https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

V novem šolskem letu nič več nadomeščanja v soboto

22.08.2019 ob 10:00  

Z letošnjim začetkom šolskega leta 2019/20 bodo začele veljati spremembe Zakona o gimnazijah in Zakona o poklicnem in strokovnem izobraževanju, s katerimi izenačujejo obravnavo vseh dijakov, mladoletnih in polnoletnih  glede njihove odsotnosti od pouka.

Ministrstvo pod vodstvom Jerneja Pikala bo tako izničilo zakonsko določilo, ki ga je uvedla ministrica Maja Makovec Brenčič po kateri so si polnoletni dijaki v srednjih šolah opravičila za odsotnost lahko pisali sami, oziroma so njihovi starši za to, da bi imeli vpogled v ocene otroka, morali pridobiti njihovo dovoljenje.

Predvsem na poklicnih šolah se je zaradi tega odsotnosti bistveno povečalo, posledično pa se je poslabšal učni uspeh. Zato se bodo srednje šole in starši dijakov po novem spet medsebojno obveščali o odsotnostih dijakov, ne glede na to, ali gre za polnoletne dijake.

Pisanje opravičil dijakov ostaja

Še vedno pa bodo polnoletni imeli pravico, da si opravičila pišejo sami oziroma, da od šole zahtevajo, da ocen in drugih podatkov staršem ne razkrije, vendar bodo morali to zahtevati pisno.  To pa ne bo veljalo če bo dijaku grozila izguba statusa zaradi negativnega učnega uspeha, izključitev ali izpis.

Strožja pravila glede izključitev

Če se bo dijak neprimerno obnašal in s tem oviral izvajanje pouka mu lahko učitelj prepove navzočnost pri določeni uri pouka. Prisotnost lahko prepove, če ogroža svoje življenje ali zdravje oziroma življenje in zdravje drugih in če kljub opozorilu učitelja, da naj preneha motiti pouk, s tem nadaljuje tako, da močno ovira izvajanje pouka.
Šola pa lahko dijaka izključi iz šole, če se mu izreče peti ukor.

Pouka v soboto več ne bo

Ena največjih novosti je nov pravilnik o šolskem koledarju za osnovne in glasbene šole. Pristojni minister bo tako lahko določil, da šolam prostega dneva pouka ni treba nadomeščati. Tako ne bo več nadomeščanja pouka ob sobotah.

Nova izbirna predmeta

Z novim šolskim letom bodo osnovne šole učencem lahko ponudile nova izbirna predmeta filmsko vzgojo in slovenski znakovni jezik. Gre za triletna predmeta, izbirali jih bodo lahko učenci zadnje triade, lahko pa ju obiskujejo le leto ali dve. Pri izbirnem predmetu čebelarstvo pa se bo začel uporabljati prenovljen učni načrt.




    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.08.2019 ob 13:28 lokvanj gost

      Niste napisali ,da eni učitelji iz Pomurja uživajo dva dni na Pohorju na seminarju .Seveda ne na svoje stroške . Dobro je biti učitelj ni kaj .

      18 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.08.2019 ob 13:42 gost

        Tikev zaostala učil bi se, bi lahko bil učitelj in užival kot pišeš. Nismo ti ostali krivi, če imaš plesnivo tikev.

        12 17 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        23.08.2019 ob 12:04 čondraš gost

        Podobno je v zdravstvu, na stotine nepotrebnih izobraževanj na državne stroške pa potni stroški, dnevnice, po možnosti še kritje stroškov financiranja "predavateljev", ki segajo v nebo..ampak se že pipica zateguje, zmanjkalo cin cin za "izobraževalna sindikalna srečanja " :).

        3 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.08.2019 ob 12:16 Gost gost

        In kaj potem? S tem pridobijo nove izkušnje in spoznajo drugačne metode učenja, kar izboljšujejo kvaliteto njihovega učenja. Poleg tega pa je ogromno takih služb, kjer ljudje hodijo po seminarjih na stroške podjetja ipd.. Sicer pa ne vidim povezave med tem člankom in seminarji, ki se jih udeležujejo učitelji.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.08.2019 ob 13:49 krog gost

      13:42........... Ka se pa tij čejšeš ? Si se ge najšo v kometare ? Seronja boljše ka si tiho

      8 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      22.08.2019 ob 14:26 Znebimo se polžev gost

      Hvala Bogu , da nismo vsi "intelektualci" , kajti mene bi bilo sram , da bi se imel za "intelektualca" , in pisal take komentarje .Osebno ti ne bi dal krav na paši čuvati .

      5 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        23.08.2019 ob 9:59 čondraš gost

        Res je, ljudi zmerjajo z neizobraženimi primitivci in govorijo da takšni ne bi smeli imeti otrok...veliko "strpnosti" je v teh "izobraženih"..po njihovih standardih so otroci samo še za zelo izobražene, bogate elite in za gaye.

        1 5 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      22.08.2019 ob 17:55 DF gost

      V mojih časih smo še ob nedeljah hodili v školu 🤦‍♂️😂

      1 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        23.08.2019 ob 8:33 doris gost

        DF kam si pa ti tele hodilo v šolo tam v Medžimurju ,ali Zagorju ? Hodo si ob nedeljah in kljub temu si ostal bedak in konj ter nesnaga zametena grintava

        8 3 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      23.08.2019 ob 9:39 DF gost

      Čuj ti falirana študentka. Vseeno sem deset krat večiji slovenec kot ti kadarkoli.

      5 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      23.08.2019 ob 10:09 čondraš gost

      Naslednje leto pa sledi Domovinska vzgoja, pohvalno, nekaj pametnega od te vlade . Še zmeraj pa mi ni jasno kako si sme polnoleten dijak sam spisati opravičila in ne dovoli staršem vpogleda v ocene ? Potem tudi starš ni dolžan preživljati takega dijaka ( rezen v nekaj izjemnih navedebnih primerih ), treba je reči bobu bob, če si torej polnoleten, potem odgovarjaj sam zase tudi materialno. Pa 5 ukorov in potem izključitev ? 3- je ukori in izključitev, ne pa 5.Spet ujčkanje asocialnih bedakov.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        23.08.2019 ob 10:15 gost

        PRI TEJ VZGOJI NE BODO HVALILI DOMOBRANCEV IN UČILI, DA SO ONI ZMAGOVALCI DRUGE SVETOVNE VOJNE KOT JE TRDIL POKOJNI KMET OMAN. PA TUDI NAJVEČJEGA OSAMOSVOJITELJA ( za svoj žep ) IN VEČNO NEDOLŽNEGA IN NAJBOLJ POŠTENEGA NE BODO TAKO HVALILI KOT GA HVALIJO NJEGOVI MEDIJI. V NADALJEVANJU SE PA POPOLNOMA STRINJAM S TVOJIM KOMENTARJEM.

        5 3 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      23.08.2019 ob 11:54 čondraš gost

      Po definiciji "izobraženih " levičarjev si napreden tudi če prijatelju porineš tiča v...ali pa če tatu ki ni prave vere, denimo odsekaš roko s katereo je ukradel čigumi :). Še bolj napredno pa je če denimo ženo zapreš za štiri stene ,če pa želi iti ven na sonce jo pa iz preventive pred sevanjem sončnih žarkov, zaviješ v čim debelejšo zaveso skozi katere ne more priti sončni žarek.samo za oči in usta lahko na zavesi izrežeš luknje, pa če dosti laple baba te usta na zavesi ni nujno naredit :) . Napredni levaki, bemti, zdaj še samo Baričevićevi manjkajo s pasjimi porokami , pa je napredna družba dosegla vrhunec:).

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      23.08.2019 ob 17:03 gost

      Čondraš tak po istini povej koliko razredov osnovne šole maš.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.