milijona Slovencev.

Emisije toplogrednih plinov v Sloveniji so se v omenjenem obdobju zmanjšale za 5 odstotkov. Prav tako so se zmanjšale emisije trdnih delcev PM10, in sicer za 8 odstotkov v 2016 glede na 2013.

Iz javne kanalizacije je bilo v 2017 izpuščene skoraj 218 milijonov kubičnih metrov odpadne vode, kar je 22 odstotkov več kot leta 2013. 72 odstotkov te vode je bilo prečiščene v čistilnih napravah.

Ustvarimo več odpadkov in več ločujemo

Na eni strani v Sloveniji povzročimo čedalje več odpadkov, na drugi strani pa čedalje več odpadkov zberemo ločeno, več jih recikliramo in manj odložimo.

V 2017 smo v Sloveniji ustvarili 6,2 mio. ton odpadkov, kar je 33 odstotkov več kot leta 2013, ko je bilo odpadkov 4,6 mio. ton. V enakem obdobju je prebivalec Slovenije v povprečju ustvaril 15 odstotkov več komunalnih odpadkov (478 kg na prebivalca v 2017).

Delež ločeno zbranih komunalnih odpadkov (od vseh nastalih komunalnih odpadkov) je v 2013 znašal 63 odstotkov, v 2017 pa se je povečal na 70 odstotkov. Stopnja recikliranja komunalnih odpadkov pa se je v tem časovnem obdobju povečala iz 35 na 58 odstotkov.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.06.2019 ob 0:00 pišta gost

      V kolikor se že dela "kopi-paste" članke je lepo, če se celotnega objavi in ne samo del, ki nekomu sutreza. V drugih medijih je celota !!! Ugotovljeno je, da zaradi onesnaženega zraka umre 10 X !!!!! VEČ ljudi, kot v prometnih nesrečah. Torej, naj se raje Alenka Bratušek ministrica, ki je poslušala Velova okrog bluzenja, da se zmanjša dovoljena meja z 0,5 na 0,2 alkohola; ukvarja z varovanjem okolja, ker se na tem področju lahko veliko več doseže. Na Dunaju so naredili eno največjih toplotnih črpalk, ki ogreva okrog 25.000 gospodinjstev in je stala samo 15 milijonov EUR. To pomeni 600 EUR na gospodinjstvo. Spomnimo, da je samo ubogo krožišče pri Bolnišnici stalo slab milijon EUR. Pri nas očitno nikomur v državi ni v interesu, da se kaj podobnega v dobro ljudi zgodi pri nas. Na vseh koncih določeni lobiji lepo živijo na račun ljudi.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.06.2019 ob 1:06 Lissa gost

      Ali veš, kje najti žensko za eno noč? Pridite v >>> www.Sexcoss.Com

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.