https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Teh vlog na CSD ne bo več potrebno vlagati

31.07.2019 ob 15:30  

Z novelo zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki jo je DZ sprejel novembra lani, centri za socialno delo o podaljšanju letnih pravic od 1.12.2018, odločajo po uradni dolžnosti.


Vloge za štipendijo ne bo potrebno vlagati

S prihajajočim šolskim/študijskim letom 2019/20 vsem upravičencem do državne štipendije letos prvič ne bo potrebno oddati vloge. Če pravica do državne štipendije preneha 31. avgusta ali 30. septembra, bo CSD po uradni dolžnosti podaljšal pravico na podlagi pridobljenih podatkov. Če CSD ne bo pridobil podatka o ocenah ali podatka o bivanju, bo k odločbi priložil obvestilo, da lahko dijak/študent zahteva izdajo dopolnilne odločbe, s katero mu bo ob predložitvi ustreznih dokazil dodatek priznan od dneva priznanja pravice do državne štipendije. Dopolnilna odločba bo izdana le na zahtevo dijaka ali študenta.

Tudi ostalih vlog ne bo potrebno vlagati

Prav tako ni potrebno oddati vloge za podaljšanje ostalih letnih pravic (otroški dodatek, znižano plačilo vrtca, subvencija malice in kosila).  Če imate priznano pravico do otroškega dodatka oziroma imajo vaši otroci priznano pravico do državne štipendije, vloge za priznanje pravice do subvencije malice oziroma subvencije kosila, ni potrebno oddati. Prejemniki so dolžni sporočiti spremembo števila oseb ali upravičencev, vključitev v vzgojno-izobraževalni zavod oziroma visokošolski zavod in izstop, sprememba vrste periodičnega dohodka, pri državni štipendiji pa tudi druge okoliščine, ki po zakonu, ki ureja štipendiranje, vplivajo na to pravico.

Vloge vložite pravočasno

Vlogo za uveljavljanje letnih pravic morajo oddati  le tisti posamezniki, ki prvič uveljavljajo pravico. Vloga se odda na pristojni enoti CSD Pomurje, pravice iz javnih sredstev pa pripadajo s prvim dnem naslednjega meseca po vložitvi vloge. Izjema je pravica do subvencije malice in kosila. Če pravico uveljavljate med šolskih letom, vam le ta pripada z dnem vložitve vloge.  
Vloge za podaljšanje pa je potrebno oddati tudi za mesečne pravice (denarna socialna pomoč, varstveni dodatek, pravico do plačila prispevka za obvezno zdravstveno zavarovanje pravica do kritja razlike do polne vrednosti zdravstvenih storitev ... Te je potrebno vložiti v mesecu izteka pravice. Podrobnejše informacije v zvezi z uveljavljanjem pravic iz javnih sredstev dobite na pristojni enoti Centra za socialno delo Pomurje ali na spletni strani ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Za dodatna dokazila vas bo CSD obvestil

V mesecu avgustu in septembru 2019 pričakujejo povečano število vlog. CSD Pomurje se aktivno pripravlja na reševanje vlog z namenom, da bodo vloge rešene v zakonskem roku (dva meseca od popolne vloge). V kolikor bodo pri avtomatskem podaljševanju ali pri novi vlogi ugotovili, da so potrebna dodatna dokazila, bodo prejemnike in nove vlagatelje zaprosili za dopolnitev. V primeru dopolnitve le-te čimprej dopolnite, da bo lahko stekel postopek ugotavljanja upravičenosti do pravic iz javnih sredstev. S tem boste tudi sami prispevali k hitremu reševanju vlog. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      31.07.2019 ob 21:50 Stipendija gost

      Socialna ima leve ljudi

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.