https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-PROFIL

Jure Jurinič - gledališki Poredošov Janoš iz Strehovcev

 

Jure Jurinič je fant, ki ima v sebi ogromno talentov, vse pa lahko pokaže na odru, ki je njegov drug dom. Tam postane 20-letni Jurček vse, kar sicer ne more biti in takrat njegove sanje postanejo resničnost.   

Rubrika PROFIL na Pomurec.com je na sporedu vsako sredo, v njej pa predstavljamo mlade, zanimive, talentirane in prodorne Pomurke in Pomurce ...

Jurček, rojen v Strehovcih, je imel dokaj normalno otroštvo, njegova gledališka pot pa se je začela že v osnovni šoli v Bogojini. "Večkrat radi rečemo, da so nam nekatere stvari položene v zibelko oz. da jih po nekom podedujemo, a pri sebi se večkrat sprašujem od kod torej vse to meni." saj se ukvarja s stvarmi, ki jih prej v družini niso imeli. Tako je njegovo življenje po njegovih besedah mozaični preplet glasbe, gledališke igre in kulture, ki ga vidno spremljajo od otroštva pa do danes na slehernem koraku.

Igralski talent se začne razvijat, ko spregovorimo

Jurček pravi, da svoj igralski talent začne v bistvu vsak razvijati že takrat, ko spregovori prve besede kot otrok, kajti gledališka igra oz. oris nekega igralskega lika lahko v grobem opišemo kot preplet govora in besed. Sam pravi, da je to seveda še zdaleč od prave oderske igre, ampak meni da so začetki vsega prav tukaj in se potem nadgrajujejo skozi odraščanje.

Bolj intenzivno je začel prebujati željo in motivacijo za igro v osnovni šoli, ki jo je obiskoval v Bogojini.  "V začetku si seveda kot mladi poganjek rastline, ki potrebuje za svojo rast nekakšno oporo, da potem zraste v močno in plodno osebo." pravi in doda, da je prav tako bilo z njim, saj je rabil vzpodbudo in nekoga, ki mu je ves čas stal ob strani. To vse je našel pri starših in pa učiteljici slovenskega jezika na OŠ Bogojina – Marjetki Erdelji, s katero sta začela ustvarjati in s katere pomočjo mu je uspelo priti do tega, kar sedaj ustvarja.

Poredošov Janoš je njegovo drugo ime

"Ges san Poredošov Janoš, nikda premožni kmet pa vinogradnik s Prekmurja..." so bile začetne besede njegovega prvega lika s katerim se je srečal in to je lik s katerim se zagotovo kot pravi, ne bo ločil. Zanimivo je tudi to, da je kot popolni začetnik segel po dokaj zahtevni vlogi, saj je posegel po monodrami, ki zahteva več energije kot ostala dramska dela. Poredošov Janoš ki je bil njegov prvi lik po katerem ga tudi ogromno ljudi pozna, pa je sicer lik ki opisuje življenje prekmurske naroda in življenja v preteklosti.

»Vaja zbora«

Med vsemi igrami, kjer je igral ali zamenjal ne malo vlog je Jurčeku malce težje izbrati najljubšo pa vendar lahko izpostavi igro Vaja zbora za katero je sam napisal besedilo in scensko uprizoritev, v njej pa je z ostalimi člani zbora zaigral vlogo maestra.  

"Sicer sem jo napisal tako malo za hec, a nam je pozenje prirasla k srcu, obenem pa je med občinstvom doživela velik sloves in prav gotovo mi je tudi v ponos."

Jurček je spuščen na realna tla, a ima kljub temu velike želje in sanje, za katere pa ne upa preveč. Tako ob vsem skupaj najbolj sanja o tem, da bi predvsem ustvarjal in pisal besedila za igre in skeče, ter ustvarjanje zabavnih in odštekanih likov. Želi pa si tudi, da bi njegove vloge s katerimi zabava občinstvo, prirasle ljudem k srcu, saj je to zanj največje zadovoljstvo in motivacija za nadaljno delo.

Mali Janoš osebno spoznal ustvarjalca tega lika

Jurčeku pa je najbolj v ponos to, da je imel priložnost spoznati in sodelovati z Evgenom Carjem. Car je ravno tisti, ki je avtor Poredošovega Janoša in pred leti je Jure zaigral delček te monodrame tudi na Prešernovem trgu v Ljubljani, kamor ga je prišel poslušat tudi on. Takoj po nastopu ga je osebno spoznal, njegovovo največje zadovoljstvo ob tem srečanju pa je to, da je lahko ob 300 uprizoritvi te monodrame na odru zaigral ob Carju.

Poleg igralskega še glasbeni talent

Jurček pa se sicer ukvarja tudi z glasbo in citira misel nekoga drugega, ki je nalašč zanj: "Z glasbo je mogoče povedati več kot z besedami."

Sam pravi zase v smehu, da rad govori ampak se boji, da bi včasih z besedami povedal premalo in zato mora to z glasbo nadomestiti. Že od majhnega je rad pel, njegova bolj resna glasbena pot se je začela s klavirjem, ki pa ga ni najbolj interesiral, nato pa se je vpisal k pouku harmonike.

"Moram priznati,da sem vmes imel malo krize glede z vajami in sem hotel odnehat, a sedaj sem vesel da se nisem tako odločil. Zanimivo je tudi dejstvo,da sem imel po končani glasbeni šoli tako voljo, da sem se še potem vpisal v šolo za cerkevno glasbo in k pouku orgel."

 Video: Urška in Jure - Hotiška ribica

Tako je danes med drugim tudi organist in zborovodja mešanega zbora v Bogojini, ki mu je prav tako v ponos. Sicer bi se rad naučil še kitaro, vendar poleg vseh študijskih obveznosti zmanjkuje časa. Kljub temu pa se je lotil prejšnje leto tudi izziva h kateremu ga je povabila prijateljica Urška, s katero je posnel tudi pesem Hotiško ribico. Ustvarja se tudi želja po naslednji pesmi in kot pravi si želi, da se bosta še naprej širila njegovo glasbeno in igralsko področje.

 

  Juretovih TOP 5

  Svetovni voditelj: Nik Vujičič

  Glasbenik oz. glasbena skupina: Oliver Dragojevič

 Igralec oz. igralka: Jurij Zrnec

  Knjiga: predvsem pesniške zbirke

  Kraj v Pomurju:Otok ljubezni v Ižakovcih

  Želja v življenju: Moja želja je odkrivati in se spopadati z novimi izzivi v glasbi in igri, ter urisničevati skrite želje.

 

PRIPOROČAMO:

Vsi PROFILI na Pomurec.com

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.