https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Višje nadomestilo za brezposelnost

10.07.2019 ob 13:00  

Na mizi socialnih partnerjev je zakon o urejanju trga dela, ki ureja pravice in dolžnosti brezposelnih na trgu dela.

Namesto 25 mesecev na zavodu za zaposlovanje denarno nadomestilo največ 19 mesecev

Med neuradnimi predlogi je nekaj sprememb. Ministrstvo za delo je recimo predlagalo, da bi starejši delavci namesto 25 mesecev na zavodu za zaposlovanje denarno nadomestilo lahko prejemali največ 19 mesecev. Tako bi preprečili pošiljanje starejših delavcev na Zavod za zaposlovanje in nato naravnost na pokojninski zavod.

Kompromis iščejo tudi pri delovni dobi in številu let. Ali mora biti delavec star 50 ali 58 let? Bo delavec moral imeti najmanj 25 let delovne dobe ali več?

 

"Veliko pripomb in nesoglasij je tudi glede podaljšanja zavarovalne dobe za pridobitev pravice do nadomestila. Povedano poenostavljeno to pomeni - koliko časa je treba biti zaposlen, da si nato upravičen do denarnega nadomestila na zavodu za zaposlovanje. Ministrstvo predlaga podaljšanje z zdajšnjih devet mesecev na leto dni zaposlitev. Neuradno smo izvedeli, da predlog v tej obliki ne bo sprejet. Kompromis iščejo v povezavi z zakonom, ki ureja evidenco delovnega časa," navaja rtvslo.si.

Odprt je tudi predlog o znanju slovenščine za državljane tretjih držav kot pogoj za vpis v evidenco brezposelnih.

Z zdaj najnižjega 350 evrov na 530 evrov

Dogovorjeno pa naj bil bilo zvišanje minimalnega denarnega nadomestila – z zdaj najnižjega 350 evrov naj bi se zvišalo na 530 evrov. Pogovarjali naj bi se tudi o tem, ali naj se prejemniku nadomestilo zaradi kršitve zniža, še navaja Radio Slovenija.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.07.2019 ob 13:51 DF gost

      Bravo vlada in vsi, ki delate dobro za navadne - male ljudi.

      9 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.07.2019 ob 14:20 77 gost

      Že 10 let sem brez zaposlitve in še nikoli nisem dobil denarja za brez poselne.Nimam socijalistične knjižice.

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.07.2019 ob 15:00 DF gost

        Clovek ti se nisi znasel in nisi imel nikogar, ki bi ti pomagal.Ko si stal brez zaposlitve ( brez tvoje krivde! ) ti je takrat to pripadalo. Po 10 - tih letih pac ne. Imas pa kot invalid veliko pravic - najdi nekoga, ki se razume v te stvari, da ti pomaga. Sam se ocitno ne znajdes.

        5 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      10.07.2019 ob 14:41 Mr. Škliski gost

      Joj kak bo moj prijatelj Perdo srečen.

      0 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      10.07.2019 ob 22:18 LFL gost

      P ti M DF podpiraš LENUHE ist tak kot tvoji RDEČKOJI. Tisti ki so pa delali 40 let pa imajo take penzije PIZDA VAM MATERINA banda LEVIČARSKA

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.07.2019 ob 11:19 DF gost

        Prekleti kmet zurakani. Kaj ti sploh znas kaj prebrati in tisto, kar preberes tudi razumeti. Tu gre za ljudi, ki so delali!!!!!!!!!!!!! ( nekateri tudi 39 let!!!!!!! ) in so izgubili delo ( ne po svoji krivdi ). In, ker zaradi x vzrokov ne morejo dobiti novega dela, dobijo nadomestilo za brezposelnost - veliko njih tik pred penzijo. Za nizke penzije po letu 2013 je pa kriv Janez Jansa in njegova desna vlada, ki je napisala zakon ZPIZ - 2. A je ta zakon Cerarjeva vlada popravila vsaj toliko, da dobi clovek za 40 let dela vsaj 520 ( z uskladitvijo ze vec ) evrov pokojnine. In taksni bedaki, kot si ti, ki nicesar ne vedo in nicesar ne razumejo,se vedno volite Janeza Janso ali Novo Sloveniji. Revezu bi zaradi vase favsarije vzeli se zadnjo slorjico kruha. Sram me je, da taksni ljudje zivite v Prekmurju.

        5 2 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      11.07.2019 ob 2:05 Bučko gost

      Lenuhe pošljite delat, če pa mladi in zdravi ne bodo hoteli iti delat pa jim vzemite denarno nadomestilo in vse pravice.

      7 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      11.07.2019 ob 11:32 DF gost

      Ne razumem kako ste lahko nekateri ljudje tako pokvarjeni in bedasti, da ne privoscite drugim ( tudi sami sebi ) lepsega in boljsega zivljenja ( visje place, otroskih dodatkov, raznih subvencij, pokojnin, socialnih pomoci, nadomestil, ............ ).

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.