https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Zagovorništvo otrok želijo približati strokovni javnosti v Pomurju

07.06.2019 ob 3:00  

Včeraj, 6. junija je Varuh človekovih pravic, Peter Svetina s sodelavci v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota predstavil zagovorništvo otrok strokovnjakom v Pomurju.


Na predstavitev so bili povabljeni sodniki, svetovalci na centrih za socialno delo, učitelji, vzgojitelji in drugi strokovnjaki, ki skrbijo za največjo korist otrok ali o njej odločajo. Varuh človekovih pravic RS v postopkih in zadevah, v katerih se odloča o prihodnosti otroka, izvaja zagovorništvo otrok že od leta 2007, sprva kot projekt, s spremembo zakona o Varuhu leta 2017 pa kot redno nalogo. Kljub temu, da se zagovorništvo otrok izvaja že dobro desetletje, se Varuh pri sodelovanju z organi srečuje z raznoliko prakso poznavanja tega instituta, zato so se odločili, da strokovni javnosti ponudijo možnost, da se podrobneje seznanijo.

Peter Svetina je poudaril, da zagovornik ni zastopnik otrok in v ničemer ne posega v pravice staršev, ampak otrokom omogoča, da se sliši njihov glas. Vodja zagovorništva Tone Dolčič, ki je pri projektu sodeluje od začetka, je dodal, da se z zagovorništvom uresničuje pravica otrok, zapisana v 12. členu Konvencije o otrokovih pravicah, da izrazijo svoje mnenje in da so slišani. Od začetkov pa do danes so bili zagovorniki postavljeni že več kot 650 otrokom, kar kaže, da je bil tak institut nujen za slovenski prostor in dodal, da takšne oblike skrbi za otroke v drugih državah ne poznajo.

Za predstavitev v Murski Soboti se je ekipa zagovorništva odločila, ker Varuh prejema premalo pobud iz Pomurja za postavitev zagovorništva. Zagovornic je v severovzhodni regiji sicer 14, od tega 6 v Pomurju, centri za socialno delo, sodišča, učitelji, policisti, vzgojitelji pa se v skrbi za otrokovo največjo korist še ne poslužujejo instituta zagovorništva, je na novinarski konferenci povedal varuh človekovih pravic Peter Svetina. "Razloge je težko razbrati, eden je prav gotovo, da je zagovorništvo še premalo poznano v regiji in prav zato smo danes pri vas," je dodal Tone Dolčič.

V 2018 in začetku leta 2019 je bilo največ zagovornikov sicer postavljenih na območju severovzhodnega dela Slovenije, in sicer 18 otrokom. V Pomurju pa je bila lani podana le ena pobuda za postavitev zagovorništva, letos sta dve v obravnavi, je na novinarski konferenci povedal varuh.
Dolčič je poudaril, da Varuh ne ocenjuje otrokovih koristi, za to so pristojni drugi organi in sodišča. Varuh zgolj postavi zagovornika, ki pa potem v pogovorih pomaga otroku, da izrazi svoje mnenje. Vsak predlog za postavitev zagovorništva še ne pomeni, da ga bo otrok dobil.

Z včerajšnjo predstavijo so strokovni javnosti želeli približati projekt zagovorništva otrok ter upajo, da se ga bodo v prihodnosti čim več posluževali in s tem prepoznali njegove prednosti. Predstavitve se je udeležilo okoli 70 udeležencev, ki so dobili informacije o tem kakšne so koristi zagovorništva, kdaj ga lahko kot strokovni delavci uporabijo, kdo so zagovorniki, kdaj ga je otroku res smiselno postaviti, kdaj pa morda ne ter kako poteka sodelovanje zagovornika z otrokom, starši in drugimi institucijami potem, ko je zagovornik postavljen.

Zagovorniki lahko odigrajo pomembno vlogo ne le v primeru razveznih postopkov med starši, pač pa tudi takrat, ko se starša ne moreta dogovoriti o raznih spremembah, otrok lahko svoje mnenje posreduje preko zagovornika tudi takrat, ko se v družini zalomi do te mere, da se razmišlja o ukrepih odvzema otroka, namestitve v rejništvo, zavodsko varstvo in podobno.
Namen zagovorništva je otroku nuditi strokovno pomoč, da izrazi svoje mnenje v vseh postopkih in zadevah, v katerih je udeležen, ter posredovati to mnenje pristojnim organom in institucijam, ki odločajo o njegovih pravicah in koristih.

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je v Murski Soboti pozval tudi vse zainteresirane, da postanejo zagovorniki otrok. Trenutno jih je na seznamu aktivnih 63, vsako leto pripravijo intenzivno izobraževanje.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.06.2019 ob 13:10 gost

      Google je plačal za vsak teden dela na spletu od doma 5000 do 8000 evrov. Prvi teden zaslužim 7286 evrov od Googla in sem redni študent in delam 2 uri na dan v prostem času. vsaka oseba se lahko pridruži temu delu in začne zaslužiti s tem, da sledi tej strani. ...... ➤➤➤➤➤➤➤ http://www.WebJob98.Com

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.