https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

21. september - mednarodni dan miru

21.09.2019 ob 17:00  

Danes obeležujemo mednarodni dan miru.


Generalna skupščina Združenih narodov je že 1981 določila, da se bo mednarodni dan miru praznovalo na dan začetka njenega septembrskega zasedanja. Leta 2001 so s soglasjem vseh držav članic generalne skupščine za mednarodni dan miru določili 21. september. Ta dan poziva h krepljenju idealov miru med vsemi narodi in ljudstvi.

Tema letošnjega mednarodnega dneva miru je »Podnebni ukrepi za mir«. Tema opozarja na pomen boja proti podnebnim spremembam, kot način za zavzemanje in zaščito miru po vsem svetu.

Generalni sekretar António Guterres ob mednarodnem dnevu miru sporoča: »Mir je v središču vsega našega dela pri Združenih narodih. Vemo, da je mir veliko več kot le svet brez vojn. Pomeni odporne in stabilne družbe, kjer lahko vsi uživajo temeljne svoboščine in dosegajo napredek, namesto da se borijo za izpolnjevanje osnovnih potreb. Mir danes ogroža nova nevarnost: podnebna kriza, ki ogroža našo varnost, naše preživljanje in naša življenja. Prav zato je v središču letošnjega mednarodnega dne miru. Tudi zato sklicujem Vrh o podnebnih ukrepih. To je globalna kriza. Le s sodelovanjem lahko naredimo naš edini dom miren, uspešen in varen za vse nas ter prihodnje generacije. Na ta mednarodni dan miru pozivam vse, da: sprejmete konkretne podnebne ukrepe in to tudi zahtevate od svojih voditeljev. To je dirka, na kateri lahko in moramo zmagati.«

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.