https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Danes je prvi študijski dan

01.10.2019 ob 13:30  

1. oktobra se na višješolskih in visokošolskih zavodih začenja novo študijsko leto. Minister za izobraževanje Jernej Pikalo je v poslanici študentom zaželel uspešno študijsko leto.


Novopečene študentke in študente bodo v novem obdobju njihovega življenja pričakale dobrodošlice vodstev univerz in študentskih organizacij, poroča STA. Minister za izobraževanje, znanost in šport Pikalo je študentom in zaposlenim v višjem in visokem šolstvu v poslanici zaželel uspešno novo študijsko leto. Izrazil je veselje, da so se odločili za študij, in poudaril, da je terciarna stopnja tista, ki jih dokončno pripravi na poklic, da pa tudi vse tisto, kar v življenju potrebujejo.

Podatki državnega statističnega urada kažejo, da se je v zadnjih devetih letih število študentov višješolskega in visokošolskega izobraževanja znižalo za skoraj 39.000 ali v vsakem študijskem letu povprečno 4320. V prvi letnik izobraževanja za pridobitev prve visokošolske diplome se je v minulem študijskem letu prvič vpisalo 15.156 študentov ali 4,1 odstotka več kot v predhodnem študijskem letu (14.560). Za novo študijsko leto je bilo za novince razpisanih 18.632 vpisnih mest za redni in izredni študij. V prvem roku je bilo na fakultete sprejetih 11.051 bodočih študentov, vpisi v drugem roku pa še potekajo.

V preteklem študijskem letu se je sicer največ študentov vpisalo v študijske programe tehnika, proizvodne tehnologije in gradbeništvo (13.974 ali 18,4 odstotka), poslovne in upravne vede, pravo (13.784 ali 18,1 odstotka) ter zdravstvo in socialna varnost (10.224 ali 13,5 odstotka), najmanj pa v programe s področij kmetijstvo, gozdarstvo, ribištvo in veterinarstvo (2320 ali 3,1 odstotka) ter informacijske in komunikacijske tehnologije (3842 ali 5,1 odstotka).

V novem študijskem letu študente čaka kar nekaj novosti. Spremembe so pri evidenci študentskega dela, državnih štipendijah in pridobivanju bonov. Na nekaterih univerzah jih čakajo novi študijski programi, tudi novi prostori.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.