https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Mlada Roma izdala skupno pesniško zbirko

12.09.2019 ob 9:20  

V ponedeljek, 9. septembra sta v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota vzajemno pesniško zbirko predstavila Marcel Baranja in Sandi Horvat.


V pesniški zbirki sta zbrala petdeset pesmi, vsak jih je prispeval petindvajset. Rdeča nit zbirke pa so čustva. Kot sta povedala Marcel in Sandi, vsaka pesem opisuje določen trenutek, ki ju je inspiral, da sta čustva, tako negativna kot tudi pozitivna, spravila na papir.

"Poezija lahko deluje terapevtsko. Lahko pa deluje tudi umetniško. In ne samo za avtorja, tudi za bralca", je med drugim povedal Marcel Baranja, ki končuje študij arhitekture v Ljubljani. Sandi Horvat, drugače novinar in voditelj na Radioteleviziji Slovenija, pa je med drugim povedal, da se je pesniške zbirke zelo veselil, predvsem zato, ker je skozi pesmi pokazal tudi svojo temačno stran, in tako bralca povabil v del svoje preteklosti. Naj spomnimo, da je Sandi Horvat lansko leto izdal tudi svoj knjižni prvenec Preprosto enostavno: čas je za spremembe, ki je poleg slovenskega, izšel še v madžarskem in hrvaškem jeziku.

V senci svetlobe se avtorja tako poigravata in bralca pospremita po poti boja med dobrim in zlim, ki ga vsak posameznik doživi na svoj način. Gre za prvo tovrstno pesniško zbirko pri nas, ki bi jo skupaj spisala in izdala dva Roma. S poezijo bralcem omogočita tudi vpogled v romsko skupnost skozi oči mladih Romov, ki na skupnost in okolje, v katerem živi, gledata z več vidikov. Izdajo pesniške zbirke sta omogočila Romski akademski klub ter društvo Romnji, projekt pa je sofinanciralo kulturno ministrstvo.

Foto: Romski akademski klub

Avtorja sta na predstavitvi med drugim izdala, da je zelo verjetno, da bi že naslednje leto luč sveta ugledala še ena pesniška zbirka. Sandi Horvat pa se pripravlja še na izid nadaljevanja knjižnega prvenca, ki bo uradno predstavljen že meseca oktobra.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.09.2019 ob 11:24 uroš gost

      To pa je res udarna novica dneva ni kaj .Ha,ha pesniške zbirke alo

      9 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      12.09.2019 ob 13:21 Linolada gost

      Čestitke fanta ! Le tako naprej! Uroš in ostali podporniki njegove izjave: napišite pesniško zbirko! Najte nekoga,ki vam bo jo izdal! Saj je lahko-tako ste prepričani! Itak pa ste tako ali tako tukaj nagnjeni k temu, da vse kar je kaj boljše kot vaše,je treba šimfat! Res te zafrustrirani!

      11 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        13.09.2019 ob 12:16 ojjoj gost

        Linolada ................. Ha ha boljše kot vaše .Kaj pa vi imate sploh boljšega od koga ? Pesniška zbirka ha,haaaaaaaaaaaaaaaaa

        2 2 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.