https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

V Sloveniji si je lani življenje vzelo več kot 350 oseb

10.09.2019 ob 12:00  

Danes, 10. septembra, obeležujemo svetovni dan preprečevanja samomora, ki z geslom »Skupaj za preprečevanje samomora« opozarja, da je samomore v veliki meri mogoče preprečiti, je pa za to potrebno pravočasno ukrepanje in sodelovanje mnogih. V Sloveniji v zadnjih letih število smrti zaradi samomora upada, še vedno pa smo po številu samomorov nad evropskim povprečjem.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) vsako leto naredi samomor 800.000 ljudi, kar pomeni, da v svetu zaradi samomora vsakih 40 sekund umre ena oseba.

V Sloveniji je v letu 2018 bilo 17,08 smrti zaradi samomora na 100.000 prebivalcev, življenje si je vzelo več kot 350 oseb. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je umrljivost zaradi samomora v Sloveniji v zadnjih dvajsetih letih upadla za približno 30 odstotkov.

Kljub trendu upadanja samomorilnega količnika (število umrlih zaradi samomora na 100.000 prebivalcev) pa je Slovenija še vedno nad evropskim povprečjem (11 na 100.000 prebivalcev), pri katerem je v zadnjih nekaj letih podobno kot v Sloveniji opaziti upadanje umrljivosti zaradi samomora.

Trend upadanja samomorilnega količnika je bil v opazovanem obdobju zadnjih desetih let (2008–2018) opazen v praktično vseh starostnih skupinah. Podobno kot drugod po svetu je tudi v Sloveniji višji količnik samomora opaziti z naraščanjem starosti (posebej izrazito je to pri moških v višjih starostnih skupinah).

Zelo izrazite so razlike med spoloma. V vseh starostnih skupinah izstopajo samomori moških, ki so tri- do štirikrat pogostejši kot samomori med ženskami. V Sloveniji je za posledicami samomora v letu 2018 umrlo 353 oseb, od tega je umro 274 moških in 79 žensk.

Razlike pa se pojavljajo tudi med regijami. Med bolj ogrožena področja še vedno spadajo regije na vzhodu (kjer ponekod izstopa visok samomorilni količnik med moškimi), kar sovpada tudi z razlikami v kazalnikih duševnega zdravja.

Po besedah ministra za zdravje Aleša Šabederja so podatki o zmanjševanju števila samomorov vsekakor vzpodbuda za delo v prihodnosti in kažejo, »da lahko skupaj premagamo marsikateri izziv za preprečevanje samomorilnega vedenja«.

V znak podpore prizadevanjem za preprečevanje samomorov, predvsem pa solidarnosti z vsemi, ki jih je samomor na kakršen koli način prizadel, pa si bodo nekateri, letos prvič tudi v Sloveniji, pripeli rumeno oranžne pentlje.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.