https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Ambrozija že povzroča težave alergikom

15.08.2019 ob 9:15  

Pred nami je glavna sezona cvetnega prahu pelina in ambrozije, ki imata visok alergeni potencial. Posamezne rastline ambrozije že sproščajo cvetni prah in obremenitev se bo postopoma večala.


Smo v glavni sezoni cvetenja pelina, obremenitev s cvetnim prahom bo nizka do srednje visoka. Sezona ambrozije se v nižinah še ni začela, v zraku so le posamezna zrna. Izjema je SV Slovenija kjer bodo obremenitve dovolj visoke za pojav simptomov senenega nahoda. Poletne nizke do srednje visoke obremenitve s cvetnim prahom trav se bodo nadaljevale. V zraku bo cvetni prah trpotca, metlikovk, konopljevk in večje količine kopriv, alergenost teh vrst je nizka in redko vpliva na zdravje.

Z odstranjevanjem ambrozije je smiselno nadaljevati s primerno osebno zaščito, da rastlina ne razvije semen in se ponovno zaseje ter razširi na druga področja. Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano alergikom odsvetuje odstranjevanje rastlin. Za prijave rasti ambrozije je pristojen območni urad Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Nekateri preobčutljivi posamezniki imajo lahko težave z dihali tudi zaradi povišanih koncentracij prizemnega ozona.

Ob možnih nevihtah se bo obremenitev s cvetnim prahom znižala le za kratek čas.

* Fotografija je simbolična.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.08.2019 ob 10:00 Bralka gost

      Na nobeni fotografiji ni ambrozije. Prosim, uredite zadevo, ker so ljudje napačno informirani.

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.08.2019 ob 11:39 Marčančar gost

      Drugic preverite fotografije, da ne zavajate ljudi: https://images.app.goo.gl/JjjeBg8kjBJSFxZ99

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      15.08.2019 ob 13:15 gost

      13;04......DAJ ODGOVOR ZA CIRKUS ŠE ENKRAT TU, KER SO TAM, KJER SI DAL TAKOJ BLOKIRALI KOMENTIRANJE.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      15.08.2019 ob 15:15 gost

      no, ka je z župniki?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.08.2019 ob 21:59 prašiči gost

        Vrnil se je, danes sem ga videl, malo se je le potuhnil kot RKC, ko je kaj "zagustilo" !!!

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      15.08.2019 ob 17:31 gost

      Je bela cesta kak ste me napelali ge san sosida prijavo ka san mislo ka je tao ka žuto cveti ambrozija, rejsan mate lepe rože naslikane ti še imena kcuj napište ka nedo inšpektori zašenki vo odili pa kmeton ukinjali subvencije?

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      16.08.2019 ob 8:54 občan1 gost

      Če bi radi videli ambrozijo, se peljite po kolesarski stezi od Lipovec proti Beltincem. Na desni strani so cele njive, po vsej verjetnosti so mislile biti buče, je pa v glavnem več hektarjev ambrozije. Vsi odgovorni samo govorijo in pišejo, kaj povzroča ambrozija, ne ukrenejo pa nič. Nihče še ni bil kaznovan, zato tudi lastniki površin nič ne naredijo, da bi uničili ambrozijo. Ti, ki so odgovorni za zatiranje ambrozije, se vsak dan vozijo po tej cesti in kolesarski, pa raje pogledajo stran. Vsa pisanja in govorjenja v medijih, so čista oslarija, plača itak pride vsak mesec, žalostno. Večkrat slišimo, kako so se pri ljudeh, ki znajo kaj narediti (razni mojstri) "slučajno, mimogrede" ustavi inšpekcija, ambrozijo pa mimogrede ni opaziti, zanimivo?!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.