https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO in VIDEO: Makedonci in Mikronezijci navdušili pred soboškim gradom

Murska Sobota, 27.06.2019 ob 6:05  

Včeraj, 26. junija, je v okviru Soboških dnevov na ploščadi pred gradom v mestnem parku potekal Folkart 2019. Nastopili sta skupina iz Severne Makedonije in skupina iz Mikronezije, ki sta številno občinstvo navdušili.


Makedonijo poznamo kot deželo sonca, mnogih jezer in prijaznih ljudi. Sonce je simbol svobode in je upodobljeno tudi na njihovi državni zastavi. S kulturo in razburkano zgodovino bogata dežela je preživela neštete spremembe, ki se odražajo tudi na življenju ljudi. Mnogi izročilo ohranjajo z ljubeznijo in predanostjo, kar gotovo velja tudi za folklorni ansambel Koco Racin iz Skopja, ki deluje že več kot sedemdeset let.

Razvili so se v vrhunsko skupino, ki nastopa na največjih festivalih sveta. V svoji bogati zgodovini so prejeli več kot štiristo domačih in mednarodnih priznanj, plaket, medalj in diplom. Z izjemnimi nastopi so prepotovali Evropo, gostovali pa so tudi na Japonskem ter v Iranu in Iraku, po nekajkrat pa še v Avstraliji, Kanadi in Združenih državah. Spadajo med folklorne ansamble, ki jih lahko mirno označimo kot biser ljudske zakladnice. Plesalce in glasbenike ansambla Koco Racin krasijo ognjevitost, barvitost in izjemna kakovost.

V spodnjem posnetku si lahko ogledate utrinek z njihovega nastopa:

Na oder pa je stopila tudi Folklorna plesna skupina Inetnon Gef Pago.  Agana Guam je največja veriga Marianskih otokov v zahodni regiji Tihega oceana, znani tudi kot Mikronezija. Otok Guam je bolj poznan po strateškem vojaškem in gospodarskem položaju med Azijo in severnoameriškim kontinentom kot po edinstveni in kompleksni kulturni zgodovini, ki so jo zaznamovale kar tri kolonialne sile: Španija, Združene države in Japonska.

Kljub ameriškemu vplivu jim je uspelo ohraniti kulturo staroselcev, ljudstva Chamoru, ki je otočje naselilo pred več kot 4000 leti. Prazgodovinski koncept "inafamaolka – delovati v dobro drugih" je temeljna vrednota te tradicionalne kulture. Ansambel Inetnon Gef Pago deluje v okviru programa Zgodovinske fundacije Inalahan na Oddelku za izobraževanje Guam. Poslanstvo zavedanja lastnih korenin jemljejo kot posebno čast in z velikim ponosom. Mladi sodelujejo s tradicionalnimi mojstri in dediščino ljudstva Chamoru predstavljajo na festivalih po vsem svetu.

V spodnjem posnetku si lahko ogledate utrinek nastopa skupine Inetnon Gef Pago:

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.06.2019 ob 14:30 khmmm gost

      lepo več kaj takšnega

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.06.2019 ob 21:24 Risto Kubura gost

      Lepe Makedonke!!! Sicer so s temi plesi priklicali točo. Žal je res...... To so moje zemljakinje..

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      27.06.2019 ob 23:11 čondraš gost

      hahaha..

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.