https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: V soboški knjižnici izdan zbornik: Prekmurje ob zgodovinski prelomnici 1919

Murska Sobota, 25.09.2019 ob 12:00  

Včeraj, 24. septembra, je bil v okviru dogodkov ob 100. obletnici priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom  v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota predstavljen zbornik, ki ga je v ta namen izdala knjižnica, pripravila in uredila pa dr. Klaudija Sedar.  

Zbrane sta nagovorila direktorica Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota, mag. Klaudija Šek Škafar, in podpredsednik Ustanove Dr. Šiftarjeva fundacija, Marjan Šiftar, ki je še posebej poudaril pomen vseh publikacij, ki so izšle v letošnjem prekmurskem letu, vključno s tem zbornikom. Vse te so prav tako odlična iztočnica za nadaljnja raziskovanja Prekmurja, tako v domačih kot v tujih arhivih. Prekmurje si prav tako zasluži skupno stičišče v prepletu raziskovalnih, humanističnih, zgodovinskih in kulturnih ustanov, vsekakor pa bi bilo dobro razmisliti  o ustanovitvi arhiva na našem območju, o katerem je sicer v preteklosti že tekla beseda, kakor tudi preučiti možnost postavitve manjšega visokošolskega središča.

Namen izdaje zbornika  z naslovom Prekmurje ob zgodovinski prelomnici 1919 je približati izbrane izseke ob in o zgodovinski prelomnici, kot so jo doživljali prebivalci Slovenske krajine oziroma Prekmurja in ostali Slovenci. Čas, ki ga zajemajo podane vsebine, obogatene z izbranimi dokumenti, pa zajema okvirno od oktobra 1918 do junija 1920, torej od ustanovitve Države SHS do podpisa trianonske pogodbe z Madžarsko. Zadnji del zbornika je posvečen praznovanju obletnic v desetletjih med leti 1919 in 2019 in izbrani bibliografiji Prekmurja ob zgodovinski prelomnici v knjižnih izdajah.

Zbornik je predstavila avtorica in urednica zbornika, dr. Klaudija Sedar, ki je zbranim približala  vsebino zbornika in same dokumente, vključene v posamezna poglavja. Kot je povedala, je fotografij iz leta 1919 zelo malo, zaradi česar je večji poudarek namenila zgodovinskim dokumentom, ki jih hranijo različne slovenske kulturne ustanove, prav tako je vključila tudi številne prispevke iz tedanjega slovenskega periodičnega tiska, ki bralca popeljejo dejansko v čas pred 100. leti, kot so ga doživljali (prekmurski) Slovenci.

Glasbeni program so pripravili učenci OŠ II, program pa je povezoval Benjamin Langner - Von Höveling.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.10.2019 ob 18:53 Ida gost

      Pozdravljeni, kje se lahko dobi omenjeni zbornik, Ida

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.