https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Dogajanje ob koncu tedna v znamenju 100. obletnice priključitve Prekmurja

16.08.2019 ob 16:00  

Tudi ta vikend v Pomurju ne bo manjkalo zanimivega dogajanja. Tokrat pa bo še bolj praznično, saj bomo ravno ta vikend obeležili 100. obletnico priključitve Prekmurja k matični domovini.


 

Pestro dogajanje v Beltincih že danes

Danes bodo v Beltincih, na mestu, kjer je bilo pred sto leti veliko ljudsko praznovanje v podporo združitvi prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, odkrili spominsko znamenje.

V uradnem delu slovesnosti ob 19. uri bo slavnostno spregovoril predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Uradnemu delu bo sledilo odkritje in blagoslov spominskega obeležja v počastitev dogodkov izpred 100 let na prostoru pred župnijsko cerkvijo sv. Ladislava, kjer se je leta 1919 zbralo čez 20.000 narodno zavednih Prekmurcev. Obeležitev, ki ga bo blagoslovil njegova eminenca kardinal dr. Franc Rode, bosta odkrila predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in župan Občine Beltinci Marko Virag. Ob 17. uri bo na slovesnost v Beltincih spomnilo 15-minutno zvonjenje vseh zvonov po župnijah.

Prav tako se lahko danes 20. uri odpravite na Trg kulture, kjer bodo v okviru Soboškega poletja nastopili Marko banda in prekmurke. Na predvečer 100. obletnice priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom bodo na Soboškem poletju ta pomembni jubilej zaznamovali z našo najprepoznavnejšo etnoskupino Marko banda, ki ohranja prekmursko ljudsko glasbeno izročilo, v katero zaradi zgodovinskih dejstev sodijo tudi madžarske in pesmi iz drugih slovenskih pokrajin.
Nastopili bodo v zasedbi: Andi Sobočan (cimbale),  Boštjan Rous (klarinet/glas), Miha Kavaš (violina), Slavek Petek (kontrabas/glas), Željko Ritlop (klarinet/glas) in pevke: Valerija Žalig, Dorina Gujt, Irmice in Maruša.

Sobota, 17. avgust

Jutri bo ob 10. uri na Trgu kulture prireditev "Si vüpaš?", ki jo vodi Mateja Ivanov Moira, ki že več kot desetletje z roko v roki daje priložnost mladim, da se izrazijo s pesmijo in plesom. S posebnim izborom pesmi bodo počastili 100. obletnico priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

Ob 17. uri se bo na prostoru pred župnijsko cerkvijo v Beltincih začela slovesna sveta maša, ki jo bo vodil predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Stanislav Zore, pridigal bo soboški škof dr. Peter Štumpf.
Državna proslava ob 100. obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom bo potekala v soboto, 17. avgusta 2019, z začetkom ob 20.30, pred gradom v beltinskem parku. Slavnostni govornik na proslavi bo predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec.

V soboto zvečer se lahko odpravite v Mursko Soboto na Skrito dvorišče, kjer bodo ob 20. uri nastopili Balladero z gosti, v zasedbi: Dominik Bagola (klavir), Boštjan Gradišek (bobni), Jernej Kržič (basovska kitara) in Martin Lunder (električna kitara) ter gosti. Balladero po krajšem premoru nadaljuje predstavitve svojih novosti in koncerte. Novo poglavje pestre avtorske poti je napovedal s sveže izdano orkestrsko balado Še živim v duetu z Jadranko Juras, s katero sta že sodelovala pri skladbi Če bi.

Prav tako pa se lahko zvečer ob 20. uri odpravite v MIKK na MIKKovpo poletno diskoteko in MIKKov kultivator. Ploščarna, kavarna, pivnica, galerija, show room ali sound system - ne glede na njeno agregatno stanje Gramofonoteka predstavlja štajerski epicenter dobre glasbe. V soboto v obliki Gramofonoteka Sound Systema prevzema grajsko dvorišče v Murski Soboti in najavlja luksuzno disko ekstravaganzo. Vabijo vas, da obujete plesne čeveljce, saj na mestu ne bo šlo stati. Pa da ne ostanete lačni, bo MIKKova ekipa poskrbela za lačna usta na MIKKovem kultivatorju.

Športna nedelja

V nedeljo, 18. avgusta pa se lahko ob 18. uri odpravite na stadion Fazanerija, kjer se bosta v 6. krogu Prve lige Telekom Slovenije pomerila domača NŠ Mura in NK Rudar iz Velenja.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.08.2019 ob 17:08 Aha,aha gost

      Za Boga milega , naj se to že enkrat konča , ka to je več nej mogoče zdržati , kak či bi vsi ponoreli .

      17 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      16.08.2019 ob 17:12 imre gost

      Štoj zna če de Serpentišek imel tűdi svoj nastop kot vaški zabavljač ?

      7 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      16.08.2019 ob 19:15 ..... gost

      Kak ste lejku pozabili na "varaš" (Turnišče), ge du popejvale ljudske pevke (šest leipij deklic) pa špilali "međaši".

      10 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      16.08.2019 ob 19:47 DF gost

      Baje da bo Šarca kot slavnostnega govornika zamenjal imeniten Šimeni ki bo rekel nekaj vzpodbudnih besed za novo sezono do naslednje 200 letnice priključitve. Za kulturni del bo poskrbel šminkeru Bobi ki bo zaplesal šamarjanko v narodni noši.

      9 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.