https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Beltincih še zadnje priprave na sveto mašo in državno proslavo

Beltinci, 14.08.2019 ob 15:00  

V Beltincih bo v soboto, 17. avgusta 2019, ob 17. uri, potekala slovesna sveta maša ob 100-letnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Isti dan bo potekala državna proslava.


Maša za domovino

"Slovesnosti se bodo udeležili vsi slovenski škofje in škofje sosednjih škofij, ki so v preteklosti bedele nad tem ozemljem in našim ljudem pomagale ohranjati katoliško vero. Sodelovali bodo duhovniki, redovniki, redovnice iz soboške škofije in od drugod ter verniki iz župnij soboške škofije (cerkveni pevski zbori, pritrkovalci, ministranti, člani cehovskih društev), člani različnih civilnih ustanov (gasilci, lovci, godba, folklorna skupina). Slovesne sv. maše se bodo udeležili tudi predstavniki drugih krščanskih Cerkva (evangeličani, pravoslavni) in zastopniki najvišjih državnih ustanov ter drugi visoki gostje", so zapisali pri murskosoboški škofiji.

Foto: Vinko Lukač

Sv. mašo na prostoru pred župnijsko cerkvijo v Beltincih bo vodil predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Stanislav Zore, pridigal bo soboški škof dr. Peter Štumpf. Spregovoril bo škof evangeličanske cerkve Geza Filo, uvod v očenaš bo imel sarajevski kardinal Vinko Puljić, pred njim bo govoril kardinal Franc Rode, pozdrav miru bo imel nadškof Alojzij Cvikl.

Ob koncu sv. maše bodo zbrane kratko nagovorili še nekateri visoki predstavniki Cerkve in države med njimi predsednik države Borut Pahor. Združene pevske zbore bo vodil prof. Mitja Medved. Sodeloval bo tudi orkester Glasbene šole Beltinci.

Petek - zvonjenje po župnijah

V petek, 16. avgusta ob 17. uri bo na slovesnost v Beltincih spomnilo 15-minutno zvonjenje vseh zvonov po župnijah.

Sobota

V soboto se bo program v Beltincih pričel s prihodom skupin (gasilci, lovci, čebelarji, cehi, godba, folkloristi...) ob 16. uri.

Ob 17. uri se bo na prostoru pred župnijsko cerkvijo začela slovesna sveta maša, katero boste lahko spremljali TUKAJ.

Za vse udeležence bodo pripravljene klopi in sedeži v parku. Ob prihodu na prizorišče bodo udeleženci prejeli programsko knjižico.

Parkirati bo možno na prostorih, ki ga bodo pokazali redarji. Od tam bodo ves čas brezplačno vozili avtobusi do prizorišča in nazaj.

Na praznik Marijinega vnebovzetja, 15. avgusta, bodo vernikom pri mašah delili slovenske zastave.

Tudi na soboški stolnici je moč opaziti izobešene slovenske, papeške in evropske zastave, s katerimi želijo počastiti stoletnico priključitve.

Državna proslava v Beltincih

Državna proslava ob 100. obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom bo potekala v soboto, 17. avgusta 2019, z začetkom ob 20.30, pred gradom v beltinskem parku. Slavnostni govornik na proslavi bo predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec.

V umetniškem programu bodo nastopili Vlado Kreslin in Mali bogovi, Policijski orkester, igralci Anita Gregorec, Nataša Horvat, Irena Varga, Vladimir Vlaškalić in Tjaša Železnik, Vokalna skupina BeleTinke, pevka Juneshelen – Nina Šardi, glasbeniki Rihard Zadravec, Igor Vićentić, Petra Vidmar, Nejc Avbelj in Marko Kragelnik, plesalka Leja Jurišić, izvajalci parkoura Sandi Banović, Matej Kelemen in Jon Natanael Muhovič, Mladinski pevski zbor OŠ Beltinci in Mladinski pevski zbor OŠ III Murska Sobota. Na proslavi bodo sodelovali tudi zastavonoše, praporščaki in nosilci bojnih zastav Slovenske vojske, Slovenske policije ter veteranskih in domoljubnih društev.

Podrobnosti o proslavi najdete TUKAJ.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.08.2019 ob 17:21 kufer= allominij gost

      Če je ta spomenik iz bakra ,ali mesinga bo hitro dobil noge .Matrial bo prodan na Hrvaškem ,ali pa v Austriji ,ker na Dinos ne bodo upali peljati

      16 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      14.08.2019 ob 21:36 DF gost

      Ovo bo porazno. Beltinski ne vedo fuzbol igrati kaj šele kulturno prireditev izpeljati. Mogoče bo Šimeni govornik. Šminkeru bobi pa bo plesal šamarjanko.

      5 20 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.08.2019 ob 22:35 konjar gost

        Df, si me nasmejal, ali v tom je dosta istine, ka si napisal. V Beltlincaj je dosta nesposobnežev, pa še več hudobnežev na čelu z župnikom. Škof pa je na žalost zavajalec in lažnivec, gleda samo svojo rit in živi na veliki nogi. Na goričkom se v bazeni pri Benkoviču kopa, podpira njegovo kršenje celibata. Kake pičke, nemreš verjeti.

        16 18 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      15.08.2019 ob 8:05 Bralec gost

      Se strinjam s tabo konjar. Pa še veliko več se dogaja od napisanega. Čudno, da nobeden ne more takih stvari preprečiti? Kaj res ne obstaja nobeden način, da se jim stopi na prste?

      10 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      15.08.2019 ob 19:15 Xy gost

      To ima vse čez Ljubljana in nič nemajo Beltinci! Domačini pa so zelo pridni in vedno priskočijo na pomoč, vse pohvala vsem, ki to pripravljate, ker je res 1A

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      15.08.2019 ob 21:26 Bralec gost

      Da ne bo pomote. Niti slučajno nisem mislil domačine. Njim gre vsa pohvala za trud se strinjam. Dobro vemo na koga letijo očitki. Krivce treba iskat v škofiji ms in naprej. Sramota za cerkev. Zaobljubijo se na skromnost in ne vem kaj vse. Vsi pa vidimo realno sliko. Ne vem kako bodo oni odgovarjali za svoje grehe pred vsemogočnim? V glavnem SRAM NAJ JIH BO ampak itak nimajo sramu.

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      15.08.2019 ob 21:37 Lili gost

      Kar velik zalogaj je priprava in izvedba tako velikih in veličastnih prireditev. Kapo dol Boltinčaron pa Boltinčarkan! V soboto prijdemo!

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.