https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Varnost hrane, naša skupna odgovornost

07.06.2020 ob 10:00  

Danes obeležujemo svetovni dan varne hrane, katerega osnovni namen je ohraniti zavedanje, kaj za človeštvo pomeni varna hrana in kakšna vrednota je. Letos poteka pod sloganom "varnost hrane, naša skupna odgovornost".


Generalna skupščina Združenih narodov je 20. decembra 2018 sprejela resolucijo, s katero je 7. junij razglasila za Svetovni dan varne hrane. Idejo oziroma potrebo po obeležju svetovnega dne varne hrane je leta 2015 v Amsterdamu  predstavila predsednica Codex Alimentarius komisije, Awilo Ochieng Pernet, na simpoziju o boleznih, povezanih s hrano.

Predlog o ustanovitvi svetovnega dne varne hrane, ki ga je posredovala Kostarika, je leta 2016 soglasno podprla Codex Alimentarius komisija in leta 2017 FAO ter WHO. Predlog je bil predstavljen julija 2018 na političnem forumu o trajnostnem razvoju v New Yorku in 20. decembra 2018 sprejet na generalni skupščini Združenih narodov.

Ta dan je priložnost za razmislek o pomenu varne hrane, ki je nevidna, dokler ne zbolimo. Po letni oceni je kar 600 milijonov primerov bolezni, povzročenih s hrano, ki ogrožajo zdravje ljudi, negativno vplivajo na gospodarstvo in v velikem deležu prizadenejo predvsem ranljive skupine ljudi. Hkrati je priložnost za spodbujanje ukrepov za varnejšo hrano, ki bodo okrepili ozaveščenost vseh nas pri obravnavi lokalnih in globalnih vprašanj, povezanih s hrano – z varnostjo hrane, prehransko varnostjo, lakoto, odpadno hrano, podnebnimi spremembami.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.06.2020 ob 12:55 QWQW gost

      Moja sestra zasluži 91 dolarjev na uro na prenosniku. Iz službe so jo odpustili tri mesece, zadnjič pa je bila njena plača 20.835 dolarjev, ko je nekaj ur delala na prenosniku. Tako sem začel .... >>>>>> cutt.ly/yyvKV2u

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.