https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Slovenski policisti izvajajo poostren nadzor

23.07.2019 ob 11:00  

Med 22. in 28. julijem 2019, slovenski policisti izvajajo poostren nadzor nad avtobusi in tovornimi vozili. 

Slovenski policisti med 22. in 28. julijem v okviru mednarodne akcije Truck & Bus, pri voznikih avtobusov in tovornih vozil preverjajo spoštovanje cestnoprometnih pravil. Pozorni bodo predvsem na kršitve, ki so povezane s časom trajanja vožnje ter obveznimi odmori in počitki voznikov, manipulacijami z zapisovalnimi napravami in tehnično brezhibnostjo vozil. Kontrolirali bodo še ustreznost listin in pozornost bodo namenili tudi pravilnemu nalaganju in pritrditvi tovora ter preobremenjenosti vozil. V sklopu te akcije bodo preverjali tudi, če vozniki tovornih vozil med vožnjo uporabljajo mobilne telefone na nedovoljen način in če so pripeti z varnostnim pasom. Evropsko usklajeno akcijo Truck & Bus, koordinira Tispol, to je Evropska zveza prometnih policij. V Sloveniji pa so opisane aktivnosti del nacionalne preventivne akcije za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov, ki jo koordinira in vodi Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa.

Vozniki avtobusov in tovornih vozil v prvi polovici leta 2019 povzročili manj prometni nesreč

V obdobju od 1. januarja do 14. junija 2019, se je na slovenskih cestah pripetilo 1.255 prometnih nesreč z udeležbo tovornih vozil, kar je v primerjavi z lanskim istim obdobjem, ko so zabeležili 1.377 nesreč, 9% manj. Vozniki tovornih vozil so bili povzročitelji v 811 primerih prometnih nesreč, od tega so življenje izgubile 4 osebe, 15 je bilo hudo poškodovanih, 179 pa lažje poškodovanih. Med vozniki tovornih vozil sta bili 2 smrtni žrtvi, 7 je bilo hudo telesno poškodovanih in 63 lažje telesno poškodovanih. Tuji državljani so letos povzročili 42% prometni nesreč, to je 339 nesreč, v letu 2018 v istem primerjalnem obdobju pa 40% prometni nesreč, to je 366 nesreč. Vozniki avtobusov so bili letos udeleženi v 169 prometnih nesrečah, od tega so jih povzročili 70 oz. 41 %. V prometnih nesrečah, ki jih je povzročil voznik avtobusa, je letos umrl 1 udeleženec (voznik avtobusa), noben udeleženec ni bil hudo telesno poškodovan, 25 pa je bilo lažje telesno poškodovanih.

˝Večino prometnih nesreč voznikov tovornih vozil v Sloveniji povzročijo domači vozniki. V lanskem letu so tako povzročili 997 prometnih nesreč oz. 60 %, kar je sicer najmanj po letu 2014. Opazen je trend povečevanja tujih povzročiteljev prometnih nesreč med vozniki tovornih vozil. V letu 2017 je znašal 36 %, v letu 2018 pa že 40 %. Še večji delež je pri posledicah; zaradi povzročitelja prometne nesreče voznika tovornega vozila je v letu 2018 umrlo 14 udeležencev cestnega prometa oz. 64 %, zaradi domačega povzročitelja – 9 umrlih, 5 jih je umrlo zaradi tujega povzročitelja (v letu 2014 je bil delež 50 %). Če je delež tujih voznikov pri hudih telesnih poškodbah v letu 2014 znašal 16 %, ta delež v letu 2018 znaša že 30 %. Rast je zabeležena tudi pri lažje poškodovanih, saj je delež leta 2014 znašal 21 %, v preteklem letu pa 26 %,˝ so zapisali na spletni strani Policije.

Foto: policija.si

Nasveti voznikom tovornih vozil in avtobusov

Policisti znova opozarjajo vse voznike avtobuov in tovornih vozil, naj upoštevajo prometna pravila in omejitve hitrosti, med vožnjo pa obdržite varnostno razdaljo, kajti ta je pri težjih tovornih vozilih daljša. Upoštevajte predpisan čas vožnje, počitnov in odmorov, ne zaradi kazni, ampak zaradi svoje varnosti in varnosti drugih udeležencev v cestnem prometu. Pomembno je, da vozite spočiti in v ustreznem psihofizičnem stanju, saj lahko zmanjšana pozornost za volanon pripelje do hude prometne nesreče. Zato primerno ukrepajte že ob prvih znaki zaspanosti, in sicer: varno ustavite vozilo, privoščite si krajši spanec, nato popijte kavo in šele zatem nadaljujte vožnjo. Vedno bodite pripeti z varnostnim pasom. 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.07.2019 ob 14:02 gost

      Google zdaj plačuje od 130 do 180 USD na uro za delo na spletu od doma. To delo sem se pridružil pred tremi meseci in v prvem tednu te pogodbe sem zaslužil 8735 dolarjev. Ta služba je res neverjetna in mi daje velik delež dohodka vsak dan. Prepričan sem, da boste dobili najboljšii rezultatt. Več o tem lahko preberete tukaj ...... ⇛⇛⇛⇛⇛⇛⇛ www.WebJob99.Com

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.