https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Tesnoba in kako jo premagati

11.06.2019 ob 6:05  

Vsakdo od nas doživlja določeno mero zaskrbljenosti, stresne situacije in se kdaj sooča s svojimi strahovi. A za nekatere posameznike tovrstni občutki postanejo tako resni in kronični, da to lahko pripelje do težav v duševnim zdravju ali anksioznih duševnih motenj.

Tesnoba ali anksioznost zavzema različne oblike in se kaže skozi zelo različne znake in simptome. Opredelimo jo kot občutek močnega strahu, pretirane in vztrajne zaskrbljenosti, nelagodja, pogosto je povezana s situacijami, ki jih posameznik pričakuje in zaznava kot neizogibne in nenadzorovane. Ljudje pogosto opisujejo napade tesnobe kot tiščanje v prsih, oteženo dihanje, nemirnost in občutek nelagodja, pospešeno bitje srca, hud strah, občutek ohromelosti, možni so tudi napadi panike, ipd. Kako premagati takšne občutke tesnobe? Kako preprečiti, da bi do njih sploh prihajalo in brez njih zaživeti?

Prepoznajte znake tesnobe – to je namreč prvi korak k izboljšanju duševnega zdravja

Pogosta prisotnost takšnih občutkov vpliva na počutje in duševno zdravje posameznika ter lahko onemogoča vsakodnevno delovanje tako v službi kot v zasebnem življenju.

 

- Socialni umik ali izolacija,

- občutek razdražljivosti,

- razočaranje nad seboj,

- povečane čustvene reakcije,

- izguba interesa za delo,

- izguba zaupanja v lastne sposobnosti,

- slabši spomin,

- spremembe prehranjevalnih navad,

- težave s spanjem in utrujenost,

- težave s koncentracijo,

- napetost mišic in glavobol, bolečine v trebuhu,

- zatekanje k alkoholu ali drogam za obvladovanje tesnobnosti.

 

ALI STE VEDELI?

S simptomi tesnobnosti se samo v Evropi sooča okrog 50 milijonov ljudi.

V primeru, da prepoznate katerega od navedenih znakov pri sebi in ugotovite, da močno vplivajo na vašo sposobnost opravljanja dela, življenje in zdravje, poskušajte zmanjšati tesnobnost, ukrepajte in poskrbite zase. Vsaka stiska še ne pomeni duševne motnje, vendar lahko njeno boljše obvladovanje in manjše spremembe navad ter vedenja izboljšajo vašo kvaliteto življenja, počutje in zadovoljstvo.

Kadar pa je stiska prehuda in je vaše funkcioniranje onemogočeno, pa je pomembno, da poiščete ustrezno pomoč in se pogovorite s strokovnjakom. Pogosto je prvi korak, da o tem spregovorite z bližnjimi ali svoje doživljanje pojasnite osebnemu zdravniku.

Tudi v okviru projekta »Celovita psihosocialna podpora podjetjem za aktivno staranje delovne sile (NAPREJ) – Zdravo in aktivno v prihodnost!« je več kot 11.000 zaposlenim in njihovim ožjim družinskim članom iz sedmih sodelujočih pilotskih podjetij na voljo dodatna strokovna pomoč v primeru duševne stiske v obliki elektronskih, telefonskih ali osebnih svetovanj.

Zaposlenim pa so preko spletnega portala na voljo tudi raznovrstne vsebine s področja ohranjanja in krepitve duševnega zdravja v obliki člankov, novic, spletnih seminarjev, vprašalnikov ter kvizov.

Številni koristni članki, aktualne novice in webinarji s področja duševnega zdravja so tekom projekta dostopni tudi za javnost, zato spremljajte projektno spletno stran www.naprej.eu ter tako poskrbite za svoje dobro počutje!

 

PR

    Fotogalerija