https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

V Sloveniji vse več starejšega prebivalstva

11.07.2019 ob 11:30  

Danes 11. julija obeležujemo svetovni dan prebivalstva. V Sloveniji izstopa zlasti vprašanje staranja prebivalstva, saj bi naj bi delež starejših od 65 let po predvidevanjih že sredi tega stoletja predstavljal tretjino prebivalstva.


Vse več visoko izobraženih mladih se izseljuje iz države, priseljujejo pa se delavci, ki so manj kvalificirani in neizobraženi. Ljudje se odseljujejo predvsem z manj razvitih območij, kjer se naselja praznijo, nekatera pa so že popolnoma prazna.

Združeni narodi se ob letošnjem svetovnem dnevu osredotočajo na naloge, ki po mednarodni konferenci o prebivalstvu in razvoju v Kairu leta 1994 ostajajo nekončane, ko se je 179 držav strinjalo, da sta reproduktivno zdravje in enakost spolov nujna za trajnostni razvoj. Prav tako še več kot 200 milijonov žensk v državah v razvoju nima možnosti za sodobno načrtovanje družine. Zaradi vzrokov, ki jih je mogoče preprečiti, pa v času nosečnosti ali v 42 dneh po njej vsak dan umre 830 žensk in deklet.

Po podatkih Eurostata se je v EU leta 2018 rodilo nekaj manj kot pet milijonov otrok, kar je skoraj 118.000 manj kot leto prej. Na ravni celotne unije je bilo na 1000 prebivalcev 9,7 rojstva. V Evropski uniji je 1. januarja sicer živelo 513,5 milijona ljudi, kar je 1,1 milijona več kot leto prej. Povečanje števila prebivalcev je posledica priseljevanja, medtem ko je bil naravni prirast leta 2018 že drugo leto zapored negativen.

Združeni narodi so 11. junij za svetovni dan prebivalstva razglasili leta 1989, dve leti po tem, ko je svetovno prebivalstvo doseglo pet milijard. Na svetu zdaj živi 7,5 milijarde ljudi, do konca tega stoletja pa naj bi se število povečalo na 11,18 milijarde.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.07.2019 ob 12:35 pip gost

      Nč bat. Bodo prišli tujci k nam. Že hodijo in težko jih bo zaustavit. Pri njih je na prvem mestu družina. Pri nas pa avto in ostale mterialne dobrine. Otrok tam nekje po 30. letu pa še to največ 1 ali 2. Naša dekleta bodo tudi privlačna za prišleke in potem bo tudi njim družina postala številka 1. Tako, da nč se bat. Bodo že Azijci in Afričani poskrbeli za otroke. Določeni narodi so vedno zapolnili prazen prostor, če je kje nastal.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.