https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Gremo peš! - začel se je evropski teden mobilnosti

16.09.2019 ob 11:00  

Začel se je Evropski teden mobilnosti, ki bo potekal med 16. in 22. septembrom. Rdeča nit letošnjega tedna mobilnosti je Gremo peš!, ob čemer so različne organizacije izpostavile hojo, kot najbolj naraven in zdrav način potovanja.

Namen Evropskega tedna mobilnosti (ETM) je osveščanje o trajnostni mobilnosti in zmanjševanje cestnega motornega prometa, saj ta v Sloveniji prispeva največji delež toplogrednih plinov. Prednosti pešačenja so že pred začetkom ETM izpostavili na ministrstvu za in infrastrukturo ter ministrstvu za zdravje.

Pešačenje na delo, v šolo ali po drugih opravkih so vse odlične priložnosti, da ob vsesplošnem pomanjkanju časa poskrbimo za več gibanja. Pomanjkanje fizične aktivnosti prebivalcev zaradi pretirane rabe osebnih avtomobilov je po besedah koordinatorke evropskega tedna mobilnosti Polone Demšar Mitrovič velika težava sodobne družbe. »Ker se preveč zanašamo na avtomobile, so naše ulice polne pločevine, naš zrak je onesnažen, mi sami pa se veliko premalo gibamo. Na krajših razdaljah je hoja najučinkovitejši in časovno zelo konkurenčen prometni način,« je izpostavila.

Tudi ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je opozorila, da v Sloveniji izmed vseh sektorjev največji delež toplogrednih plinov prispeva promet, od tega veliko večino cestni motorni promet. »Povečevanje emisij toplogrednih plinov pospešuje podnebne spremembe, zato je treba po naših najboljših močeh ukrepati. Uporabljati potovalne načine, kot so javni potniški promet, kolesarjenje in hoja, je do okolja veliko bolj prijazno,« je poudarila.

»Pešačenje in kolesarjenje sta lahko zelo prikladna načina, da povečamo količino celokupne dnevne telesne dejavnosti. K ohranjanju zdravja pripomore že pol ure vsakodnevne zmerne telesne dejavnosti. Z majhnimi spremembami lahko dosežemo pomembne rezultate,« pa so zapisali na ministrstvu za zdravje.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.09.2019 ob 14:02 sobota gost

      Ka te ta baba Bratuškova se ne vozi delat z biciklinon ,če zna tak srati .

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      16.09.2019 ob 14:08 vrag me zeme gost

      Po Soboti fejst opažan ka se z električnimi skiroji vozi stalno več ljudi .Lepo in prav ampak ko vidim ,da skiroje imajo taki ,ki so na socialni podpori ne moreš praktično verjeti .Saj nekateri skiroji imajo cene od 700 pa dp 1000 € kar pa ni poceni . Nevarno je ,da eni vozijo majhne otroke brezi zaščitnih čelad za otroka

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.