https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Na Cvenu živahno dogajanje ob tradicionalnem Kožühanju

Cven, 22.09.2019 ob 6:00  

V soboto, 21. septembra, je bilo popoldne na Grüntu v okviru Turističnega društva Cven spet živahno. Tudi letos je bilo prikazano tradicionalno kožühanje oziroma ličkanje koruze. Seveda ob tem dogodku ni manjkala bogata prleška kulinarika, za glasbo pa so poskrbeli ansambel Jeruzalem.


Turistično društvo Cven je tako priredilo že 20. kožühanje in 6. srečanje Cvenarjev. Tradicionalno kožühanje je bilo nekoč eno najpomembnejših jesenskih opravil, saj je skoraj vsaka kmetija imela posajeno koruzo, ki so jo uporabljali tako za prehrano ljudi kot živali.

Koruzne storže so najprej ročno potrgali na njivi nato pa jih pripeljali na kmečko dvorišče (gumno), kjer so se zbirali vaščani in skupaj kožuhali. Del tistih časov so nam tako prikazali Cvenarji, zraven pa postregli še s prleško kulinariko. Na mizah ni mankalo pogač, kot so postržnjače, kvasenice, krapci, in potica, ni manjkala pa tudi tunka. 

Za ohranjanje kulturne dediščine se starejše generacije tako trudijo, da stare običaje prenesejo na mlajše, same pa se še vedno spominjajo običajev iz svoje mladosti.

Prizorišče dogajanja so popestrili otroci iz vrtca in Osnovne šole Cven, s svojimi likovnimi deli na temo koruze.

Dogodek je glasbeno popestril ansambel Jeruzalem.

Več fotografij v spodnji galeriji …

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.09.2019 ob 7:47 gost

      Prekrasni časi so to bili. Marsikatera ljubezen se je spletla ob ličkanju in plesu. In marsikatera je ostala do danes.

      16 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.09.2019 ob 19:08 Emma gost

        Pozdravljeni, se zanimate za resnična spolna srečanja v vašem mestu? Nato poskusite to stran - http://lady4.fun Moje ime je Emma23, čakam vas, poleg tega ima spletno mesto moje intimne fotografije :)

        2 2 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.09.2019 ob 10:17 strelec gost

      Kaj to slišim debeli, da si bil z ženo na tej prireditvi in si se med prireditvijo zgubil v koruzi in so te gasilci z koruze rešili nekje pri zg.Krapju, v tistem času pa so ti Cvenaši poličkali ženo. Kakšna blamaža pa sramota. Pravo ponižanje. Sram te bodi debeli, zaj pa maš tvojo kukarco pa ličkanje.

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      22.09.2019 ob 16:00 gost

      Ha,ha kožühanje in ejdovi žgenjki značilnost Prlekov ha,ha

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      22.09.2019 ob 16:29 Lendavski nadvojvoda gost

      Strelec,tak bedasti si,ka si ravno na Trumpuvon faksi diplomijrau.

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      22.09.2019 ob 16:34 Lendavski nadvojvoda gost

      Strelec,ko boš prvič prckau,te se hvali.

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.