https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Policija ne sme optično prepoznavati tablic

30.07.2019 ob 6:00  

Ustavno sodišče je razveljavilo del zakona o nalogah in pooblastilih policije, povezanega z uporabo tehničnih sredstev za optično prepoznavo registrskih tablic, ki je neskladen s pravico do varstva osebnih podatkov po 38. členu ustave.

Presojo ustavnosti delov zakona o nalogah in pooblastilih policije, povezanih z novim tehničnim sredstvom za optično prepoznavo registrskih tablic pri opravljanju policijskih nalog je zahteval varuh človekovih pravic. Po njegovem mnenju je navedena zakonska določba v neskladju z ustavno pravico do zasebnosti in pravico do varstva osebnih podatkov.

Ustavno sodišče je napadene določbe zares označilo za neustavne in jih razveljavilo, poročajo Finance. Ustava določa, da mora obstajati zakonska podlaga za vsako dejanje, ki se izvaja v zvezi z osebnimi podatki, torej za vsak korak obdelave, tako za samo zbiranje podatkov kot tudi za njihovo hrambo, dostop do njih, njihovo posredovanje, analiziranje, primerjanje in vse druge korake obdelave, ki jih ukrep predvideva.

Izpodbijane določbe pa teh zahtev ne izpolnjujejo. Ukrep samodejnega preverjanja registrskih tablic, kot ga je predvidela vlada, vključuje zbiranje podatkov in nato primerjanje tako zbranih podatkov z drugimi evidencami osebnih podatkov. Oba koraka obdelave podatkov pomenita samostojen poseg in zahtevata samostojno zakonsko razdelano ureditev obdelave osebnih podatkov.

Dobra novica je, da policija ukrepa v praksi itak ni izvajala, zato ob razveljavitvi ni bilo treba odločiti tudi o morebitnem izbrisu podatkov, ki bi bili na podlagi protiustavne pravne podlage shranjeni.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.07.2019 ob 9:42 Zastarelo gost

      Pomurec.com, to je dva tedna stara novica. In tak bi vi radi bli resen medij? 🙄

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      30.07.2019 ob 22:00 lex iuris gost

      Kaj res Policija, Ministrstva, Vlada in Državni zbor ne premorejo nobenega sposobnega pravnika, da bi jim povedal, da zadeve niso v skladu z ustavo??? Poslanci pa itak nič ne razmišljajo in dvignjo roke po navodilih stranke. Še dobro, da imamo Ustavno sodišče, da potem stvari postavi na svoje mesto. Sicer bi se še veliko zakonov našli, ki so zelo sporni, kar se Ustave tiče ampak nihče ni dal pobude na Ustavno sodišče. Policija bi itak kar tako nekaj na pamet. Kaj res državni uslužbenci delajo kar nekaj na pamet? Ali je res tista stara trditev, da so vsi sposobni pravniki med odvetniki ??? Najslabši ostanek pa v državni upravi ????

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.