https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

V vročini ne pozabite na domače in prostoživeče živali

01.08.2019 ob 17:00  

Te dni nas je zajel vročinski val in visoke temperature prinašajo nevarnosti in nevščenosti tudi živalim, tako domačim, kot tudi prostoživečim.


Ne poglejte stran, ko živali potrebujejo pomoč

Posebej moramo biti pozorni na tiste živali, ki so prepuščene same sebi (na primer psi, ki so privezani brez vode in senčnega zavetja). Nič vas ne stane, če v takem primeru ukrepate: opomnite lastnike teh živali, živalim prinesite vodo, v najbolj težkih primerih pa ukrepate s prijavo. Če niste prepričani ali je ravnanje tako hudo za prijavo, najprej storilca lepo opozorite na neustrezno ravnanje in spremljajte reakcijo. Če je ni in se grdo ravnanje z živaljo nadaljuje, se obrnite na veterinarsko inšpekcijo. Te živali si same ne morejo pomagati, zato potrebujejo našo pomoč.

Skledica vode vas nič ne stane

Skledica vode nikogar od nas nič ne stane, mnogim živalim pa lahko reši življenja. Gre za prostoživeče muce, divjad, ptice in ostale živali, ki so v vročih poletnih dneh prepuščene same sebi. Naj vam ne bo odveč nekajkrat dnevno v senco postaviti posodico s svežo vodo (vanjo lahko date tudi nekaj kock ledu, da bo dlje ostala hladna).

Brezdomnim mucam lahko nastavite tudi skodelico hrane, ki ni hitro pokvarljiva (briketi), ptičkom pa nekaj semen na dvignjeno mesto, kjer bodo varne pred mucami in bodo imele dober pregled nad okolico.

Na sprehod zgodaj zjutraj ali pozno zvečer

Prostor, kjer biva vaša žival mora biti senčen, brez prepiha in dovolj velik. Pes mora imeti v vsakem trenutku na voljo dovolj sveže pitne vode. Psa ne sprehajajte po največji vročini, ampak v hladnejših delih dneva, torej zgodaj zjutraj ali zvečer, s seboj pa imejte svežo pitno vodo. S psom v vročem vremenu ne smemo na razgreti asfalt, saj v nasprotnem primeru tvegamo resne poškodbe.

Psa ne puščajte v avtu

Nikoli ne puščajto nikogar v zaprtem, parkiranem avtomobilu, niti za minuto. Tudi če je ta parkiran v senci ali če se nameravate vrniti že čez nekaj minut, je hiter skok v trgovino lahko usoden za psa. Temperatura v avtomobilu se bo v teh dneh hitro dvignila nad 70 stopinj Celzija in že nekaj sekund / minut izpostavljenosti vročini je lahko za psa, zaprtega v avtomobilu, smrtno nevarno.

Poskrbite tudi za rejne živali

Pri rejnih živalih posebno pozornost terja tudi prevoz. Ta naj se ne opravlja, ko so zunanje temperature višje od 35 stopinj Celzija. Tolikšna je tudi najvišja dovoljena temperatura znotraj prevoznega sredstva. Voznikom, ki prevažajo živali, svetujejo, naj jih prevažajo ponoči, tako se namreč izognejo visokim dnevnim temperaturam. Natančno naj se pozanimajo tudi o morebitnih prometnih zastojih.

Če pot vključuje prečkanje mejnih prehodov, trajekte in druge kraje, kjer se pričakujejo zastoji, naj se pozanimajo o predvidenih čakalnih dobah in pot načrtujejo tako, da se čakanju v največji možni meri izognejo. Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin svetuje tudi, da naj vozniki zmanjšajo gostoto nakladanja živali, če so živali naložene v nadstropjih, pa naj povišajo prostor nad njimi. Višji prostor nad živalmi in zmanjšana gostota nakladanja živali povečata kroženje zraka v prikolici in tako zmanjšujeta temperaturo v prostoru.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.08.2019 ob 0:22 Lissa gost

      Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite >>> www.Bredhot.Com

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.