https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO: V Lendavi danes otvoritev razstave projektov Christa in Jeanne-Claude

Lendava, 06.09.2019 ob 17:00  

Na lendavskem gradu bo danes, 6. septembra, ob 19. uri otvoritev velike razstave del iz cikla Velikanov svetovne likovne umetnosti Christo in Jeanne-Claude – Skrita stvarnost.

Pred samo otvoritvijo sta dopoldne na novinarski konferenci razstavo predstavila direktor Galerije-Muzeja Lendava Dubravko Baumgartner in kustos ter umetnostni zgodovinar v Galeriji-Muzeju Lendava Atilla Pisnjak.

Christo, rojen v Bolgariji, in njegova žena, Francozinja Jeanne-Claude, sta najbolj znana umetnika »prekrivanja« umetniških in kulturnih stvaritev ter poslopij. V galeriji lendavskega gradu so na ogled najzanimivejši in najbolj znani projekti umetniškega tandema. Po besedah Baumgartnerja je razstava: »na nek način arhiv njihovih postavitev, njihovih konceptov, preko različnih grafik, skic, videov, fotografij in plakatov in tudi nekaj maket, ki so na ogled.«

»Razstava ni tista klasična česar smo vajeni v Lendavi. Priča o sami unikatnosti umetnin, ki sta jih postavila Christo in Jeanne-Claude« je povedal Pisnjak in dodal: »Gre za neke motive, ideje, ki ju spremljajo v določenem trenutku in če imata srečo in naklonjenost, ponavadi oblasti, potem nastane končni izdelek, ki stoji nekaj dni ali tednov, nakar se vse vzpostavi stanje, kot je bilo prej.«

V več desetletjih skupnega ustvarjanja sta umetnika zaslovela po monumentalnih projektih, kot je na primer ovitje berlinskega Reichstaga leta 1995. Po ženini smrti leta 2009 je Christo upočasnil svoj tempo dela, vendar še vedno ostaja aktiven. Leta 2020 bo uresničil svojo dolgoletno željo, prekril bo pariški Slavolok zmage.

V grajski galeriji bodo med drugim razstavljeni projekti, kot so oviti pariški Pont Neuf (1975–1985), Senčniki, ki so jih postavili sočasno v Kaliforniji in na Japonskem (1984–1991), prekriti Reichstag (1971–1995) in Vrata iz leta 2005.

Na odprtju razstave, ki bo danes ob 19. uri na lendavskem gradu, bodo spregovorili direktor Galerije-Muzeja Lendava Dubravko Baumgartner, župan Občine Lendava Janez Magyar in umetnostni zgodovinar Atilla Pisnjak. Razstavo bo odprla Nada Zoran, sekretarka na Direktoratu za kulturno dediščino na Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije. Razstava pa bo na ogled do 31. januarja 2020.

Galerija-Muzej Lendava je z odmevnimi razstavami domačih in tujih umetnikov pomemben kamen v mozaiku kulturnih dogodkov in je tudi ena najbolj obiskanih v državi. Razstavo Hundertwasserja in Hasegawe z naslovom Vzhod in Zahod si je na lendavskem gradu ogledalo nekaj več kot 20.000 obiskovalcev.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.09.2019 ob 10:43 trnek gost

      Čestitke organizatorjem!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      09.09.2019 ob 9:38 Primož Lampič gost

      Spoštovani, kdo vam je posredoval razstavo? Lepo pozdravljeni, Primož Lampič

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.