https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.ris-dr.si/go/1013/3270/DRUZINSKI_DAN_V_DVORCU_RAKICAN
https://www.ris-dr.si/go/1013/3269/VALENTINOVO_V_DVORCU_RAKICAN_2023

GLOBALNO

NEPN ne sme postati seznam želja (elektro)gospodarstva

17.09.2019 ob 6:00  

Organizacije združene v kampanjo Rešimo Muro! ponovno opozarjajo, da mora vodilo nacionalnega strateškega dokumenta, tj. Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta Republike Slovenije (NEPN), ki bo usodno vplival na kakovost življenja v naslednjih 20 letih, postati ohranitev okolja. Načinu nastajanja NEPN, kjer je javnost vključena le navidezno – ni pa slišana in upoštevana, nasprotujejo. Spodaj si lahko preberete celotno sporočilo za javnost.

NEPN je, kot navajajo na pristojnem ministrstvu za infrastrukturo, »pomemben akcijsko strateški dokument, s katerim si bo Slovenija določila nacionalne energetske in podnebne cilje ter politike in ukrepe do 2030 in s pogledom do 2040«.

Po tem, ko je prvi osnutek NEPN zaradi lanske politične situacije, menjave vlade in neoperativnosti resorjev nastal na hitro konec lanskega leta, kot nekakšna zlepljenka raznih obstoječih dokumentov, med njimi tudi neveljavnih, kot sta Eneregstki koncept Slovenije (EKS) in Akcijski načrt za obnovljive vire energije (ANOVE), in posledično dobil najslabšo oceno med vsemi osnutki NEPN držav članic EU, je bil dopolnjen osnutek NEPN, ki ga je pripravil konzorcij pod vodstvom Instituta Jozef Stefan, objavljen 4. septembra letos (nekaj dni pred tem je bil osnutek objavljen prvič, a umaknjen).

Javnosti en dan za preučitev 210 strani!

Že dva dni kasneje, v petek 6. septembra, je za »zainteresirano javnost« potekala predstavitev na Institutu Jozef Stefan (IJS) – tudi s točko vprašanja in odgovori. Torej »zanteresirana javnost« in nevladne organizacije, ki so stranski udeleženci v postopku celovite presoje vplivov na okolje (CPVO) za NEPN, so imeli en dan časa za preučitev dopolnjenega osnutka na 210 straneh! Ob tem gre ponovno opomniti, da v konzorciju, ki bo za pripravo NEPN dobil 1,1 mio EUR javnega denarja, ni nikogar, ki se ukvarja s področjem varovanja okolja, varovanja narave ali podnebnimi spremembami; člani konzorcija so namreč IJS - Center za energetsko učinkovitost (vodja), Inštitut za ekonomska raziskovanja, Gozdarski inštitut Slovenije, PNZ d.o.o., ELEK d.o.o., ELES d.o.o., Plinovodi d.o.o., Elektro Gorenjska d.d., Center poslovne odličnosti Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani, Kmetijski inštitut Slovenije.

Delavnica o okoljskih vplivih – zloraba nevladnih organizacij

Po petkovi predstavitvi na IJS so se nato lahko »zainteresirani deležniki« do ponedeljka, 9. septembra, prijavili na »posvet o pripravi izhodišč za celovito presojo vplivov NEPN na okolje«.

V kampanji Rešimo Muro! presojo vplivov NEPN na okolje vidijo kot izjemno pomemben oziroma ključen korak pri nastajanju NEPN! Gre za korak, ki bo usoden za okolje v naslednjih 20 letih, zato so Zveza društev Moja Mura, Muzej norosti Trate in DPRS, organizacije, ki delujejo v javnem interesu, pridobile status stranskega udeleženca v postopku presoje. Da bo v postopku priprave NEPN potrebno izvesti celovito presojo vplivov NEPN na okolje, vključno s presojo sprejemljivosti na varovana območja, je sicer jasno od januarja letos. Za pripravo okoljskega poročila je bil – ponovno na presenečenje mnogih – sicer izbran konzorcij pod vodstvom Elektroinštituta Milan Vidmar, tj. inštituta za elektrogospodarstvo in elektroindustrijo, člana pa sta še podjetji ZaVita, svetovanje, d.o.o., in Stritih, svetovanje za trajnostni razvoj, d.o.o. 

Na posvetu oziroma delavnici, ki je zaradi velikega odziva »zainteresiranih deležnikov«, potekala v dveh izvedbah, naj bi torej govorili o pomembnih okoljskih vsebinah in okoljskih ciljih NEPN. Tudi sami pripravljavci okoljskega poročila navajajo, da vsebinjenje pomeni, »določitev pomembnih okoljskih vsebin, ki jim je treba v okoljskem poročilu posvetiti pozornost« in »določitev okoljskih ciljev, ki bodo podlaga za presojo«.

 

Vir: Dokument Celovita presoja vplivov na okolje za Nacionalni energetski in podnebni načrt

Boris Bezjak, predstavnik civilne družbe v Stalni slovensko – avstrijske komisiji za Muro, član Muzeja norosti Trate, član RD Paloma Sladki vrh je po posvetu zapisal: »Dvorana polna izobraženih in funkcionarskih potencialov v službi države! Predstavnike nevladnih organizacij se da prešteti na prste rok. Posedejo nas za mize, kjer bomo delali oz. sodelovali pri NEPN-u. Od desetih miz sedim pri mizi 10. Gospa, ki jo poguglam na interenetu je ambasadorka v Budimpešti (ali je bila), drugi je sekretar na ministrstvu za infrastrukturo s katerim že imamo le slabe izkušnje. Absolutna večina je v službi države! Spremljamo predstavitev osnutka, ni možnosti za vprašanja, podučijo nas, da obstaja parkirišče za vprašanja, ki bodo odgovorjena na koncu (na »cetlc« napišeš vprašanje in ga odneseš na predvideno mesto). Med skrajšano predstavitvijo NEPN-a povedo, da je vse vezano na gospodarsko rast. Povedo tudi, da je namen NEPN-a, da zapustimo ohranjeno naravo našim zanamcem. Usmerijo nas, da naj v okviru delovnih skupin rangiramo prioritete predstavljene v NEPN-u. V svoji delovni skupini opozorim na utopičnost samih izjav med predstavitvijo (neskončan gospodarska rast in proizvodnja???). Uradniki iz mojega omizja se oglasijo vsak s svojim argumentom, jaz sem iz gospodarstva, se predstavi mlajši gospod, brez gospodarske rasti ne bo šlo. Oglasi se naslednji, jaz pripravljam CPVO-je, zakaj so izpustili svetlobno onesnaženje, tudi to povzroča povečano porabo energije (argumentirano). Gospa ambasadorka se je javila za zapisnikarja! Gospod iz ministerstva za infrastrukturo se smehlja, kaj lahkega pripomni in nadaljuje brskanje po svojem telefonu. Ko smo na vrsti predstavimo kaj smo v okviru skupine dognali. Ga. ambasadorka pojasni sodelujočim, da se nismo mogli prav uskladiti. Voditeljica, ki poziva govornike skupin k predstavitvi doda: »Predstavljajte si pet ljudi v skupini se ni moglo dogovoriti kaj naj bi bile prioritete NEPN-a, kako je šele nam, ki ga zares pripravljamo!«.

Vse skupaj je delovalo otročje, resnih predlogov ali izdelanih osnutkov strategij ni bilo predstavljenih. Kaj bodo bodoči energenti? Očitno srednja Sava in plinska elektrarna v Ljubljani. Velikokrat se je omenjalo zeleni razvoj, karkoli bi naj to že pomenilo.

Povedo, da imajo hidroelektrarne (HE) veliko večji negativen vpliv na okolje, kot ga je v svojem vprašanju, položenega v parkirišče izrazil moj sopotnik in soudeleženec. Povedo, da Slovenija ni primerna za vetrne elektrarne. Končni občutek celotnega vsebinjenja NEPN-a je bil, da smo bili izrabljeni za argument, da je javnost sodelovala. Res je, da je to začetek priprave okoljskega poročila za NEPN, ampak na doživeto nisem dobil občutka, da bo kaj drugače kot pri pripravi dokumenta NEPN, kjer smo nevladne organizacije poslale pripombe in do danes nismo prejeli na njih odgovorov s strani ministrstva za infrastrukturo.«

 

Foto: B.Bezjak

Tudi Samo Tuš, predsednik Zveze društev Moja Mura, je dejal, da delavnice, ki so potekale v skupinah po 5-6 udeležencev, ki so se nato glede vodenih vsebin poenotili z nekakšnim zapisnikom za pripravljavce NEPN, niso omogočale razprave, podajanja stališč, kar bi bilo smiselno.

V kampanji Rešimo Mura! pozivajo, da mora biti vodilo NEPN kot nacionalnega strateškega dokumenta, ki bo usodno vplival na kakovost življenja v naslednjih 20 letih, ohranitev okolja in narave.

Načinu nastajanja NEPN, kjer je javnost vključena le navidezno, torej je večinoma  zgolj seznanjena z danimi scenariji in cilji – ni pa slišana in upoštevana, ostro nasprotujemo!

Ključna je razprava in jasna opredelitev o konkretnih projektih, ki jih želi izpeljati energetika, saj le to preprečuje morebitne zlorabe in re-interpretacije zavez v NEPN v prihodnosti. Pri reki Muri zahtevajo, da se v NEPN zapiše, da reka Mura ne bo predmet energetske izrabe ter da se jo razglasi za krajinski park Mura, s čimer bi tudi Vlada izpolnila zavezo iz Koalicijskega sporazuma. 

  Fotogalerija

  Komentarji

  1. gost
   17.09.2019 ob 10:00 Hočem elektrarno! gost

   Dajte že enkrat naredite to elektrarno, da bo končno mir in bodo “naravoljubci” dali mir.

   18 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  2. gost
   17.09.2019 ob 10:32 gost

   čimprej graditi elektrarne na muri.

   13 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  3. gost
   17.09.2019 ob 11:16 gost

   TAKOJ PRIČETI Z GRADNJO HIDROELEKTRARN NA MURI. NE BRIŠI KOMENTARJA!!

   11 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  4. gost
   17.09.2019 ob 11:33 DF gost

   Kdo so ti "naravovarstveniki" da imajo pravico govoriti v našem imenu? Naj se nehajo sramotiti ker niso predstavili še enega konkretnega razloga proti HE. Jaz bi raje videl elektrarno na Muri kot pa da še naprej kurimo premog v Šoštanju.

   12 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    17.09.2019 ob 11:42 DF - BRAVO gost

    Bravo DF , kdo so rejsan ti ljudje, ki govorijo v imenu vseh Prekmurcev pa tudi kdo jih za to plača. Nobene pravice nimajo terorizirati ves narod. HE MORAJO BITI ker nejsmo v srednjom veki. Eni ven puščajo fazane, drugi terajo vuke pa medvede tej Mujro pa ka za sranja mij mamo v tej Sloveniji nagnati je delat, da si kruj služijo kak vsi v tej državi. Sicer pa je najvišja oblika demokracije referendum in nej nobeni "naravovarstveniki" ukiniti jim vso financiranje in to TAKOJ. Takoj ustanavljam FRONTO ZA HE NA MURI.

    12 3 Prijavi neprimerno vsebino
  5. gost
   17.09.2019 ob 11:41 gost

   KJE JE ČLANEK O TOP ENAJSTERICI?!? A MULOJA SLUČAJNO NI NOT? BO ŠIMENI ODSTOPIL?

   6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    17.09.2019 ob 12:08 gost gost

    DF tebi se čista odpelalo????? Tou je novica o reki Muri, nej o klubu, redno si lekaj blesav.

    1 8 Prijavi neprimerno vsebino
  6. gost
   17.09.2019 ob 13:36 gost

   SAMO V MURO SE FUKNI PA TAM OSTANI. NE BO NOBENE ŠKODE.

   6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  7. gost
   17.09.2019 ob 13:37 FROTA ZA HE NA MURI gost

   Dol z naravovarstveniki in vsi za HE na Muri. Če jih lahko imajo Avstrijci cel ducat in je vse OK zakaj bi potem Slovenija bila žrtev posameznih plačancev.

   8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  8. gost
   17.09.2019 ob 13:51 gost

   Tem plačancem odvzeti državni in občinski denar pa bodo hitro utihnili. Par ljudi bo zaradi svojih interesov " teroriziralo " celo Pomurje. Speljite se ničvredneži.

   5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  9. gost
   17.09.2019 ob 15:24 gost

   Naj energija teče mimo nas,namesto da. bi jo izkoristili

   5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  10. gost
   17.09.2019 ob 22:52 atom gost

   Gledam čas, ko so gornji pisci pisali svoje nebuloze. Tipično za javni sektor oziroma državno upravo. Že pred leti so jim oprali glave in še sedaj trobijo o HE na Muri, da so koristne. Očitno noben ne ve nič o tem in ne ve sešteti 1+1. Siromaki, ki tulijo, da želijo HE splh ne vedo od kje jim prihaja elektrika. Da bi si vsaj enkrat pogledali strukturo električne energije od svojega dobavitelja je za njih znanstvena fantastika. Vsak dobaavitelj si nabavlja elektriko tam, kjer je najbolj ugodno za njega. In med vsemi dobavitelji so ogromne razlike. Njim dobesedno dol visi za eno HE. Najbolj si jo želijo določeni lobiji, ker bi se gradila z državnim denarjem. Tukaj pa dobro vemo za kaj gre. Najmanj 10%, če ne še več se potem prelije v neke nikoli odkrite žepe. Da mi ne bi slučajno kdo očital naravovarstva. Gre preprosto za računico. Za ekonomijo. HE na Muri je stran vržen denar, ker je pridobitek energije zelo majhen glede na astronomski vložek denarja. Če Slovenije hoče imeti dolgoročno oskrbo z električno energijo iz lastnega vira in bi ta vir naj dajal vsaj neke konkretne količine potem nam ne ostane drugo, kot NUKLEARKA 2 !!!!!

   4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  11. gost
   18.09.2019 ob 11:46 Komentarji zgoraj gost

   so v večini od iste osebe, kar je razvidno iz načina pisanja in polpismenosti. Tudi vsebina govori, da o nečem razsoja nekdo, ki nima 3 čiste v glavi. Bi bilo dobro, da bi kdaj prisostvoval argumentiranim razpravam o tem kaj negativnega pa bi prinesla HE. Pozitivno je le zaslužek eni firmi, negativno pa marsikateremu prebivalcu v Pomurju, še posebaj ob Muri. Problem pa je, da o tem debatirajo tisti, ki ne vidijo dalje od svojega plota.

   2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  12. gost
   19.09.2019 ob 12:21 gost gost

   0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  13. gost
   19.09.2019 ob 12:40 prekmurec gost

   Atom ti povem da nimaš prav če gledamo za bodočnost naših otrok lahko samo neodgovorni človek predlaga NUKLEARKO vemo da je to najcenejši vir energije ampak spomni se RUSIJE in naša v Krškem je popolnoma iste izvedbe pod istimi pogoji obratuje in isto se lahko zgodi nam potem pa bomo spet pametovali jaz sem za zaprtje NUKLEARKE IN NAJ SE GRADIJO MANJ NEVARNI OBJEKTI ZA ENERGIJO IN TO SO NARAVNI VIRI KI JIH IMAMO NA RASPOLAGO,,VODA, VETER, SONCE ki so varni in zdravi za našo prihodnost.Tem naravovarstvenikom in drugim primernim organizacijam bi pa povedal takole sram vas bodi da živite na račun davkoplačevalcev in bluzite v prazno in govorite bedarije o insektih-žabah-ptic-zveri in podobno povem vam nimate pojma o ničemer vidite le denar in tulite v prazno.

   1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  14. gost
   20.09.2019 ob 9:09 občan1 gost

   Zahtevajmo referendum v Pomurju za ali proti izgradnji hidroelektrarn, takrat se bo pokazala volja Pomurcev. Samooklicani naravovarstveniki referenduma ne upajo zahtevati, ker vejo, da bodo pogoreli. Sem prepričan, da bi bil izid referenduma več kot 90% ZA izgradnjo elektrarn na Muri, ne pa sedaj, ko nasprotniki, ki jih ni več kot 5, ki širijo laži in to v imenu Pomurcev. Kdo jim je dal dovoljenje, da govorijo in pišejo tudi v mojem imenu. Avstrijci pa mirno gradijo novo elektrarno na Muri, ne vem že katero. Imajo jih nekje okrog 30, v Slovenijo pa prihajajo hujskat ljudi proti izgradnji na Muri. Avstrijci delajo zelo pametno, gradijo elektrarne, da bodo nam prodajali drago elektriko. Pri nas pa "naravovarstveniki" nasprotujejo gradnji jedrske elektrarne, so proti termoelektrarni, vetrnim elektrarnam, Mura in ostale reke pa mirno tečejo dalje. Dajmo Pomurci, zahtevajmo referendum!!!

   0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

  info_outline

  Opozorilo

  Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

  Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

  Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.