https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Osrednja prireditev ob Jeričevih dnevih

06.06.2019 ob 6:05  

V torek, 4. junija je v Dokležovju potekala osrednja slovesnost ob Jeričevih dnevih.


Najprej je v cerkvi Sv. Štefana potekala maša za domovino, nato pa so pri spomeniku Ivanu Jeriču položili venec.

Nato je v vaškem domu potekala osrednja svečanost. Slavnostni govornik je bil župan Občine Beltinci, Marko Virag. V kulturnem programu so nastopile Ljudske pevke Jesensko listje iz Dokležovja, predstavili so se člani društva Argo-društva za humanistična vprašanja z recitalom O Prekmurju in njegovi književnosti ter Vid Ščavničar z glasbeno spremljavo.

Na prireditvi so tudi predstavili prvi ponatis Jeričeve knjige Moji spomini.

Jerič je bil narodno zelo zaveden, k čemur so mu pomagale tudi mohorjeve knjige. Zato se je pridružil prekmurski osvobodilni legiji, ki so jo na pobudo generala Maistra ustanovili leta 1919 v Ljutomeru. Jerič je bil med njenimi voditelji in prav tako v stiku z dr. Slavičem, ki je v Parizu zastopal narodne pravice. Kot kaplan je služboval v Ljutomeru in Soboti, kjer je bil tudi urednik prekmurskega tednika Novine. V njih je med drugim zastopal koristi naših ljudi.

Boril se je za popolno gimnazijo v Soboti, za ustanovitev okrožnega sodišča in za pravice sezonskih delavcev, ki jih je bilo med obema vojnama iz Prekmurja zelo veliko. Leta 1929 je postal župnik, potem v Turnišču in dekan lendavske dekanije. Za zasluge v stari Jugoslaviji je dobil dve visoki državni priznanji-Red sv. Save IV. stopnje in Red jugoslovanske krone. Odločno se je postavil na narodov stran tudi ob zasedbi Madžarov leta 1941, tako pri posvetni kot cerkveni oblasti.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.06.2019 ob 10:32 gost

      Župan - kje pa so mladi? Ni jih med nastopajočimi ne med publiko. Zakaj?

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.06.2019 ob 13:06 gost

      Ge pa so svetniki??? A tü je nej se sejnine dobilo! Zato jih nega.

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.06.2019 ob 20:03 pederiko gost

      Nega svetnikov, nej petnkov pa nej domačijnov! Če nebi bilou nastopajočih , te bi v dvorani bil boj nevidnih bitij!škoda dela pa truda, tole ni luka basi pa drugi nazadnjaki ki polnijo dvorane ob alkoholu in seksu !

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      07.06.2019 ob 8:26 gost

      Pisatelj Miško Kranjec (1908 – 1983), doma iz Velike Polane, je Danijela Halasa ovadil kot enega glavnih "begovcev", pripadnikov bele garde v Prekmurju, čeprav je zgodovinsko dejstvo, da belogardizma v Prekmurju sploh ni bilo. Dobre štiri mesece po Kranjčevi ovadbi Pokrajinskemu komiteju KP Slovenije, je Martin Žalig, privrženec in učenec Miška Kranjca, "neko noč po novem letu 1945" v gomiliški šoli, župnija Turnišče, predlagal likvidacijo dekana Ivana Jeriča in župnika Danijela Halasa. In Norma Bale, častilka morilcev, je nastopajoča na tej prireditvi. Kam gremo?

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.